1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > СПА терапии > Бирена терапия

Бирена терапия

Най-ранните сведения за производството на бира датират още от 6 хил. пр. Хр. в писмената история на древен Египет и Месопотамия. Добре позната на славяните, предадена и на гърците, а римляните я наричат „серевисия" – от богинята на земеделието Серес и латинската дума за сила „вис". Още тогава е забелязана и оценена способността на бирата да подмладява и разкрасява кожата.

Една от най-новите СПА процедури в съвременните уелнес центрове е терапия с бира, придобила най-голяма популярност в Австрия, Германия и Чешката република. Тази оригинална СПА процедура е основана на уникалните качества на бирената мая. Бирената вана представлява голям дървен съд (вана), обикновено ръчно изработен от масивно дъбово дърво, пълен със смес от билки, минерална вода и тъмна бира. Най-полезна и благотворна е живата бира, ферментирала в продължение на 90 дни, за да се получи естествена газираност без консерванти и катализатори. Температурата е близка до или малко над телесната – 36-39 ˚C.

Букетът от добавените във ваната лечебни билки регенерира кожата. Но освен че освежават кожата, се смята, че бирените вани имат и лечебно действие. Въглеродът от естествената бирена ферментация действа отлично на кожата, но също така стимулира кръвообращението и подобрява образуването на биологично активни вещества. По време на терапия постепенно се активизира сърдечната дейност, ускорява се детоксикацията, отпускат се мускулите и укрепват ставите.

 

Бирена терапияБирена терапияБирена терапия

 

Биреният квас съдържа целия комплекс витамини от група B (особено богат е на B1, B2 и B3 (PP)), важни за организма аминокиселини, протеини и въглехидрати. Лабораторно доказано е, че в умерени количества хмелът възпрепятства вирусни инфекции. Влизащата в състава на бирата въглена киселина влияе благотворно на кръвообращението, дихателните и сърдечните функции. Растителните съставки улесняват обмяната на веществата и повишават способността на кръвта да улавя вредните оксиданти (свободни радикали). По този начин се забавя стареенето на клетките и се предотвратява натрупването на мазнини. Не на последно място е фосфорната киселина, която понижава нивото на хомоцистеина в кръвта и намалява риска от инфаркт.

Резултатът е успешно активиране на имунната сила на организма и стопиране на възпалителните процеси. Бирената вана отлично повлиява централната и вегетативната нервна система. При кожни заболявания положителната промяна настъпва още след първата вана. Подходяща е за лечение на псориазис, акне, целулит, заболявания на нервната система, стрес.

 

Към уникалното съчетание на природни съставки се добавя магическото въздействие на дървото дъб, което от незапомнени времена е символ на дълголетие. След 20 минути в дъбовата хидромасажна вана човек се чувства освежен и тонизиран, освободен от напрежението, умората и стреса. Следва 20-минутен отдих върху легло, постлано с пшенична слама, което способства за усвояването на всички витамини и екстракти, с които тялото се е сдобило след процедурата.