1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Хромотерапия

Хромотерапия

Като повечето нелекарствени методи за лечение, историята на цветолечението (хромотерапията) и фототерапията (светлинна терапия) започва още в древен Египет, Гърция, Китай и Индия. Още от най-дълбока древност е известно, че цветовете са способни да въздействат върху здравословното и емоционалното състояние на хората. Слънцето е източник на живот на Земята, всяко живо същество има нужда от светлина, за да може да съществува. Още от началото на човешката цивилизация е било почитано и обожествявано.

Древните египтяни изграждали специални слънчеви (солариумни) стаи с различни цветни стъкла, други пък са използвали дрехи с различни цветове с цел да филтрират различни нюанси върху тялото. В Китай са се използвали цветни камъни, свещи и стъкло.

 

хромотерапия СПА

Светлина наричаме видимия спектър: тази част от електромагнитните лъчи, които органите на зрението – очите – са способни да възприемат. Пречупена през триъгълна призма, „бялата" светлина се разлага на цветове: червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово. Всеки един цвят има специфична дължина на вълната, честота и енергия, което води до различно влияние върху физическото и психическото ни състояние. Цветните лъчи, в зависимост от дължината на вълната, оказват едно или друго въздействие върху различни центрове в мозъка.

 

Здравето е в пряка зависимост от баланса не само на нашите физически нужди, но и на емоционалните ни, умствени и духовни потребности. Приложението на хромотерапията се основава на два метода на действие върху тялото. Първият е чрез поглъщане на цветовете през очите, а вторият – чрез кожата, два от най-важните сетивни органи.

В СПА центровете се използват и двата метода – на визуална и кожна цветостимулация, като за всеки клиент се подбира индивидуална светлинна вълна с определен оттенък.  

Когато хромотерапията бъде съчетана с други СПА процедури (звукотерапия, аромотерапия или хидротерапия), ефектът от процедурата е много по-голям.

 

Съвременните модели сауни и парни стаи са оборудвани със системи за хромотерапия, редуващи различни комбинации цветове. Благоприятното въздействие на парата, билковите отвари и хромотерапията засилват лечебния ефект. СПА капсулите, както и стаите за релаксация и отдих с индивидуално подбрана програма на цветотерапия, ароматерапия, отпускаща музика засилват действието на антистресовите процедури.

 

Изследвания и наблюдения показват, че цветовете влияят на нашите физическа и емоционална системи. Хромотерапията може да се използва за селективно прилагане на уникален цвят и светлинен източник върху болен орган (система) за лечение.