ПОРЦЕЛАНОВИ ПЛОЧКИ ЗА ОБЛИЦОВКА НА БАСЕЙН

Специализираните порцеланови плочки са използвани при по-луксозния клас басейни. Те предават по–естетичен и завършен вид на басейните. А за големите спортни басейни те са задължителни. Но когато говорим за облицовка за басейни, важно е да се уточни, че има различни видове облицовки, като плочките за басейни са най-разпространени.

Най-широко използвани са два размера порцеланови плочки: 245 х 120 х 8 мм и 50 х 50 х 5 мм. Освен този стандартен размер се предлагат и най-разнообразни профилни плочки за оформяне на предния борд на басейн с преливен улей. Самата повърхност на плочките може да бъде: гладка /за облицоване/, със специално покритие против подхлъзване /„antislip“/ и релефна. Специалните плочки с неподхлъзващо покритие се прилагат за облицоване на монолитните стълби и рампите за инвалиди в басейните, а релефните са плочки, поставяни около борда на преливния улей. Независимо какъв вид облицовка има басейна – стъклокерамика или порцелан, бордът на преливния улей е добре да се направи със специалните релефни порцеланови плочки, а стъпалата – с неплъзгащи плочки. По този начин намаляваме риска от подхлъзване и нежелани последствия за посетителите на басейна.

Като материал порцеланът не попива вода, което е основно изискване към облицовката на плувните басейни. Това гарантира, че при температури под 0 ОС плочките няма да се напукат и ще запазят качествата си. По–големия размер на плочката / 245 х 120 мм / освен добър външен вид има и друго предимство – намалява се количеството на фугите, които при басейните облицовани със стъклокерамика са много и са проблемно място. При този вид облицовка препоръчваме използването на специализирана епоксидна фугираща смес, която е по – скъпа от обикновената фуга. По този начин се избягва честото подновяване на фугите на басейна, защото специализираната фуга е по-трайна.

Порцелановите плочки са с остри ръбове. За да се предпазят посетителите на басейна от порязване за облицоване на хоризонталните и вертикални ръбове на басейна трябва да се използват специални плочки със заоблени ръбове.

Друго предимство на басейните облицовани с порцеланови плочки е, че те като цяло се поддържат по-лесно.

Недостатък при този вид облицовка е високата начална инвестиция, но тя става ясна още на етап проектиране на басейна. Монтажът е по-труден, особено при басейни с неправилна форма.

За да удовлетворим нуждите на нашите клиенти във връзка с осигуряване на по–голямо разнообразие и уникалност на всеки басейн, „АКВАТЕК” предлага произволно отпечатване на изображение върху порцеланови плочки . За разлика от паната от стъклокерамика, изображението върху плочките е с много по-голяма резолюция и контраст. Неговите картини са много по-красиви и естествени и придават изискан вид на басейна. Също така носят и предимствата на порцелановата плочка като цяло.