1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Ароматерапия

Ароматерапия - начини на терапия, ползи, лечебни свойства

Ароматерапия се нарича използването на етерични масла от растения за лечение, чрез внасяне в организма посредством дихателната система и кожата. Те оказват благоприятно въздействие върху здравето, духа и настроението.

 

Лечебното действие на ароматите е било забелязано от хората още преди хилядолетия. Записи за ароматерапия са открити от около 2890 пр. Хр., когато древните египтяни използвали ароматни съставки за религиозни и медицински цели. Древните китайци и индийци употребявали ароматните масла съвместно с акупунктурата, масажите, баните и за инхалации. Самият термин „ароматерапия” е въведен през 20-ти век от френския химик Рене-Морис Гатфасе, който се е занимавал с изследване на етеричните масла като потенциални съставки на козметичните продукти. В края на 1970 – началото на 1980 ароматерапията става голяма част от нелекарствената холистична система за лечение.

 

Етеричните масла са концентрирани екстракти, получени от корени, листа, семена, цветове на различни цветя и дървета, от плодове, билки и смоли. Те са силно ухаещи, бързо проникват през кожата и дихателните пътища и действат на организма антисептично, тонизиращо и психотерапевтично. Съвременните изследвания установяват безспорно, че етеричните масла имат противовъзпалителни, бактерицидни, антивирусни и противогъбични свойства, в състава на някои аромати се съдържат и фитонциди (вещества със свойствата на антибиотици). Етеричните масла като цяло стимулират имунната система и сетивата.

 

Препоръчват се при:

 

Ароматерапията намира широко приложение в СПА и релакс центровете, като допълва основните начини за релаксиране. Пример за това е използването на аромати в сауни и джакузи: етерични масла се добавят във ваната, втриват се в кожата, вдишват се директно или се разпространяват във въздуха.