ОКОЛОБАСЕЙНОВО ПРОСТРАНСТВО – НАСТИЛКА ЗА ПОЛАГАНЕ ОКОЛО БАСЕЙНА

Оформянето на пространството около басейна е много важно както за цялостната визия на съоръжението, така и за функционалността и удобството при ползване. Обикновено тук акцентът пада върху настилката, с която се покриват плажовете около басейните. Тя бива предвидена още при проектирането на басейна, като се съобразява с конкретните нужди на проекта, както и с желанията на клиента.

Разнообразието е огромно, а крайното решение зависи от желанията на клиента, вижданията на архитекта и много други фактори.

Когато става въпрос за околобасейново пространство, първо трябва да се има предвид борда на басейна. Той е важен елемент, който служи за връзка между водната площ и плажа около басейна.

Освен за оформлението на дизайна, той трябва да изпълнява и следните много важни функции:

  • да не допуска навлизането на дъждовни и други води от плажа в басейна;
  • да позволява удобно захващане и излизане от басейна, ако се налага;
  • да е безопасен – да не се хлъзга, да няма остри ръбове.

Най-широко се използват така наречените профилни бордови блокчета изработени от различни материали със специален профил. Те отговарят на всички описани по-горе условия, а са и на добра цена. Разбира се, бордът може да се оформи по много начини – от естествен камък, чрез отливане на място, от дърво, от керамика, от полимерен материал. Важно е да отговаря на изискванията и да направи визуална връзка между басейна и околобасейновото пространство.

За настилките по плажовете около басейните също трябва да се спазват много изисквания:

  • да не са хлъзгави – безопасността е на първо място. Водата, разлята около басейна, понижава триенето на всяка повърхност. Поради това настилките по плажовете трябва да имат повишена грапавост, за да гарантират безопасното ползване на басейна;
  • да се поддържат лесно – колкото красива и функционална да е една настилка за басейн, ако се почиства трудно или изисква големи средства за поддръжка, тя се оказва неудачен избор;
  • да са студоустойчиви – това е задължително условие за външни басейни, ниските температури през зимата не трябва да увреждат покритието.

Изкуствена трева – съвременните технологии за производство на изкуствени треви са толкова напреднали, че вече е невъзможно да се различат дори и от близък поглед. Използването им около басейните решава един от основните недостатъци на естествената трева – трудната поддръжка. Изкуствената трева на практика няма никаква поддръжка, като изключим периодичното почистване. Разбира се, за да запази добрия си външен вид дълго време, задължително е да се спазват технологиите на поставяне – дрениране на почвата, укрепване на краищата и т.н.

  • Естествена трева – използва се предимно при малки домашни басейни, които са вписани в природната среда на градината . Като основно предимство може да изтъкнем несравнимата красота на естесвената природа. Недостатъците в този случай са следните – трудно се поддържа , трудно се почиства, басейнът се замърсява при влизането на къпещите се. Освен това тревата не издържа и на хлорираната вода в басейна – трябва да се пази от обилно намокряне, защото ще изсъхне.
  • Керамични плочки – под това наименование обединяваме различни варианти настилки – гранитогреси, теракоти, клинкер, циментови блокчета за настилка около басейна и др. Тези са може би най-широко използваните варианти за околобасейновите пространства. Наложили са се широко най-вече, защото са с много добра цена и се произвеждат в огромно разнообразие. При избора на керамични плочки трябва да се внимава особено за изискванията за ниска хлъзгавост и студоустойчивост. Това са най-честите проблеми, които се срещат при недобре подбраните варианти за настилка около басейна. Индустрията за производство на керамични плочки е въвела един параметър, характеризиращ степента на хлъзгавост на плочката. Той се означава със знак R, следван от число определящо тази степен. За басейни са подходящи настилки с параметър по-голям или равен на R10. Устойчивостта на ниски температури също се обозначава, обикновено със знак снежинка върху опаковките или вурху обратната страна на самата плочка.

Други видове настилки около басейните са: естествено дърво, WPC (wood polymer composite), Тип „замазка”, „Печатбетон”, EPDM полимерни настилки, Кварцови настилки.

Естествено дърво – природен продукт, даващ неповторима визия на басейна. За целта се използват устойчиви на атмосферните влияния дървесини. Обикновено това са екзотични дървесни видове – Тик, Ироко, Меранти, Билинга, които се характеризират с висока плътност и изключителна здравина. Недостатъците на естествената дървесина са трудната поддръжка и високата цена. Поддръжката включва периодично (обикновено веднъж годишно) третиране със специални масла и импрегнатори, които допълнително оскъпяват дървените настилките за басейн с времето. Ако не се обработва периодично, естествената дървесина променя цвета си, напуква се, измята се и в крайна сметка разваля визията на басейна.

WPC (wood polymer composite) – този продукт е създаден, за да реши проблемите с поддръжката, които съществуват при естествените дървесини. Също така е и по-евтин от тях. Представлява специален полимер (пластмаса) който се смесва с дървени стърготини. Получената смес се оцветява в различни гами и се екструдира в най-различни профили. Дървесните частици в нея създават визия и впечатление за истинска дървесина. Настилката за басейн от композитен дървен полимер имитира естественото дърво почти на 100% и на практика не се нуждае от никаква поддръжка.

Тип „замазка” – този тип настилки се считат за остарели, но все още се използват и в много случаи могат да се окажат най-доброто решение.

„Печатбетон” – вариант на настилките тип „замазка” , при която върху прясната циментова смес се поръсва специален прахообразен полимер и се притиска със специално оформени матрици, които отпечатват най-различни форми и шарки. Този тип настилка е подходяща за големи площи и обществени обекти, тъй като се прави бързо и дава добра визия. При този вид настилка за басейн цената е висока. Освен това има големи изисквания към технологията – ако не се направи както трябва е хлъзгава и не издържа на ниски температури.

Кварцови настилки за басейн – подобни на EPDM настилките, кварцовите настилки представляват цветни калибрирани камъчета, които се смесват с течен прозрачен материал в определена пропорция. Нанасят се върху предварително направена замазка и след полимеризация се получава твърда настилка с интересна визия. Основно предимство на тези настилки е възможността да се реализират много дизайнерски решения. Например могат да се комбинират произволни цветове и да се вграждат различни материали – например черупки на морски животни, кристали и т.н. Като недостатък можем да споменем сравнително високата цена и затрудненото почистване, тъй като се получава определена порьозност на покритието.

EPDM полимерни настилки – произвеждат се от отпадъчни каучукови продукти, от които се оформят малки гранули, оцветени в различни цветове. На място те се смесват със специални полимерни течни пълнители и получената смес се полага върху предварително направена циментова замазка. След полимеризацията се получава красива, цветна и мека настилка. Особено подходяща е около детски басейни и кътове, тъй като не се хлъзга и е мека при падане върху нея. Като основен недостатък на тази настилка може да споменем нейната порьозност. В нея е възможно да навлезе вода, която при замръзването през зимата да доведе до проблеми.