www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Хидротерапия > История и развитие на джакузито

История и развитие на джакузито

Хидромасажната вана „джакузи" е символ на висок стандарт и луксозен начин на живот в съвременното общество, но не всички знаят как точно се е зародила идеята за създаването му.

 

Хората, дали на света това луксозно удоволствие, са италианците братя Джакузи, емигрирали в САЩ в началото на ХХ век. Изобретателни и предприемчиви, те основават успешен бизнес в областта на самолетостроенето. Впоследствие се ориентират към производството на помпи за селското стопанство.

Причината  да се заемат с разработката на помпа за хидромасаж не била обаче търсенето на нови клиенти. Един от братята, Кандидо Джакузи, виждал как процедурите с вода и масаж помагали на болния му от артрит син. Ежедневните посещения в болницата обаче не били възможни, затова Кандидо решил да създаде устройство с подобно действие, което да може да се ползва у дома. Усилията му се увенчали с успех: била конструирана мобилна потопяема помпа, способна да създава водна струя с масажно действие. Ползата от новия продукт била призната от медицинската общност и чрез умела реклама популярността и търсенето му бързо се увеличили.

С времето джакузито се е развило от проста подводна помпа, поставена във вана, до много комплексни и богати на функции хидромасажни вани във всякакви размери и форми. Съвременните джакузита са оборудвани с всевъзможни екстри, които биха задоволили и най-капризните потребители. От вградено ефектно LED осветление до панели с LCD телевизор, стереоуредба и шампаниера, дори компютърни модули.

                          

Джакузитата могат да се използват както в закрити, така и в открити пространства, всичко зависи от желанието на човека, който иска да използва такова съоръжение. Могат да се използват в клиники, балнеологични центрове, СПА и фитнес клубове, салони за красота, на борда на круизни кораби, хотели, в комплекси, които разполагат с минерални извори и др. Успешно се използват както с медицинска цел, съчетани с други уреди и процедури, така и с цел да доставят удоволствие при всекидневна употреба в домашни условия. Не се изисква специално обучение или подготовка за работа с такава вана, лесното ѝ управление и настройване позволява ползването ѝ от почти всеки човек.

 

В интерес на истината, в днешно време основната функция на джакузито (да помага при болки и травми в мускулите и ставите) бива пренебрегвана. Основното му приложение е свързано с демонстриране на висок статус в обществото.

Накрая един съвет: по-добре гледайте телевизия на дивана в хола, тъй като прекалено дългият престой в джакузито може да доведе до болки в цялото тяло. Като всяка терапия, и хидромасажът посредством джакузи трябва да е с мярка, за да му се насладим изцяло.