www.aquatec-bg.com > Блог > Басейни

Басейни

Конструкция на басейна - част 3
Категория Проектиране и изграждане на 15 Януари, 2017

Конструкция на басейна - част 3

Ще ви представим няколко по-разпространени видове сглобяеми конструкции, които се използват при изграждането на басейни. Едни от най разпространените сглобяеми басейни са басейните от листи поцинкована ламарина с полимерно покритие.
Конструкция на басейна - част 2
Категория Проектиране и изграждане на 16 Ноември, 2016

Конструкция на басейна - част 2

В тази статия ще Ви представим други видове конструкции, които се използват при изграждането на басейни.Едни от най-често срещаните басейни за домашни нужди в Европа са полиестерните басейни. Изработването на конструкцията става като се излива в калъпи с помощта на специални полиестерни смоли и стъклени нишки.

Какво всъщност е басейнът?
Категория Басейни на 17 Октомври, 2016

Какво всъщност е басейнът?

Басейнът е съоръжение свързано с удоволствие и здраве, но той е и ангажимент. Той е съоръжение, към което има много изисквания. По своята същност басейнът е един резервоар с чиста и затоплена вода.
Спортни басейни - част 3
Категория Басейни на 18 Юли, 2016

Спортни басейни - част 3

В тази статия ще обърнем внимание на басейните за скокове във вода, водна топка и синхронно плуване. Такива състезания могат да се провеждат в отрити и в закрити басейни. Всеки един от тези басейни има изискване за размери на водното огледало в зависимост от това какви дисциплини ще се практикуват в него.

Спортни басейни - част 2
Категория Басейни на 20 Юни, 2016

Спортни басейни - част 2

При изготвяне на проекти за плувните басейни трябва да се предвидят стълби за влизане и излизане. Необходимият брой на стълбите е 4 или 6 в зависимост от дължината на басейна. Стълбите биха могли да са метални с противохлъзгащо покритие или могат да се оформят монолитни в самите ниши.
Околобасейново пространство  - част 2
Категория Проектиране и изграждане на 09 Юни, 2016

Околобасейново пространство - част 2

Продължаваме с темата за околобасейновото пространтво. Други видове настилки около басейните са: Естествено дърво, WPC (wood polymer composite), Тип „замазка”, „Печатбетон”, EPDM полимерни настилки, Кварцови настилки.
Спортни басейни - част 1
Категория Басейни на 05 Юни, 2016

Спортни басейни - част 1

В тази статия ще ви запознаем с особеностите на басейните, предназначени за спорт. Басейните са водни съоръжения, които освен за развлекателни цели се използват и за провеждане на спортни състезания в тях. Основните спортове са плуване, водна топка, скокове във вода и синхронно плуване. Те се практикуват в открити и закрити спортни басейни.

Околобасейново пространство  - част 1
Категория Проектиране и изграждане на 30 Май, 2016

Околобасейново пространство - част 1

Оформянето на пространството около басейна е много важно както за цялостната визия на съоръжението, така и за функционалността и удобството при ползване. Обикновено тук акцентът пада върху настилката, с която се покриват плажовете около басейните. Разнообразието е огромно, а крайното решение зависи от желанията на клиента, вижданията на архитекта и много други фактори.

Подводно осветление за басейните
Категория Проектиране и изграждане на 19 Май, 2016

Подводно осветление за басейните

Подводното осветление в басейните не е задължителен елемент, но е хубаво да го има, защото прави визията на басейна през тъмната част на денонощието много атрактивна. Подводното осветление за басейни може да бъде халогенно и LED.
Технологии за механично пречистване на водата на басейните
Категория Филтрация на 09 Май, 2016

Технологии за механично пречистване на водата на басейните

Различните технологии за механично пречистване на водата на басейните ще бъдат представени в тази статия. Базирано на технологията на отвеждане на водата на басейна до филтриращата система се срещат два вида басейни: със скимери и с преливен улей.
Покривала за басейни
Категория Основно оборудване на 29 Февруари, 2016

Покривала за басейни

За да се поддържа басейна в отлично състояние, е необходима качествена филтрираща система и правилна химическа обработка. Освен това е препоръчително водата да се предпазва от външни замърсители като листа, прах, дребни частици, насекоми и други. За такава защита се използват покривалата.
Екстри в басейните  – Част 2
Категория Допълнително оборудване на 18 Февруари, 2016

