1
1

Джакузи - какво представлява и ползи

Хидромасажната вана, популярна под името „Джакузи", дължи съществуването си на италианците братя Джакузи.

Конструктивно хидромасажната вана представлява съд с вода, с форма подходяща за отпускане на човешкото тяло, в която посредством една или повече помпи през специално оформени отвори (дюзи) се нагнетяват (в определено съотношение) вода и въздух. Ефективността на масажа в такава вана зависи от много фактори: брой, вид, размер и разположение на дюзите; възможност за промяна на посоката и контрол на силата на водните струи и на съотношението вода-въздух; възможност за избор кои групи дюзи да работят едновременно в даден момент. Самите дюзи са най-разнообразни по конструкция и функции. Могат да бъдат само за въздух, за вода или комбинирани; регулируеми и нерегулируеми; въртящи (единични, двойни) и т.н.

Видове джакузита и хидромасажни вани

 

ДжакузиДжакузиДжакузи

Къде да поставим джакузито

Ползи от хидромасажа

Хидромасажът на джакузито повлиява особено благоприятно заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Облекчава болките, свързани с тях, както и тези вследствие на прекомерно натоварнане, и ускорява възстановяването. Успокоява и има общо благотворно въздействие върху нервната система. Има добър ефект при състояния на стрес, хронична умора, безсъние. Като следствие от това, хидромасажът допринася и за нормализиране на обмяната на веществата и на работата на имунната система.

  1. Мускулно възстановяване - въпреки че има много ползи, най-популярната причина за ползване на джакузи е, че хидромасажът подобрява мускулното възстановяване. Това го прави предпочитано сред много спортисти. Причината за това е подобреното кръвообращение - то подпомага достигането на повече кислород и вещества до увредените мускулни влакна и съдейства за изчистването на натрупаната млечна киселина.
  2. Подобрено кръвообращение и кръвно налягане - топлината и хидромасажното действие на джакузито разширяват кръвоносните съдове. Това води до понижаване на кръвното налягане, по-добро оросяване на крайниците, подобрено кръвообращение и обмен на веществата.
  3. Спокойствие в компанията на любими хора - социалният елемент определено е сред основните причини хората да се наслаждават на хидромасаж в джакузи на двора. Все пак, лежерното стоене в джакузито с напитка в ръка и приятна компания е представата на много хора за отпускащ уикенд.

Без значение дали притежавате джакузи в двора или планувате да закупите хидромасажна вана за банята, важно е да се има предвид, че за пълноценна употреба са нужни допълнителни аксесоари. Най-популярните сред тях са: - Аромати и ексфолианти - на пазара се продават най-различни такива. Те помагат за пълноценна хидратация на кожата и правят удоволствието от ваната по-голямо. - Стъпала, масички, възглавници - тяхната роля е да улеснят достъпа до вашето джакузи и да направят преживяването по-хубаво. Много собственици предпочитат да използват своето джакузи с коктейл в ръка, а именно тук идва ролята на масичките за джакузи. - Покривало - един от важните аксесоари, за да може вашето джакузи да ви служи дълги години. Покривалото е особено важно за джакузита в градината или на друго открито пространство. То предпазва от метеорологичните условия, от мухъл и от твърди предмети (например клонки) - всяко от които може да увреди вашето джакузи.

Противопоказания при използване на джакузи

История и развитие на джакузито

Хидромасажната вана „джакузи" е символ на висок стандарт и луксозен начин на живот в съвременното общество, но не всички знаят как точно се е зародила идеята за създаването му. Хората, дали на света това луксозно удоволствие, са италианците братя Джакузи, емигрирали в САЩ в началото на ХХ век. Изобретателни и предприемчиви, те основават успешен бизнес в областта на самолетостроенето. Впоследствие се ориентират към производството на помпи за селското стопанство.

Причината да се заемат с разработката на помпа за хидромасаж не била обаче търсенето на нови клиенти. Един от братята, Кандидо Джакузи, виждал как процедурите с вода и масаж помагали на болния му от артрит син. Ежедневните посещения в болницата обаче не били възможни, затова Кандидо решил да създаде устройство с подобно действие, което да може да се ползва у дома. Усилията му се увенчали с успех: била конструирана мобилна потопяема помпа, способна да създава водна струя с масажно действие. Ползата от новия продукт била призната от медицинската общност и чрез умела реклама популярността и търсенето му бързо се увеличили.

С времето джакузито се е развило от проста подводна помпа, поставена във вана, до много комплексни и богати на функции хидромасажни вани във всякакви размери и форми. Съвременните джакузита са оборудвани с всевъзможни екстри, които биха задоволили и най-капризните потребители. От вградено ефектно LED осветление до панели с LCD телевизор, стереоуредба и шампаниера, дори компютърни модули.

 

 

Джакузитата могат да се използват както в закрити, така и в открити пространства, всичко зависи от желанието на човека, който иска да използва такова съоръжение. Могат да се използват в клиники, балнеологични центрове, СПА и фитнес клубове, салони за красота, на борда на круизни кораби, хотели, в комплекси, които разполагат с минерални извори и др. Успешно се използват както с медицинска цел, съчетани с други уреди и процедури, така и с цел да доставят удоволствие при всекидневна употреба в домашни условия. Не се изисква специално обучение или подготовка за работа с такава вана, лесното ѝ управление и настройване позволява ползването ѝ от почти всеки човек.

 

В интерес на истината, в днешно време основната функция на джакузито (да помага при болки и травми в мускулите и ставите) бива пренебрегвана. Основното му приложение е свързано с демонстриране на висок статус в обществото.

Накрая един съвет: по-добре гледайте телевизия на дивана в хола, тъй като прекалено дългият престой в джакузито може да доведе до болки в цялото тяло. Като всяка терапия, и хидромасажът посредством джакузи трябва да е с мярка, за да му се насладим изцяло.