1
1

Блог

 
Дезинфекция чрез хидролиза
Категория Дезинфекция на 31 Януари, 2020

Дезинфекция чрез хидролиза

Хидролизата представлява електрохимичен процес, с помощта на който водните молекули биват "разбити” до хидроксилни йони. Те от своя страна имат силно окислително действие - убиват микроорганизми като бактерии, водорасли, гъбички и други.
Материали за полагане на стъклокерамични и порцеланови плочки - хидроизолации, лепила, фугиращи смеси, ленти и силикони
Категория Облицовки на 16 Септември, 2016

Материали за полагане на стъклокерамични и порцеланови плочки - хидроизолации, лепила, фугиращи смеси, ленти и силикони

При полагане на стъклокерамична или порцеланова облицовка на басейна много важно условие е осигуряването на качествени материали и точното спазване на технологията за нейния монтаж. При лепенето на самите плочки те не могат да компенсират неравностите на повърхността, върху която се полагат.
PVC фолио и боя - начини за облицовка на басейн
Категория Облицовки на 31 Август, 2016

PVC фолио и боя - начини за облицовка на басейн

Облицовките от PVC и с боя са предпочитани преди всичко заради ниската първоначална инвестиция. Облицовка с PVC фолио е добро решение при реконструиране и ремонтиране на стари басейни. Басейнът може да бъде облицован и с боя. Това е все по-рядко предпочитана облицовка, тъй като тя придава недобър външен вид на съоръжението.
Порцеланови плочки за облицовка на басейн
Категория Облицовки на 17 Август, 2016

Порцеланови плочки за облицовка на басейн

Специализираните порцеланови плочки са използвани при по-луксозния клас басейни. Те предават по–естетичен и завършен вид на басейните. А за големите спортни басейни те са задължителни. Най-широко използвани са два размера порцеланови плочки: 245 х 120 х 8 мм и 50 х 50 х 5 мм.

Спортни басейни - особености, специфики, елементи
Категория Басейни на 05 Юни, 2016

Спортни басейни - особености, специфики, елементи

 

В тази статия ще ви запознаем с особеностите на басейните, предназначени за спорт. Басейните са водни съоръжения, които освен за развлекателни цели се използват и за провеждане на спортни състезания в тях. Основните спортове са плуване, водна топка, скокове във вода и синхронно плуване. Те се практикуват в открити и закрити спортни басейни.

 
 
 
Околобасейново пространство - настилка за полагане около басейна
Категория Проектиране и изграждане на 30 Май, 2016

Околобасейново пространство - настилка за полагане около басейна

 

Оформянето на пространството около басейна е много важно както за цялостната визия на съоръжението, така и за функционалността и удобството при ползване. Обикновено тук акцентът пада върху настилката, с която се покриват плажовете около басейните. Разнообразието е огромно, а крайното решение зависи от желанията на клиента, вижданията на архитекта и много други фактори.

 
Подводно осветление за басейните
Категория Проектиране и изграждане на 19 Май, 2016

Подводно осветление за басейните

Подводното осветление в басейните не е задължителен елемент, но е хубаво да го има, защото прави визията на басейна през тъмната част на денонощието много атрактивна. Подводното осветление за басейни може да бъде халогенно и LED.
Технологии за механично пречистване на водата на басейните
Категория Филтрация на 09 Май, 2016

Технологии за механично пречистване на водата на басейните

Различните технологии за механично пречистване на водата на басейните ще бъдат представени в тази статия. Базирано на технологията на отвеждане на водата на басейна до филтриращата система се срещат два вида басейни: със скимери и с преливен улей.
Покривала за басейни - Предимства и видове покривала
Категория Основно оборудване на 29 Февруари, 2016

Покривала за басейни - Предимства и видове покривала

За да се поддържа басейна в отлично състояние, е необходима качествена филтрираща система и правилна химическа обработка. Освен това е препоръчително водата да се предпазва от външни замърсители като листа, прах, дребни частици, насекоми и други. За такава защита се използват покривалата.
Екстри в басейните
Категория Допълнително оборудване на 08 Февруари, 2016

