1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Контрастни процедури

Контрастни процедури

 

Контрастни процедури
Категория Контрастни процедури на 23 Октомври, 2015

Контрастни процедури

Контрастните процедури, или терапията чрез последователно загряване и охлаждане на тялото или части от него, са сред най-старите и ефективни начини за подобряване на здравето и закаляване на тялото и духа. Част са от хидротерапевтичните методи за лечение, за чието развитие и популяризиране изключително много е допринесъл немският свещеник-лечител Себастиян Кнайп; също така съпътстват термотерапията.
Приключенски душове
Категория Контрастни процедури на 10 Март, 2015

Приключенски душове

Приключенският душ основно се използва за премахване на стреса и умората. Той е идеалният вариант за контрастна процедура след горещите терапии в спа центровете. Комбинацията от силните водни струи от всички посоки, приятната музика и аромати има силен релаксиращ ефект.
Шокови и контрастни душове - използване
Категория Контрастни процедури на 03 Март, 2015

Шокови и контрастни душове - използване

Контрастният (шоков) душ е най простият, икономичен и лесен за ползване вид контрастна процедура – дори всеки обикновен душ е подходящ за целта. Може да се състои само от душ-глава (подвижна или фиксирана) или да се комбинира със странични дюзи. Управлението може да е както ръчно, така и автоматизирано. В лечебните заведения се провеждат и контрастни процедури със специализирани душове под високо налягане.

Шоков басейн
Категория Контрастни процедури на 13 Февруари, 2015

Шоков басейн

 
Представлява басейн, водата в който е с температура в интервала 5÷15 °C, обикновено около 10-12 °C. Потапянето в студената вода предизвиква свиване на кръвоносните съдове и постепенно стягане на цялата мускулатура.
 
Ледени фонтани
Категория Контрастни процедури на 12 Февруари, 2015

Ледени фонтани

Леден фонтан – малки късчета лед се изсипват през красиво оформен накрайник във фонтан, купа или друг вид дизайнерски изработен съд, обикновено монтиран върху постамент или в специална ниша. Ледът се използва за масажиране и втриване в кожата на лицето и тялото след гореща баня (сауна, хамам, парна баня и др.).
Ледени стаи
Категория Контрастни процедури на 10 Февруари, 2015

Ледени стаи

Ледената стая е сред най-новите и атрактивни преживявания, предлагани в СПА-центровете. Свежият мразовит въздух, пробляскващият лед и чистите снежни преспи могат да Ви накарат да повярвате, че от сауната сте се озовали далеч на север, в истинската зима.
Кнайп системи - начин на действие, история и ползи
Категория Контрастни процедури на 09 Февруари, 2015

Кнайп системи - начин на действие, история и ползи

Немският свещеник Себастиан Кнайп е считан за една от важните фигури в съвременната хидротерапия и натуропатия. Макар и без официално медицинско образование, той бил любознателен, наблюдателен и здравомислещ; уважавал и често се съветвал с лекарите.