1
1

Кнайп системи - начин на действие, история и ползи

Кнайп системиКнайп системиКнайп системи

„Das natürlichste und einfachste Abhärtungs-Mittel besteht im Barfußgehen." (Sebastian Kneipp)

(„Най-естественото и просто средство за укрепване е босото ходене ." - С. Кнайп)

 

Немският свещеник Себастиан Кнайп е считан за една от важните фигури в съвременната хидротерапия и натуропатия. Макар и без официално медицинско образование, той бил любознателен, наблюдателен и здравомислещ; уважавал и често се съветвал с лекарите.

Корените на доброто здраве, физическо и душевно, той виждал в близостта до природата, до естественото. Най-доброто лекарство според него било това, което е най-просто и достъпно: прясната вода, чистият свеж въздух, простата, здрава храна, практичното облекло, позволяващо на тялото да диша.

Терапията и профилактиката били за него равнозначни: "Което лекува болестта, може и да съхрани здравето". И като първо сред средствата за укрепване на тялото посочва ходенето бос – вкъщи и навън, по мократа трева, в студените ручеи.

 

Днес името му се свързва най-вече с въведената от него терапия, състояща се в редуване на топли и студени бани (обливания или вани) за долната част на краката.

Кнайп пътеката може да бъде в 2 варианта: редуващи се малки плитки вани, пълни със студена и гореща вода, в които пациентът последователно потапя краката си; или по-дълъг, но също плитък воден коридор, наподобяващ коритото на ручей (температурата на водата в него може да варира в различните участъци, или е само студена). Дъното обикновено е покрито с малки камъчета, които оказват масажно действие върху стъпалата, а в стените понякога се монтират хидромасажни дюзи. По време на бавната, спокойна разходка по пътеката можете да се придържате за перилата.

 

При преминаване по пътеката се стимулира кръвообращението и оросяването на крайниците, подсилва се имунитета. Намаляват се подуванията и чувството за тежест, успокояват се съществуващите болезнени усещания и се повишава общият тонус.