Екстри в басейните

С понятието екстри в басейните се обозначава цялото допълнително оборудване, което няма пряка връзка с функционалността на басейна, но допринася за повишаване на емоционалната стойност на съоръжението. Съществува огромно разнообразие от възможности в тази област.
Фонтани - Видове и специфики
Категория Фонтани на 21 Януари, 2016

Фонтани - Видове и специфики

Още от древността хората са се наслаждавали на красотата на движещата се вода и са построили първите фонтани. Днес съвременните технологии дават възможност за постигане на невероятни ефекти с помощта на водни струи под налягане.
Акватоничен басейн - „Eforie“, Румъния
Категория Нашите обекти на 30 Ноември, 2015

Акватоничен басейн - „Eforie“, Румъния

Акватоничният басейн в курорта „Eforie“, Румъния е само един от обектите на АКВАТЕК. Басейнът се разделя на няколко зони с различни по вид, брой и местоположение дюзи. Така се постига възможно най-пълноценен масаж на всяка част от човешкото тяло.
Солна стая - изградена от чиста каменна сол
Категория Нашите обекти на 19 Ноември, 2015

Солна стая - изградена от чиста каменна сол

Халотерпията (наричана още солна терапия) е метод за профилактика и лечение на много заболявания. Изградената от АКВАТЕК солна стая в DREAM SPATopola Skiesе част от многобройните „СПА и Уелнес“ проекти, разработени и изпълнени от нас.
Контрастни процедури
Категория Контрастни процедури на 23 Октомври, 2015

Контрастни процедури

Контрастните процедури, или терапията чрез последователно загряване и охлаждане на тялото или части от него, са сред най-старите и ефективни начини за подобряване на здравето и закаляване на тялото и духа. Част са от хидротерапевтичните методи за лечение, за чието развитие и популяризиране изключително много е допринесъл немският свещеник-лечител Себастиян Кнайп; също така съпътстват термотерапията.
Музикален танцуващ фонтан Панагюрище
Категория Нашите обекти на 10 Октомври, 2015

Музикален танцуващ фонтан Панагюрище

Единственият по рода си на Балканите фонтан е разположен край „Арена Асарел“ в Панагюрище. Музикалният танцуващ фонтан е изграден по най-новата технология в света, по която работят „танцуващите” фонтани в Bellagio, Лас Вегас, и „пеещите” в Дубай и Барселона.
Билкова сауна
Категория СПА на 07 Април, 2015

Билкова сауна

Билковата сауна е лека сауна в комбинация от различни лекарствени растения – треви, клонки от широколистни и иглолистни дървета, шишарки и др. Температурата е от порядъка на 50÷60 °C. Относителната влажност на въздуха е 30 - 40%, но може да достигне и до над 50%.
Инфрачервена сауна - какво представлява и как действа на тялото
Категория Термотерапия на 06 Април, 2015

Инфрачервена сауна - какво представлява и как действа на тялото

Едно от основните предимства на инфрачервените сауни е, че тялото се загрява локално, докато температурата на въздуха остава не по-висока от 50-60 °C, а влажността е ниска. Така натоварването за сърцето е по-малко, което позволява по-продължителен престой в сауната, сравнено с традиционните сауни
Масаж
Категория Масаж на 06 Април, 2015

Масаж

В съвременната медицинска практика масаж се предписва в рамките на възстановителни физиотерапевтични програми, при пациенти с ограничена (по една или друга причнина) двигателна активност, като част от ежедневната грижа за бебета и малки деца, за поддържане на спортната форма и др.
Технологии Haslauer
Категория СПА терапии на 06 Април, 2015

Технологии Haslauer

АКВАТЕК е официален представител и партньор в изграждането на СПА центрове на една от най-известните фирми, предлагащи оборудване и концепции за тази цел. Това е фирма HASLAUER - Германия. 
Музикотерапия
Категория СПА на 03 Април, 2015

Музикотерапия

Изследванията на съвременните учени относно способността на определени тонове и честоти да променят електрическата активност на мозъка (мозъчните вълни) могат да изглеждат като нови открития. Въпреки това употребата на звука за промяна състоянието на съзнанието датира от древни времена и е добре позната и разпространена сред лечителите и шаманите на племенните народи от хиляди години.

