1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Билкова сауна

Билкова сауна

Билковата сауна е лека сауна в комбинация с различни лекарствени растения – треви, клонки от широколистни и иглолистни дървета, шишарки и др. Температурата е от порядъка на 50÷60 °C. Относителната влажност на въздуха е 30 - 40%, но може да достигне и до над 50%.

 

Всъщност, във всяка традиционна баня се включват под една или друга форма растения, имащи лечебна сила: такава е дървесината, от което се изработват самото помещение, обзавеждането и аксесоарите; младите клонки и треви в метличките за масаж; отварите, ползвани за получаване на пара.

Билковата сауна се отличава по това, че в нея акцентът е върху благотворния ефект на лекарствените растения, а не върху топлинното въздействие.

 

Билкова саунаБилкова саунаБилкова сауна

 

Билките, обикновено сушени, се поставят в специален висящ съд или върху решетка над печката. Под действието на горещия въздух и парата, преминаващи през тях, съдържащите се в растенията биоактивни вещества се освобождават и насищат въздуха в сауната. Понякога в помещенията от този тип се монтират системи, които да накапват билкови екстракти върху нагретите камъни, или да впръскват вода върху сушените билки.

Билковата сауна е значително по-ненатоварваща процедура в сравнение с другите видове топлинни бани. В нея тялото се отпуска и затопля, кръвооросяването на кожата се засилва, но без да се стига до прегряване, съпроводено с обилно потене и значително ускоряване на пулса. Така се създават оптимални условия за усвояването на билковите пари чрез дихателните пътища и кожата.

Билковата сауна има изключително благотворно въздействие върху дихателната система, кожата и косата. Тя е и сред най-добрите терапии в борбата срещу стреса и напрежението.