Как да почистим басейна

Как да почистим басейна: пълен наръчник

Правилното почистване на басейна и последващата поддръжка са ключови не само за кристално чистата вода, но и за осигуряването на здравословна и безопасна среда на плуване. Ако басейнът не е почистен правилно, водата в него може да стане мътна и да се превърне в място за развъждане на бактерии и водорасли.

В тази статия ще разгледаме всички важни стъпки, свързани с правилното почистване на басейна.

Необходими материали и оборудване за почистване на басейна

Преди да преминем към същинските стъпки по почистването, уверете се, че разполагате с всички необходими уреди за почистване на басейни, материали и оборудване, като:

 • Кепчета и подочистачки – различните видове четки и приспособления се използват за почистване на различни повърхности и зони на басейна. С кепчето за басейн можете да оберете отпадъците, които плуват по повърхността на водата, подочистачките (четки с вакуумна глава за почистване на басейн) са точният инструмент за почистването на дъното на басейна, а четката за водна линия е най-удобният уред за премахване на замърсявания по керамичната облицовка на басейна. Ако искате да повишите ефективността на почистването, можете да се насочите и към полуавтоматичните подочистачки за басейни, които се свързват през скимера с помпата на филтрацията.
 • Почистващ робот за басейн – този тип уреди за почистване на басейни са от голяма полза за хората, които поддържат басейни, без значение дали свой собствен, обществен, или предлагат такава услуга. Те до голяма степен автоматизират почистването и ви позволяват да се заемете с други дейности по поддръжката на басейна.
 • Тестери за басейнитестерите за вода са неизменен спътник в поддръжката на един басейн. Те замерват нивата на pH, хлор, и други важни параметри на водата, като ви помагат да поддържате балансирана химична среда.
 • Химия за басейни – правилните препарати за басейни включват химикалите за дезинфекция, алгициди, шоковите препарати и други почистващи средства, които помагат за унищожаването на бактерии, водорасли и микроорганизми във водата на басейна.
 • Система за дезинфекция – ако разполагате с автоматична система като UV стерилизатор или електролизатор, уверете се, че е правилно настроена и функционира оптимално.

Подготовка за почистването на басейна

Преди да пристъпим към конкретните техники за чистене на басейна, ето какво трябва да се направи, за да се подготвите:

 • Махнете зимното покривало – преди да отстраните покривалото, оберетепо-големите замърсявания и застоялата вода. След като го премахнете, оставете го да изсъхне някъде на сухо и открито, преди да го приберете за съхранение. Зимното покривало за басейн се пази на хладно и сухо място, докато летният сезон приключи, когато можете отново да го използвате.
 • Премахнете замърсителите от повърхността на водата – ползвайте кепчето, за да премахнете всички плаващи замърсители от повърхността на водата, като например листа, насекоми и други дребни отпадъци. Това ще предотврати тяхното потъване и утаяването им на дъното на басейна докато почиствате. Добре е да правите това почистване всеки ден, ако имате открит басейн.
 • Проверете конструкцията на басейна – независимо дали имате открит или закрит басейн е добре да го проверите за структурни повреди като пукнатини, петна, хлабави плочки и други. Тези малки повреди биха се влошили с времето, затова е важно да ги отстраните сега. Интензивното плуване през активния летен сезин, както и напрежението на водния поток също могат да повлияят на конструкцията на басейна.
 • Долейте вода при необходимост – нормално е нивото на водата в басейна да е спаднало след зимния сезон. В подобни ситуации трябва да допълните басейна с чиста вода, за да може да балансирате правилно химизацията.
 • Измерете химизацията на водата – използвайте тест за вода, за да измерите нивата на pH, хлор и други важни параметри. Оценете състоянието й и преценете дали са необходими корекции преди да започнете с почистването.

Как да почистите повърхността на басейна?

Повърхността на водата в басейна е едно от първите места, където се натрупват замърсители. Ето как да поддържате водата чиста:

 • Почистете замърсителите с кепче – премахнете плаващите замърсители от повърхностт на водата – това са листа, насекоми, клонки, и други дребни отпадъци, които се трупат през нощта или във ветровито време.
 • Почистете стените и бордовете с четка – след като сте премахнали плаващите замърсители, използвайте четка за почистване на водната линия и бордовете на басейна. Не забравяйте за стълбите и стъпалата на басейна. Не пропускайте да обърнете внимание и на водната линия. Замърсяванията по нея се образуват главно от употребата на плажни масла и други подобни продукти, които се разтварят във водата на басейна и се наслояват на повърхността. Почистете водната линия с четка. Това ще премахне всякакви петна или замърсявания, залепнали към повърхностите.
 • Проверете за водорасли и други микроорганизми – прегледайте повърхността на водата за водорасли или други микроорганизми, които могат да се натрупат върху нея. Това е индикатор, че водата има нужда от подходящо третиране.

