1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Термотерапия > Финландска сауна

Финландска сауна - ползване, компоненти, аксесоари

Сауната е вид традиционна баня с горещ въздух (думата идва от финландски и означава именно това – „баня"). Сродна е на руската, но бани от подобен тип са обичайни и при други северни народи. Общото за тях е, че съществена част от процедурата е „напарването" – силно затопляне на тялото, което да доведе до обилно изпотяване. Този тип бани има не само хигиенна, но и оздравителна роля. Затова финландците се отнасят с особена почит към сауната. При преселване това е била първата постройка, която се е издигала; в сауната са раждали и са подготвяли починалите за погребение. В древността тя се е считала за свято място; дори и днес се казва: „В сауна трябва да се държиш, както в църква.". Можете да разгледате част от предлаганите от нас готови сауни за дома.

 

В днешно време сауната е един от символите на Финландия и съществена част финската култура. Същевременно, благотворното ѝ влияние върху здравето води до широкото ѝ разпространение по целия свят. Сауната е място за отдих, релаксация и усамотяване, но също така и за събиране и разговори. Представлява помещение, затопляно от нагряти на специална „банска" печка камъни. Овлажняването на въздуха се постига чрез напръскване (или обливане, в зависимост от желаното количество пара) на камъните с вода. Към основното помещение обикновено има предвидени място за преобличане, за почивка и охлаждане след сауната, душ. По традиция, сауната е в отделна постройка в двора – и, ако има такава възможност, в непосредствена близост до вода – река или езеро. В съвременните градски условия това, разбира се, е трудно осъществимо; затова градската сауна е кабина от подходящ материал, монтирана на удобно място в жилището (обикновено близо до банята). В етапа на изграждане на сауна за дома трябва да бъдат предвидени множество детайли, които ще споделим в следващите редове.

 

Сауна-кабината трябва да е добре топлоизолирана. Конструкцията и вътрешната облицовка най-често са от дърво, но се предлагат и модерни решения от фибростъкло. Дървеният материал трябва да е с минимално количество смола, с възможно най-малко чепове, качествено изсушен, издръжлив на висока температура. Подходящи са северни иглолистни видове – бял бор, смърч, както и кедър, и някои широколистни – например трепетлика и липа. За обзавеждането (лежанки, облегалки, възглавници и други аксесоари) се използва материал с пореста структура; отличен вариант е африканското дърво Абачи, защото не се нагрява от високата температура на въздуха.

 

Вратата може да е дървена (от материала на облицовката), от термоустойчиво стъкло или комбинирана. Като правило, дръжката е от дърво – в сауната не бива да има допир до метални предмети, тъй като те се нагряват бързо и силно и могат да изгорят кожата Ви.

 

Финландска саунаФинландска саунаФинландска сауна

 

Печката е сърцето на сауната. Тя е и важна част от интериора, затова производителите предлагат модели с най-разнообразен дизайн. Но най-важният фактор при избора на печка е мощността ѝ. Необходимата мощност зависи от обема на сауната, като по-мощният модел ще загрее помещението по-бързо. Разгледайте част от предлаганите от нас печки за сауна.

 

От значение е и количеството камъни, с което работи печката и посредством които става загряването на сауната. Колкото повече са, толкова по-ефективно ще работи печката, повече топлина ще бъде акумулирана, и с по-малък разход на енергия ще поддържате високата температура по-дълго. Такава печка обаче заема повече място, което трябва да се има предвид. Спазвайте препоръчаното количество камъни и начин на зареждане – и препълването, и недопълването влошават работата на печката и могат да доведат до повреда.

 

Управлението на печките с по-малка мощност (при повечето производители до 9 kW) може да е вградено или външно, докато по-големите (над 10 kW) се предлагат само с външен контрол. Вграденото управление е по-евтин вариант и дава достатъчно удобство за семейната сауна. Изнесеното управление обаче осигурява по-висока безопасност, и позволява условията в обществената сауна да се контролират от обучен персонал.

 

Материалите, от които се изработват печките за сауна, трябва да издържат на висока температура и влажност. Обикновено се използва неръждаема стомана. Някои модели са с корпус частично или изцяло от камък, с което се повишава способността им да акумулират топлина. Монтажът може да е стенен, подов, ъглов или дори в центъра на помещението. Почитателите на традиционното могат да си вземат и печка на дърва – всеки реномиран производител предлага такива серии.

 

Аксесоари - Подходящите аксесоари са важна част от обзавеждането на сауната. Те допринасят за създаването на автентична атмосфера, а също и за удобството и сигурността Ви. Дървената възглавничка е един от важните елементи от обзавеждането. Традиционен е комплектът от ведро и черпак. Необходимо средство за безопасност е дървената решетка за печка – тя предпазва ползващите сауната от случаен допир до силно нагрятата повърхност на печката. Сенникът за лампа леко приглушава и смекчава светлината, и така засилва усещането за уют и спокойствие. Термометърът, влагомерът и часовникът са завършващият щрих при обзавеждането на сауната.

 

Ползване - Сауната е място за отдих и укрепване на здравето, затова само от Вас зависи, как ще я ползвате – колко често, колко продължително, при какви температура и влажност. Все пак има някои общи правила, спазването на които ще Ви гарантира ползата от сауната – и ще Ви предпази от вредите. Релаксиращият ефект и здравословното въздействие на сауната могат да бъдат допълнени и усилени с арома- и хромотерапия, както и с подбран звуков фон. Ароматите помагат за запазване на жизнената енергия на организма и повишаване на тонуса, като повлияват на кръвообращението и успокояват сетивата, а светлината (като цяло) и различните цветове действат благотворно върху психиката и настроението на човека.