1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > Басейни > Проектиране и изграждане > Конструкция на басейна - монолитна, сглобяема, полиестерна и други

Конструкция на басейна - монолитна, сглобяема, полиестерна и други

 

Конструкцията на басейна трябва да съответства на изискванията за форма и размери, дадени от архитекта. Технологията на полагане на различните видове облицовки също предполага определен вид конструкция.

 

В България най-често се използва монолитна стоманобетонна конструкция. Предимство при нея е възможността да се изпълнят всякакви форми и размери, както и да се положат върху нея всякакви видове облицовки. При изграждането на този вид конструкция се изисква ангажиране на специализирани строителни специалисти – кофражисти, арматуристи, бетонджии. Също така има изисквания за работа при определени атмосферни условия. Като цяло времето за изпълнение е по-дълго, тъй като се спазват технологични изисквания при полагане на бетон. 

плочки и стъклокерамика за басейн

Други варианти за изграждането на басейн са чрез сглобяеми конструкции от стиропорови, полиетиленови или бетонови блокчета. Те се прилагат предимно при малките и средни басейни. Тяхното предимство е, че са от типа "направи си сам” и не е нужно ангажирането на висококвалифицирани специалисти за тяхното изграждане. При тях имаме гарантирано вертикални и гладки стени, а при стиропорните и полиестерните и топлоизолирани стени на басейна. При ползването на този тип конструкция се използва предимно облицовка за басейн от фолио. При стиропорните може да се направи и облицовка от стъклокерамика. Недостатък на сглобяемите конструкции е, че ни ограничават в избора на форма и поради степента на надеждност не може да се прилага при големи басейни.

 

Друг интересен способ за изграждането на басейна е торкретирането. Използва се предимно при малки басейни и там, където почвата е твърда и може да стои вертикално до 2 метра дълбочина на изкопа без да се срутва. В този случай земята играе ролята на кофраж. Върху нея се полагат тръбите и арматурата, а бетоновата смес се полага по метода "торкрет”. Предимството на този метод е, че се спестява кофраж, замазки и шпакловки. Бетоновата смес се полага бързо, а формата може да бъде напълно свободна. Недостатък на този метод е, че не може да се прилага при всякакъв вид почви. При изграждането на конструкцията температурата трябва да е над 5 градуса.

 

Изборът на конструкция зависи от целите, които иска да постигне инвеститорът - цена, срок, условия при изграждането и възможностите на конструкцията.

 

Едни от най-често срещаните басейни за домашни нужди в Европа са полиестерните басейни. Изработването на конструкцията става като се излива в калъпи с помощта на специални полиестерни смоли и стъклени нишки. Дебелината на стената на получената конструкция от фибростъкло е от 10 до 20 милиметра, в зависимост от размерите и моделите. За допълнителна здравина при направата се вгражда и метален скелет. Всичко това се прави в заводски условия. Монтажът на място става много бързо. Прави се изкоп, в който се поставя готовия басейн, а отстрани се запълва с пясък. Полиестерните басейни са с точно определени форми и размери, което води до известни ограничения в разнообразието на дизайна. Недостатък на тези басейни са големите размери, които затрудняват доставката им до мястото на монтажа през тесните улички на вилните зони, както и скъпия транспорт. Освен това повърхността на басейна се поврежда лесно от надраскване и от въздействието на пряката слънчева светлина. Но ако трябва да се направи басейн на място, където е забранено строителството (като плажните ивици например), полиестерен басейн е единственото възможно решение.

 

полиестерен басейн

Полиестерен басейн преди вкопаване

монтаж на полиестерен басейн

Полиестерен басейн - монтаж

 

Друг вид монолитни конструкции за басейни са конструкциите от неръждаема стомана. Такива басейни се изграждат много рядко. Тези басейни се произвеждат в заводски условия и се монтират на място от специалистите от завода производител. Неръждаемата стомана е материал, който е изключително устойчив и поради тази причина тези басейни на практика са вечни. Но те имат и редица недостатъци. Цената им е много висока поради стойността на материала, от който са изработени. По време на експлоатацията им няма възможност за промяна на дизайна, ако собственика на басейна пожелае да постигне някакво разнообразие. Освен това при неправилна експлоатация гладката повърхност би могла лесно да се надраска. Според нас този вид басейни имат и естетически недостатък. Видът на материала е такъв, че създава у хората усещане за стерилна и неуютна среда. Поради всички изброени причини този вид басейни не са много предпочитани в България.

 

басейн неръждаема стомана

Басейн от неръждаема стомана

 

Друг вариант е конструкция от листи полипропилен, които могат да се заварят на място. Това е много рядко използвана технология и няма да се фокусираме над нея.

 

Сглобяемите басейни са сред популярните опции за басейни за двора и градината. Позволете ни да Ви представим няколко от по-разпространени видове.

 

Едни от най разпространените сглобяеми басейни са басейните от листи поцинкована ламарина с полимерно покритие. Така се правят голяма част от басейните във вилните зони на Европа и Америка. Те са предпочитани заради бързия и лесен монтаж. Клиентът може да си сглоби басейна и сам, следвайки инструкцията. Басейнът може да се монтира направо на земята, без изкопи и бетон. След приключване на сезона той може да бъде разглобен и да се сглоби за началото на следващия. Това не е много лесна операция, но ако собственикът желае, има възможност да го направи.

 

Частите, от които са направени този вид басейни, са заменяеми и при повреда могат да бъдат закупени и подменени. Цената им не е висока. Фолиото, с което са покрити басейните лесно може да бъде ремонтирано, ако се повреди при експлоатацията.

 

При басейните от поцинкована ламарина единствената възможна облицовка е фолиото. Те са с точно определени форми и размери и са подходящи само за малки и средни басейни. Тези особености и опростения дизайн не позволяват да бъдат прилагани на места, където се изисква високо ниво на архитектура.

басейн неръждаема стомана

 

Друг вид сглобяеми басейни са дървените. Те са много подобни на басейните с метални стени и се ползват главно там, където интериорът и екстериорът са изпълнени от дърво.

 

Един много интересен вид басейни са тези от фолио и лека тръбна конструкция. Те са подобни на сглобяемите с метални стени, но са доста по-малки по размер и се ползват предимно летните месеци във вилните зони на умерените ширини. Тези басейни са подходящи са за осигуряване на прохлада на цялото семейство през горещите летни дни. Тяхното най-голямо предимство е достъпната цена. Поради размерите си и лесния монтаж те могат да бъдат поставяни навсякъде. Тези басейни могат да се използват без химизация на водата, тъй като не са за обществено ползване. Поради това водата от тях може да се ползва в последствие за поливане на градината.С подобно предназначение като басейните от фолио и лека метална конструкция са надуваемите басейни.

 

Конструкциите за изграждане на басейни биха могли да бъдат още много разновидности и да бъдат направени от всевъзможни материали в зависимост от фантазията на този, който ги изработва. Описаните в горните редове конструкции за басейни се предлагат като решения, създадени и изпълнени от професионалисти. Ако и Вие искате да се насладите на прохлада през лятото, възползвайте се от нашите услуги свързани с проектиране и изграждане на басейни на достъпни цени. Дългогодишният ни опит, професионалният екип и множеството реализирани проекти са гаранция, че Вашият басейн ще бъде центърът на приятните емоции в горещите летни дни.