Руска баня
Категория Термотерапия на 03 Април, 2015

Руска баня

Руската баня практически малко се отличава от сауната – както по устройство, така и по начин на ползване. Прието е да се прави разделение според температуро-влажностния режим и начина, по който се затоплят въздухът и стените на помещението и тялото на вземащите баня.
Финландска сауна - ползване, компоненти, аксесоари
Категория Термотерапия на 02 Април, 2015

Финландска сауна - ползване, компоненти, аксесоари

Сауната е вид традиционна баня с горещ въздух (думата идва от финландски и означава именно това – „баня“). Сродна е на руската, но бани от подобен тип са обичайни и при други северни народи. Общото за тях е, че съществена част от процедурата е „напарването“ – силно затопляне на тялото, което да доведе до обилно изпотяване.
Традиционен масаж
Категория Масаж на 02 Април, 2015

Традиционен масаж

Наред с термотерапията и хидротерапията, масажът е сред най-старите методи за подобряване на здравето. Намерени са сведения за практикуване на масаж в древен Египет (настенни рисунки в „Гроба на лекаря“), в Индия (като част от аюрведическата система за поддържане на здравето и лечение); в древни китайски и индийски текстове се споменарва лечение чрез различни масажни техники „отпреди писаната история“.
Воден масаж
Категория Масаж на 01 Април, 2015

Воден масаж

Воден масаж се нарича всеки вид масаж с участието на вода – т.е. когато се извършва под вода и/или посредством водни потоци или струи. Този вид процедури дават възможност за едновременно въздействие на топлина, химически вещества (от минералната вода или добавките) и масаж.
Солни стаи
Категория СПА терапии на 01 Април, 2015

Солни стаи

Халотерапията, известна още като лечение със сол (гр. „халото“ - сол) е холистичен, нелекарствен метод за профилактика и естествено лечение, който използва чиста и необработена каменна /хималайска/ или морска сол в аерозолна форма.
Бирена терапия
Категория СПА терапии на 13 Март, 2015

Бирена терапия

Най-ранни сведения за производството на бира датират още от 6 хил. пр. Хр. в писмената история на древен Египет и Месопотамия. Добре позната на славяните, предадена и на гърците, а римляните я наричат „серевисия“ – от богинята на земеделието Серес и латинската дума за сила „вис“. Още тогава е забелязана и оценена способността на бирата да подмладява и разкрасява кожата.
Винотерапия
Категория СПА терапии на 11 Март, 2015

Винотерапия

Виното се счита за свещена напитка в много религии. От хиляди години е било ползвано като лекарствено средство. Хипократ го е препоръчвал с лечебна цел, а траките са го издигнали почти в култ. В средновековието виното е било използвано като съставна част на много лекарства. Жените в Древен Рим глезели кожата си с вани с прясно червено вино.
Вана на Клеопатра
Категория СПА терапии на 10 Март, 2015

Вана на Клеопатра

Една от най-известните рецепти за красота, за която почти няма някой, който да не е чувал – това е ваната с мляко и мед на Клеопатра. Легендата разказва, че прочутата египетска владетелка Клеопатра е поддържала красотата си чрез ежедневни бани с магарешко мляко и мед.
Приключенски душове
Категория Контрастни процедури на 10 Март, 2015

Приключенски душове

Приключенският душ основно се използва за премахване на стреса и умората. Той е идеалният вариант за контрастна процедура след горещите терапии в спа центровете. Комбинацията от силните водни струи от всички посоки, приятната музика и аромати има силен релаксиращ ефект.
Расул (калолечение)
Категория СПА терапии на 09 Март, 2015

Расул (калолечение)

