www.aquatec-bg.com > Блог > Басейни > Проектиране и изграждане > Конструкция на басейна - част 2

Конструкция на басейна - част 2

В тази статия ще Ви представим други видове конструкции, които се използват при изграждането на басейни.

 

Едни от най-често срещаните басейни за домашни нужди в Европа са полиестерните басейни. Изработването на конструкцията става като се излива в калъпи с помощта на специални полиестерни смоли и стъклени нишки. Дебелината на стената на получената конструкция от фибростъкло е от 10 до 20 мм, в зависимост от размерите и моделите. За допълнителна здравина при направата се вгражда и метален скелет. Всичко това се прави в заводски условия. Монтажът на място става много бързо. Прави се изкоп, в който се поставя готовия басейн, а отстрани се запълва с пясък. Полиестерните басейни са с точно определени форми и размери, което води до известни ограничения в разнообразието на дизайна. Недостатък на тези басейни са големите размери, които затрудняват доставката им до мястото на монтажа през тесните улички на вилните зони, както и скъпия транспорт. Освен това повърхността на басейна се поврежда лесно от надраскване и от въздействието на пряката слънчева светлина. Но ако трябва да се направи басейн на място, където е забранено строителството (като плажните ивици например), полиестерен басейн е единственото възможно решение.

 

  

Полиестерни басейни

 

Друг вид монолитни конструкции за басейни са конструкциите от неръждаема стомана. Такива басейни се изграждат много рядко. Тези басейни се произвеждат в заводски условия и се монтират на място от специалистите от завода производител. Неръждаемата стомана е материал, който е изключително устойчив и поради тази причина тези басейни на практика са вечни. Но те имат и редица недостатъци. Цената им е много висока поради стойността на материала, от който са изработени. По време на експлоатацията им няма възможност за промяна на дизайна, ако собственика на басейна пожелае да постигне някакво разнообразие. Освен това при неправилна експлоатация гладката повърхност би могла лесно да се надраска. Според нас този вид басейни имат и естетически недостатък. Видът на материала е такъв, че създава у хората усещане за стерилна и неуютна среда. Поради всички изброени причини този вид басейни не са много предпочитани в България.

 

Басейн от неръждаема стомана

 

Друг вариант е конструкция от листи полипропилен, които могат да се заварят на място. Това е много рядко използвана технология. В следващата ни статия ще Ви представим някои по-разпространени видове сглобяеми конструкции за басейни.

 

Следва продължение ( Конструкция на басейна - част 3 )