Почистване на филтрите и помпата на басейна

Филтрите и помпата са ключови в поддържането на чистотата и качеството на водата в басейна. Те са най-важни що се касае задържането на частици, микроорганизми и други замърсители, които се натрупват във водата. Без правилно и оптимално функциониращи филтрация и циркулация, по-нататъшната поддръжка с препарати става безсмислена. Ето някои стъпки, които да помогнат при почистването на филтрите и помпата на басейна:

 • Проверете филтрите – те трябва да са чисти, без натрупана мръсотия. Ако басейнът е с картушни (хартиени, патронни) филтри, промийте ги със силна струя вода. Сменете ги, ако е необходимо с нови. Ако използвате пясъчен филтър за басейн, промийте пясъчния пълнеж с обратна промивка, съгласно инструкциите на филтъра. Добра практика е да промивате пясъчните филтри поне веднъж седмично, а про по-голямо натоварване дори и по-често. За целта следете налягането на филтъра по манометъра – в никакъв случай стрелката на манометъра не трябва да навлиза в червената зона.
 • Проверете състоянието на помпите – проверете помпата на басейна за замърсявания и повреди. Почистете кошничката й. Ако забележите натрупване на прах или други замърсители, почистете ги внимателно с четка или кърпа. Проверете дали връзките на филтърната помпа са здраво затегнати. Вижте за евентуални течове или повреди в системата и ги отстранете, ако има такива.

Как да почистим дъното на басейна?

Замърсявания като пясък, прах, листа и други отпадъци се натрупват на дъното на басейна и създават неприятна атмосфера, като допринесат за развитието на зелени водорасли и бактерии. Дъното на басейна се почиства последно, защото там се утаяват мръсотиите, които не са били уловени от филтрите на басейна. Ето как да поддържате дъното на басейна чисто:

 • Използвайте подочистачка – този инструмент е специално проектиран, за да събира замърсители като пясък, прах и други от дъното на басейна. Преминете старателно с подочистачката по дъното, като внимавате да покриете цялата площ.
 • Премахнете труднодостъпните замърсители – не забравяйте да обърнете специално внимание на зоните, които са труднодостъпни за почистване. Такива са местата около стъпалата, водните шезлонзи, ъглите на басейна и всичко друго, което има прекалено много ъгли, тесни пространства и чупки. Уверете се, че сте изчистили всяка зона внимателно, за да предотвратите натрупването на замърсявания и формирането на водорасли.
 • Използвайте специална четка за дъно – след като сте обрали по-грубите натрупвания от дъното на басейна, можете да използвате специална четка за дъно, за да премахнете по-упорити петна и замърсявания.

Химическа поддръжка на басейна и балансиране на водата

Един от най-важните аспекти в поддръжката на чистотата на басейна е правилното използване на химикали. Балансираната вода не само е по-приятна за плуване, но и предпазва от развитието на алги (едноклетъчни водорасли), като пази и оборудването на басейна. Дори и водата да изглежда бистра, тя не е биологично чиста – точно това налага третирането с препарати за дезинфекция.

При обществените басейни, тази функция се изпълнява от автоматични дозиращи и контролиращи системи, но при частните басейни сами носим отговорността за поддържането на водата чиста. Ето какво трябва да знаете за използването на химия за басейни:

 • Измервайте нивата на химични параметри – използвайте тестери за вода, за да измерите нивата на pH, хлор и други важни параметри, които оказват влияние на качеството на водата на басейна. Отклонения от оптималните параметри означава, че са необходими корекции.
 • Коригирайте pH нивото – имаме цял наръчник относно pH на водата, в който сме разгледали този аспект от поддръжката на басейна в детайли и сме дали необходимите препоръки. Нивото на pH е важно не само за приятно плуване и изправно оборудване, но също и за ефективността на останалата химия, която се използва при почистване и поддръжка на басейн.
 • Използвайте хлор – хлорът е основният и универсален дезинфектант, който помага да не зеленясва водата в басейна. Използвайте подходящи форми на хлор, като таблетки, гранули или течни добавки, за да поддържате оптимално ниво на хлор във водата. Използвайте бавноразтворим хлор за поддръжка на водата в басейна, и бързоразтворим хлор за шоково третиране.
  Друг популярен дезинфектант е активният кислород, който е по-щадящ за човешката кожа и няма мирис. Недостатък е, че поддръжката с активен кислород изисква по-голям ангажимент и внимание, защото той се изпарява за кратко време.
  Ако температурата на водата в басейна е по-висока, тогава е по-добре да се насочите към дезинфекция с бром, който не губи своята ефективност при високи температури, за разлика от хлора.
 • Използвайте алгициди и шокови препарати – периодичното използване на алгициди и шокови дози химия (при необходимост) спомагат за предотвратяване на водораслите и за елиминирането на органичните замърсители във водата.

Профилактични съвети за чистотата на басейна

Как да не зеленясва водата в басейна?

Въпреки съветите за третиране на водата в басейна с хлор, това все пак може да се окаже недостатъчно и да забележите формирането на алги. В такъв случай е добре да включите в рутината по поддръжка и препарат, който да предпазва от развитието на водорасли, т.нар антиалги или алгицид.

Как да не е мътна водата в басейна?

Помътняването на водата понякога се случва заради натрупване на фини и леки частици, които не могат да бъдат уловени от филтъра на басейна. Ако това се случи, можете да използвате коагулант, който да слепи тези частици и да формира утайка, която е лесна за почистване от дъното на басейна с помощта на подочистачка.

Как да третираме водата в басейна след активен сезон или валежи?

Прекалено интензивното използване на басейна, както и силните валежи, разреждат химията във водата и я правят неефективна. В такива ситуации се налага шоково третиране на басейна с препарати, като задължително трябва да замерите химичните показатели преди това.