Калолечението /Пелоидотерапия – от гр. Пелос – кал, тиня/ е ефективен метод на лечение, познат и използван от дълбока древност до наши дни. Лечебните свойства на калта са били известни на древните египтяни, римляни, гърци, индийци.
Дезинфекция чрез йонизация
Категория Дезинфекция на 06 Март, 2015

Дезинфекция чрез йонизация

Йонизацията е ново и напоследък все по-широко прилагащо се средство за дезинфекция на плувни басейни.
Хромотерапия
Категория СПА на 04 Март, 2015

Хромотерапия

Като повечето нелекарствени методи за лечение, историята на цветолечението (хромотерапията) и фототерапията (светлинна терапия) започва още в древен Египет, Гърция, Китай и Индия. Още от най-дълбока древност е известно, че цветовете са способни да въздействат върху здравословното и емоционалното състояние на хората. 
Шокови и контрастни душове - използване
Категория Контрастни процедури на 03 Март, 2015

Шокови и контрастни душове - използване

Контрастният (шоков) душ е най простият, икономичен и лесен за ползване вид контрастна процедура – дори всеки обикновен душ е подходящ за целта. Може да се състои само от душ-глава (подвижна или фиксирана) или да се комбинира със странични дюзи. Управлението може да е както ръчно, така и автоматизирано. В лечебните заведения се провеждат и контрастни процедури със специализирани душове под високо налягане.

Ароматерапия - начини на терапия, ползи, лечебни свойства
Категория СПА на 02 Март, 2015

Ароматерапия - начини на терапия, ползи, лечебни свойства

Ароматерапия се нарича използването на етерични масла от растения за лечение, чрез внесяне в организма посредством дихателната система и кожата. Те оказват благоприятно въздействие върху здравето, духа и настроението.
Дезинфекция чрез електролиза
Категория Дезинфекция на 26 Февруари, 2015

Дезинфекция чрез електролиза

Системата се състои от захранващ блок и клетка за електролиза. В клетката са разположени електроди, които при подаването на постоянен ток разделят NaCl (готварска сол), предварително разтворен във водата, на Na (натриеви) и Cl (хлорни) йони.
UV Стерилизация
Категория Дезинфекция на 25 Февруари, 2015

UV Стерилизация

UV стерилизацията е един от новите и модерни начини за дезинфекция на плувни басейни и питейни води.
Препарати за дезинфекция на басейна - поддръжка чрез хлор и други химикали
Категория Дезинфекция на 16 Февруари, 2015

Препарати за дезинфекция на басейна - поддръжка чрез хлор и други химикали

 
За да се радваме на басейн с кристално чиста вода, трябва да са налице три основни фактора: добра филтрираща система, оптимално химизирана вода и редовно механично почистване на дъното и стените на басейна. Химичните препарати, с които се третира водата в басейните са  дезинфектанти, препарати против водорасли, препарати с които се коригира нивото на рН, препарати за почистване и други.
 
Хармони Суитс 2
Категория Нашите обекти на 16 Февруари, 2015

Хармони Суитс 2

През 2011 г. фирма АКВАТЕК участва в доставката и монтажа на технологичното оборудване (филтрираща система – помпи и пясъчни филтри, подводно осветление, дозаторна станция) за басейна, както и в доставката и монтажа на облицовката и необходимите материали (хидроизолация, лепило, фугираща смес и еластични ленти) за полагането й.
Шоков басейн
Категория Контрастни процедури на 13 Февруари, 2015

Шоков басейн

 
Представлява басейн, водата в който е с температура в интервала 5÷15 °C, обикновено около 10-12 °C. Потапянето в студената вода предизвиква свиване на кръвоносните съдове и постепенно стягане на цялата мускулатура.
 
