1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > СПА терапии > Вана на Клеопатра

Вана на Клеопатра

Една от най-известните рецепти за красота, за която почти няма някой, който да не е чувал – това е ваната с мляко и мед на Клеопатра. Легендата разказва, че прочутата египетска владетелка Клеопатра е поддържала красотата си чрез ежедневни бани с магарешко мляко и мед.

 

В наши дни са научно доказани качествата на млякото в козметичните процедури. Млечната мазнина влияе благотворно на кожата и възстановява най-горния ѝ пласт – епидермиса. Белтъчините успокояват и изглаждат бръчките, млечната захар хидратира кожата. Млечната киселина в млякото е алфа-хидрокси киселина, която е известна с благоприятния си ефект при съхраняване младостта на кожата. Тя хидратира и подхранва, намалява бръчките, ексфолиира мъртвите клетки и същевременно насърчава растежа на нови. Неслучайно алфа-хидрокси киселините са добре познати в козметичната индустрия и намират приложение в немалко продукти.

 

Вана на КлеопатраВана на КлеопатраВана на Клеопатра

 

Освен за кожата, тази СПА процедура има полезно действие и върху вътрешните органи. Ваната на Клеопатра ще Ви помогне при болки в мускулите, ще премахне умората, стреса и напрежението.

За още по-добри резултати могат да се добавят билки, етерични масла, благоуханни розови цветчета и др. съставки според индивидуалните нужди и предпочитания.

Хубаво е преди ваната да минете през топъл душ, който не само ще измие потта и мръсотията, но ще разшири кръвоносните Ви съдове и ще отпусне мускулите, като по този начин ще подсили благотворното действие на ваната.

 

Препоръчителната температура на ваната е 36-38 ˚C. Дългият престой в гореща вана натоварва сърцето и кръвоносната система, вреди и на кожата. Затова ваната е добре да трае не повече от 15-20 мин. След процедурата се изплакнете с топла или хладка вода, за да се затворят порите. За да се избегне изсушаването на кожата, след вана намажете тялото си с крем или мляко за тяло, след което кожата Ви ще бъде нежна и гладка, еластична и сияйна.