www.aquatec-bg.com > Блог > Фонтани > Фонтани – ЧАСТ 2

Фонтани – ЧАСТ 2

Продължаваме темата за фонтаните. Ще ви представим още няколко интересни вида:

 

Танцуващи фонтани

 

Това са фонтани, при които водните струи и ефекти изпълняват някаква предварително заложена хореография. Плавно се променят височините и силата на водните стълбове. Преплитането и взаимодействието на струите се комбинира с многоцветни светлинни ефекти, които засилват въздействието. Този тип фонтани са подходящи за градски пешеходни зони, големи площади и търговски центрове, където може да се осигури по-голяма площ.

 

Музикални фонтани

 

Това е вариация на танцуващите фонтани, при която хореографията на фонтана се управлява в такт със звучащата музика. Създава се впечатление, че фонтанът танцува и следва ритъма. Осветлението също се управлява и следва музиката. Общата визия на тези фонтани е наистина впечатляваща и запомняща се. Не случайно те са емблемата на много градове, известни като туристически центрове – Лос Анджелис, Барселона, Дубай.

 

Ламинарни фонтани

 

Особено подходящи са за малки и тихи кътове, където се търси грабващ очите ефект, без да има движение на огромни водни маси. Специална дюза (с по-сложна конструкцията от стандартните дюзи) формира кристално чиста водна струя, която описва параболи, прескача от единия край на фонтана до другия. Струята е като парче стъкло, оптически съвършена и осветена, създава наистина впечатляващ ефект. Светлината изглежда „затворена" във водната струя и променя цвета си в хармония с играта на водата.

 

Огнени фонтани

 

Комбинират две на пръв поглед несъвместими стихии – водата и огъня. Именно в съчетанието на невъзможното се крие ефектът им. Водни струи и пламъци заедно оформят запомнящи се картини, които привличат посетителите като магнит. Това са фонтани, за чието реализиране са нужни специални условия.