www.aquatec-bg.com > Блог > Фонтани > Фонтани - ЧАСТ 1

Фонтани - ЧАСТ 1

Още от древността хората са се наслаждавали на красотата на движещата се вода и са построили първите фонтани. Днес съвременните технологии дават възможност за постигане на невероятни ефекти с помощта на водни струи под налягане. Принципът на всички фонтани е един и същ: постоянен обем вода се задвижва от помпи и се влива обратно, като описва най-различни форми, фигури и ефекти с помощта на специални дюзи. В съвременните фонтани са предвидени и системи за филтрация и химизация на водата – това гарантира бистротата ѝ и перфектен външен вид на съоръжението. Важен елемент е и архитектурното оформление на видимата част. Всичко това заедно определя общата визия на фонтана и неговата уникалност. Има няколко основни групи фонтани според тяхната функционалност, конструкция и приложение:

 

Градински фонтани

 

Това название обединява най-голямата група фонтани. В тях се залага основно на архитектурното оформление и не толкова на водните ефекти. Обикновено се използват имитации на природни елементи – скали, водопади, както и скулптури и др. Водата и нейните ефекти обикновено подчертават тези елементи и дават търсената прохлада около фонтана.

 

„Сухи” фонтани

 

Да, това не е грешка. Има и такива фонтани. Това са едни от най-новите и интересни предложения, при които водният обем е скрит под повърхността, която по нищо не се отличава от околното пространство – плочник, тротоар или друго. Водата се изстрелва от специални дюзи, монтирани под повърхността, като с високоскоростни механизми може да се формират много интересни водни ефекти. Всичко това се комбинира с многоцветно преливащо осветление. Тези фонтани са особено интересни за посетителите, тъй като на практика може да ходят между струите и да се разхлаждат в топлите дни и вечери.

 

В следващата статия ще ви запознаем и с останалите видове фонтани.

 

 

Следва продължение (Фонтани - ЧАСТ 2)