1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > Фонтани > Фонтани - Видове и специфики

Фонтани - Видове и специфики

Още от древността хората са се наслаждавали на красотата на движещата се вода и са построили първите фонтани. Днес съвременните технологии дават възможност за постигане на невероятни ефекти с помощта на водни струи под налягане. Принципът на всички фонтани е един и същ: постоянен обем вода се задвижва от помпи и се влива обратно, като описва най-различни форми, фигури и ефекти с помощта на специални дюзи. В съвременните фонтани са предвидени и системи за филтрация и химизация на водата - това гарантира бистротата ѝ и перфектен външен вид на съоръжението. Важен елемент е и архитектурното оформление на видимата част. Всичко това заедно определя общата визия на фонтана и неговата уникалност. Има няколко основни групи фонтани според тяхната функционалност, конструкция и приложение:

 

Фонтани за градината

 

Това название обединява най-голямата група фонтани. В тях се залага основно на архитектурното оформление и не толкова на водните ефекти. Обикновено се използват имитации на природни елементи - скали, водопади, както и скулптури и други. Водата и нейните ефекти обикновено подчертават тези елементи и дават търсената прохлада около фонтана.

 

"Сухи” фонтани

 

Да, това не е грешка. Има и такива фонтани. Това са едни от най-новите и интересни предложения, при които водният обем е скрит под повърхността, която по нищо не се отличава от околното пространство - плочки, тротоар или друго. Водата се изстрелва от специални дюзи, монтирани под повърхността, като с високоскоростни механизми може да се формират много интересни водни ефекти. Всичко това се комбинира с многоцветно преливащо осветление. Тези фонтани са особено интересни за посетителите, тъй като на практика може да ходят между струите и да се разхлаждат в топлите дни и вечери.

 

 

Танцуващи фонтани

 

Това са фонтани, при които водните струи и ефекти изпълняват някаква предварително заложена хореография. Плавно се променят височините и силата на водните стълбове. Преплитането и взаимодействието на струите се комбинира с многоцветни светлинни ефекти, които засилват въздействието. Този тип фонтани са подходящи за градски пешеходни зони, големи площади и търговски центрове, където може да се осигури по-голяма площ.

 

Музикални фонтани

 

Това е вариация на танцуващите фонтани, при която хореографията на фонтана се управлява в такт със звучащата музика. Създава се впечатление, че фонтанът танцува и следва ритъма. Осветлението също се управлява и следва музиката. Общата визия на тези фонтани е наистина впечатляваща и запомняща се. Не случайно те са емблемата на много градове, известни като туристически центрове - Лос Анджелис, Барселона, Дубай, Лас Вегас.

 

Ламинарни фонтани

 

Особено подходящи са за малки и тихи кътове, където се търси грабващ очите ефект, без да има движение на огромни водни маси. Специална дюза (с по-сложна конструкцията от стандартните дюзи) формира кристално чиста водна струя, която описва параболи, прескача от единия край на фонтана до другия. Струята е като парче стъкло, оптически съвършена и осветена, създава наистина впечатляващ ефект. Светлината изглежда "затворена” във водната струя и променя цвета си в хармония с играта на водата.

 

Огнени фонтани

 

Комбинират две на пръв поглед несъвместими стихии - водата и огъня. Именно в съчетанието на невъзможното се крие ефектът им. Водни струи и пламъци заедно оформят запомнящи се картини, които привличат посетителите като магнит. Това са фонтани, за чието реализиране са нужни специални условия.