1
1

Екстри в басейните

С понятието екстри в басейните се обозначава цялото допълнително оборудване, което няма пряка връзка с функционалността на басейна, но допринася за повишаване на емоционалната стойност на съоръжението. Съществува огромно разнообразие от възможности в тази област.

 

Екстрите в басейна могат да се разделят в 3 групи:

Технически екстри в басейна

Към първата група можем да причислим всякаква автоматика, която се прилага в системите за басейни. Тя премахва нуждата от ръчни операции по поддръжката и елиминира човешките грешки. Най-разпространен пример са вентилите и системите за автоматична промивка на филтрите. Това са електромеханични устройства, които непрекъснато следят степента на замърсеност на филтърния пълнеж и при нужда извършват всички необходими операции по почистването – включват и изключват помпи, пренасочват водните потоци и т. н.

 

Важно е да се отбележи, че благодарение на тях филтрите се почистват само когато е необходимо – това спестява разход на вода и химикали. Към тази група могат да се причислят и системите за дистанционен контрол и мониторинг на басейните.

С помощта на смартфон, компютър или друго цифрово устройство, свързано с интернет, може да се контролира всеки процес в басейните, както и да се включват и изключват всички системи.

 

Визуални екстри за басейни

 

Към визуалните екстри на първо място трябва да споменем фотооблицовките. Тази технология позволява отпечатването на произволна фотография върху облицовката. Това дава неизброими възможности за постигане на уникалност на един басейн. Могат да се предложат както пана с определен размер, така и цялостно решение за всички повърхности – например морски пейзажи по дъното и стените на басейна.

 

фотопринт

Басейн с фотопринт

Околобасейново пространство - керамични плочки

Водопад

 

Водопадите могат да бъдат изработени от неръждаема стомана или от друг материал, но могат и да бъдат решени по начин, използващ конкретни особености на околната среда – например алпинеум или скала, по която се спуска падащата вода в басейна. Обикновено водопадите не са скъпи решения, но ефектът им е впечатляващ, затова са и едни от най-широко използваните варианти за разнообразяване на екстериора.

 

Водните ефекти и атракции са разновидност на водопадите, но при тях водата не пада под въздействието на гравитацията, а се изстрелва под налягане. Струите могат да описват дадени форми или да служат за масаж и забавление. Такива са например водните гъби, чадъри, таралежи и др. Нестандартни конструктивни елементи – визията на всеки басейн може да се промени с поръчката на уникално изработени за всеки конкретен случай елементи. Такива са например преливните решетки и бордове от камък в най-различни разновидности, специализирани архитектурни елементи и др.

 

Емоционални екстри при басейните

 

Те са една доста обширна група и това е естествено, тъй като ефектът от наличието им в басейна е най-осезателен.

 

Най-често срещаните емоционални екстри в басейните:

Насрещно течение - това е водният аналог на бягащата пътечка във фитнеса. Представлява уред, който формира мощни подводни струи, срещу които се плува. Потокът, който се получава, е достатъчен да задържи тялото дори на трениран плувец на едно място. Това дава възможност за продължително интензивно плуване, без значение от размера на басейна. Същото устройство може да се използва и за подводен масаж.

 

Насрещно течение - Endless fastlane

 

Гейзери - монтирани в дъното на басейна, гейзерите представляват кухи тела от неръждаема стомана с решетъчна горна плоча, през която се нагнетява голямо количество въздух от специални компресори. В басейна се получава облак от малки мехурчета, които се устремяват към повърхността на водата, докосвайки и масажирайки тялото. Тук също има много възможности - гейзерите могат да бъдат няколко, да се управляват по програма, да се комбинират със специфичен дизайн на басейна и т.н.

 

Подводен хидромасаж - идеята е в басейна да се оформят кътове, в които с помощта на мощни струи да се масажира тялото. Огромно е разнообразието на техническите средства, които се предлагат за целта - ротационни дюзи, въздушни дюзи, мощни джетове и др. Обикновено мястото за хидромасаж в басейна се избира така, че да гарантира спокойствие и уединеност. Оформят се анатомични седалки или лежанки, следващи извивките на тялото. Целта е да се постигне максимален отпускащ ефект под въздействието на водните струи и въздушните мехурчета.

 

Изкуствени вълни - по принцип тези съоръжения се монтират на по-големи обществени басейни, но вече има решения и за домашни басейни. За целта се използват т.нар. генератори на изкуствени вълни. Те могат да бъдат механични или пневматични. Първите представляват пластмасова сфера, която с помощта на специална механика извършва движения нагоре-надолу, като поражда вълново движение на водата. Пневматичните системи са по-сложни. При тях се използва сгъстен въздух, който избутва водата от кухи камери. По този начин се генерират вълни, имитиращи в голяма степен естествените в природата.

 

Подводно осветление - чрез него басейнът през нощта се превръща в многоцветна феерия със силно хромотерапевтично въздействие. Прочетете повече относно осветлението в басейна в тази статия.

 

Ако търсите екстри, чрез които да направите Вашия басейн едно по-привлекателно и приятно място, не се колебайте да се свържете с някой от нашите магазини.