Екстри в басейните – Част 2

Ще Ви представим последната група екстри при басейните, а именно така наречените емоционални екстри. Те са една доста обширна група и това е естествено, тъй като ефектът от наличието им в басейна е най-осезателен.
Екстри в басейните – Част 1
Категория Допълнително оборудване на 08 Февруари, 2016

Екстри в басейните – Част 1

С понятието екстри в басейните се обозначава цялото допълнително оборудване, което няма пряка връзка с функционалността на басейна, но допринася за повишаване на емоционалната стойност на съоръжението. Съществува огромно разнообразие от възможности в тази област.
Отопление с термопомпи
Категория Отопление на 11 Януари, 2016

Отопление с термопомпи

Отоплението на басейните с термопомпа е най-модерното и към този момент най-икономично решение. По своята същност термопомпата представлява устройство, което използва същия принцип като климатика, хладилника и други уреди, работещи на принципа на сгъстяване и разширение на специални газове (например фреони).
Отопление с помощта на слънчевата енергия
Категория Отопление на 18 Декември, 2015

Отопление с помощта на слънчевата енергия

Под това общо наименование обединяваме всички методи, чрез които целим да уловим и концентрираме слънчевата енергия и да я насочим за отоплението на водата в басейна. За целта се използват специални слънчеви колектори и слънчеви абсорбери.
Отопление чрез топлообменници (отопление с горива)
Категория Отопление на 10 Декември, 2015

Отопление чрез топлообменници (отопление с горива)

Под това общо наименование ще обединим всички начини за отопление на басейните, които се свеждат до производство на топлинна енергия чрез изгарянето на някакъв вид гориво в специализиран за това котел. Произведената при това топлина се транспортира посредством междинен топлинен агент до машинното помещение на басейна, където чрез топлообменник се предава на циркулиращата вода във филтърната система.
Дезинфекция чрез йонизация
Категория Дезинфекция на 06 Март, 2015

Дезинфекция чрез йонизация

Йонизацията е ново и напоследък все по-широко прилагащо се средство за дезинфекция на плувни басейни.
Дезинфекция чрез електролиза
Категория Дезинфекция на 26 Февруари, 2015

Дезинфекция чрез електролиза

Системата се състои от захранващ блок и клетка за електролиза. В клетката са разположени електроди, които при подаването на постоянен ток разделят NaCl (готварска сол), предварително разтворен във водата, на Na (натриеви) и Cl (хлорни) йони.
UV Стерилизация
Категория Дезинфекция на 25 Февруари, 2015

UV Стерилизация

UV стерилизацията е един от новите и модерни начини за дезинфекция на плувни басейни и питейни води.
Препарати за дезинфекция и поддръжка на басейна
Категория Дезинфекция на 16 Февруари, 2015

Препарати за дезинфекция и поддръжка на басейна

За да се радваме на басейн с кристално чиста вода, трябва да са налице три основни фактора: добра филтрираща система, оптимално химизирана вода и редовно механично почистване на дъното и стените на басейна. Химичните препарати, с които се третира водата в басейните са  дезинфектанти, препарати против водорасли, препарати с които се коригира нивото на рН, препарати за почистване и други.
Отопление на басейните
Категория Отопление на 08 Февруари, 2015

Отопление на басейните

Температурата на водата е важен фактор за комфорта при ползване на плувния басейн. Добре е да се поддържа стойност около 24-25 °С. Нашата страна се намира в умерения географски пояс, където достигането на такива температури на водата единствено от слънчевото греене е възможно само в един кратък период през лятото – месеците юли и август.
Външно оборудване
Категория Допълнително оборудване на 03 Февруари, 2015

Външно оборудване

Освен основните системи, басейнът се нуждае и от допълнително оборудване, което повишава неговата функционалност и удобство на ползване. Ще го обединим под общия термин „външно оборудване”. 
Конструкция на басейна - част 1
Категория Проектиране и изграждане на 02 Февруари, 2015

Конструкция на басейна - част 1

Конструкцията на басейна трябва да съответства на изискванията за форма и размери, дадени от архитекта. Технологията на полагане на различните видове облицовки също предполага определен вид конструкция.
Филтрация
Категория Филтрация на 17 Януари, 2015

Филтрация

Водата в басейна трябва да се поддържа чиста и обеззаразена, за да бъде той не само приятно, но и безопасно за здравето място. Поддържането на кристално чиста вода, отговаряща на съответните санитарни и хигиенни изисквания, включва използването на механични, биологични и химични методи за обработка на водата.