www.aquatec-bg.com > Блог > Басейни > Допълнително оборудване > Екстри в басейните – Част 2

Екстри в басейните – Част 2

Ще разгледаме последната група екстри при басейните, а именно така наречените емоционални екстри. Те са една доста обширна група и това е естествено, тъй като ефектът от наличието им в басейна е най-осезателен.

 

Най-често срещаните са:

 

Насрещно течение – това е водният аналог на бягащата пътечка във фитнеса. Представлява уред, който формира мощни подводни струи, срещу които се плува. Потокът, който се получава, е достатъчен да задържи тялото дори на трениран плувец на едно място. Това дава възможност за продължително интензивно плуване, без значение от размера на басейна. Същото устройство може да се използва и за подводен масаж.

 

                                                                                    Насрещно течение Endless fastlane

 

Гейзери – монтирани в дъното на басейна, гейзерите представляват кухи тела от неръждаема стомана с решетъчна горна плоча, през която се нагнетява голямо количество въздух от специални компресори. В басейна се получава облак от малки мехурчета, които се устремяват към повърхността на водата, докосвайки и масажирайки тялото. Тук също има много възможности – гейзерите могат да бъдат няколко, да се управляват по програма, да се комбинират със специфичен дизайн на басейна и т.н.

 

Подводен хидромасаж – идеята е в басейна да се оформят кътове, в които с помощта на мощни струи да се масажира тялото. Огромно е разнообразието на техническите средства, които се предлагат за целта – ротационни дюзи, въздушни дюзи, мощни джетове и др. Обикновено мястото за хидромасаж в басейна се избира така, че да гарантира спокойствие и уединеност. Оформят се анатомични седалки или лежанки, следващи извивките на тялото. Целта е да се постигне максимален отпускащ ефект под въздействието на водните струи и въздушните мехурчета.

 

Изкуствени вълни – по принцип тези съоръжения се монтират на по-големи обществени басейни, но вече има решения и за домашни басейни. За целта се използват т.нар. генератори на изкуствени вълни. Те могат да бъдат механични или пневматични. Първите представляват пластмасова сфера, която с помощта на специална механика извършва движения нагоре-надолу, като поражда вълново движение на водата. Пневматичните системи са по-сложни. При тях се използва сгъстен въздух, който избутва водата от кухи камери. По този начин се генерират вълни, имитиращи в голяма степен естествените в природата.

 

Подводно осветление – чрез него басейнът през нощта се превръща в многоцветна феерия със силно хромотерапевтично въздействие. Подробно Ви представихме подводното осветление в предната ни статия.