Ледени фонтани
Категория Контрастни процедури на 12 Февруари, 2015

Ледени фонтани

Леден фонтан – малки късчета лед се изсипват през красиво оформен накрайник във фонтан, купа или друг вид дизайнерски изработен съд, обикновено монтиран върху постамент или в специална ниша. Ледът се използва за масажиране и втриване в кожата на лицето и тялото след гореща баня (сауна, хамам, парна баня и др.).
Хотел Адмирал
Категория Нашите обекти на 11 Февруари, 2015

Хотел Адмирал

Обектът е разположен непосредствено до хотела, на самата плажна ивица, в центъра на к.к. Златни пясъци. В края на 2011 г. АКВАТЕК изготви проектите по всички необходими части за изпълнението на басейна (архитектура, конструкция, ВиК, елтехнология, ОВК, озеленяване, геодезия и др.).
Видове термотерапия
Категория Термотерапия на 10 Февруари, 2015

Видове термотерапия

Още в най-дълбока древност нашите прародители са забелязали благотворното действие на топлината върху човешкия организъм. Използвали са нагрети и завити в плат камъни (тухли, керемиди и др.). Завързвали са се с вълнени кърпи и шалове, за да облекчат и отнемат болката.
Ледени стаи
Категория Контрастни процедури на 10 Февруари, 2015

Ледени стаи

Ледената стая е сред най-новите и атрактивни преживявания, предлагани в СПА-центровете. Свежият мразовит въздух, пробляскващият лед и чистите снежни преспи могат да Ви накарат да повярвате, че от сауната сте се озовали далеч на север, в истинската зима.
Кнайп системи - начин на действие, история и ползи
Категория Контрастни процедури на 09 Февруари, 2015

Кнайп системи - начин на действие, история и ползи

Немският свещеник Себастиан Кнайп е считан за една от важните фигури в съвременната хидротерапия и натуропатия. Макар и без официално медицинско образование, той бил любознателен, наблюдателен и здравомислещ; уважавал и често се съветвал с лекарите.
Стъклокерамика за облицовка на басейн
Категория Облицовки на 09 Февруари, 2015

Стъклокерамика за облицовка на басейн

При проектирането и изграждането на басейна е много важно какъв тип облицовка ще изберем за него. Изборът на вида облицовка се определя в зависимост от нашите цели: дали търсим ниска цена, възможност за по–интересен дизайн или оформяне на различни цветни зони в басейна.
Отопление на басейните - видове системи, предимства и недостатъци
Категория Отопление на 08 Февруари, 2015

Отопление на басейните - видове системи, предимства и недостатъци

Температурата на водата е важен фактор за комфорта при ползване на плувния басейн. Добре е да се поддържа стойност около 24-25 °С. Нашата страна се намира в умерения географски пояс, където достигането на такива температури на водата единствено от слънчевото греене е възможно само в един кратък период през лятото – месеците юли и август.
Спа капсули
Категория Хидротерапия на 06 Февруари, 2015

Спа капсули

СПА капсулите съчетават в себе си възможност за множество СПА процедури, което ги прави цялостна лаборатория за красота, възстановяване и релакс. Те привличат с иновационни системи, висококачествен дизайн и уникални функции. Хармоничното съчетание на топлина, пара, изобилие от вода, масаж, хромотерапия, аромати и музика създават чувството за релакс и спокойствие.
Терапевтични вани
Категория Хидротерапия на 05 Февруари, 2015

Терапевтични вани

Това са вани предимно за професионално ползване. Различават се по форма, размери и оборудването си, които зависят от типа терапия, за която са предназначени. Ползват се от 1 човек, с или без помощта на медицинско лице (терапевт). Тези вани са анатомично оформени, което позволява оптимално разполагане на терапевтичното оборудване по протежение на тялото и крайниците.

Външно оборудване
Категория Допълнително оборудване на 03 Февруари, 2015

Външно оборудване

Освен основните системи, басейнът се нуждае и от допълнително оборудване, което повишава неговата функционалност и удобство на ползване. Ще го обединим под общия термин „външно оборудване”. 
Джакузи - какво представлява и ползи
Категория Хидротерапия на 03 Февруари, 2015

Джакузи - какво представлява и ползи

Конструктивно хидромасажната вана представлява съд с вода, с форма подходяща за отпускане на човешкото тяло, в която посредством една или повече помпи през специално оформени отвори (дюзи) се нагнетяват (в определено съотношение) вода и въздух. Ефективността на масажа в такава вана зависи от много фактори: брой, вид, размер и разположение на дюзите; възможност за промяна на посоката и контрол на силата на водните струи и на съотношението вода-въздух.
Конструкция на басейна - монолитна, сглобяема, полиестерна и други
Категория Проектиране и изграждане на 02 Февруари, 2015

Конструкция на басейна - монолитна, сглобяема, полиестерна и други

 
Конструкцията на басейна трябва да съответства на изискванията за форма и размери, дадени от архитекта. Технологията на полагане на различните видове облицовки също предполага определен вид конструкция.
 
Лакониум (гръцка сауна) - начин на употреба и ползи
Категория Термотерапия на 02 Февруари, 2015

Лакониум (гръцка сауна) - начин на употреба и ползи

Известно е, че първите гръцки бани се появяват в района на Лакония (Lakonika) -  днешна Спарта. От там идва и името на банята – Лакониум. Той е служил като място за релаксация и дълги философски разговори.
Тепидариум
Категория Термотерапия на 02 Февруари, 2015

Тепидариум

Термите (баните) са играли важна роля в древната римска култура. Тепидариумът е заемал централно място в тях. Представлявал е топло помещение, обикновено с малък басейн в центъра. Отоплението се е осъществявало чрез хипокауст (система кух под) и взидани в стените тръби, през които е преминавал горещ въздух, идващ от пещите на термите.
Системи за сух воден масаж
Категория Масаж на 22 Януари, 2015

Системи за сух воден масаж

Разбира се, знаем, че стресът от трескавото темпо на всекидневния живот трябва да се уравновесява – както физически, така и психически. Знаем, че това може да се постигне чрез подходяща физическа активност и релаксиращи процедури. Но какво можем да направим, когато времето все не достига?
Филтрация - видове филтри за басейн и принцип на действие
Категория Филтрация на 17 Януари, 2015

Филтрация - видове филтри за басейн и принцип на действие

Водата в басейна трябва да се поддържа чиста и обеззаразена, за да бъде той не само приятно, но и безопасно за здравето място. Поддържането на кристално чиста вода, отговаряща на съответните санитарни и хигиенни изисквания, включва използването на механични, биологични и химични методи за обработка на водата.
Японска баня
Категория Термотерапия на 09 Януари, 2015

Японска баня

Традиционната японска баня, както и баните на мнгого други народи, се явява комбинация на хидро- с термотерапия. Това, което я отличава от останалите, е горещата вана о-фуроОфуро или фуро (по-неофициалното наименование), е по-къса и дълбока от западните вани, и е предназначена изключително за сгряване на тялото и отмора, а не за измиване.

Турска баня
Категория Термотерапия на 08 Януари, 2015

Турска баня

Хамамът е наследник на римската и гръцката бани, като ги съчетава с централно-азиатските традиции за баня с пара и ритуално миене. Названието произлиза от арабската дума „хам“ – „горещо“. Разпространен е в арабските страни, Турция, Мароко, и в продължение на векове е имал е важна роля в социалния живот на мюсюлманите, особено на жените.

ПАРНИ БАНИ: МОДУЛНИ, МОНОЛИТНИ - ПОЛЗИ И ИСТОРИЯ
Категория Термотерапия на 02 Януари, 2015

ПАРНИ БАНИ: МОДУЛНИ, МОНОЛИТНИ - ПОЛЗИ И ИСТОРИЯ

 
Парната баня е форма на термотерапия, при която температурата на въздуха е между 30 и 60 °C (обикновено 40-55 °C), а относителната влажност достига почти 100% – помещението е видимо замъглено от пара. Тъй като въздухът тук не е толкова горещ (сравнено със сухата сауна), този тип баня е подходящ за хора, които по-трудно понасят високи температури. Натоварването върху сърдечно-съдовата система е по-малко.