www.aquatec-bg.com > Блог > Басейни > Проектиране и изграждане > Конструкция на басейна - част 3

Конструкция на басейна - част 3

Ще ви представим няколко по-разпространени видове сглобяеми конструкции, които се използват при изграждането на басейни.

 

Едни от най разпространените сглобяеми басейни са басейните от листи поцинкована ламарина с полимерно покритие. Така се правят голяма част от басейните във вилните зони на Европа и Америка. Те са предпочитани заради бързия и лесен монтаж. Клиентът може да си сглоби басейна и сам, следвайки инструкцията. Басейнът може да се монтира направо на земята, без изкопи и бетон. След приключване на сезона той може да бъде разглобен и да се сглоби за началото на следващия. Това не е много лесна операция, но ако собственикът желае, има възможност да го направи.

 

Частите, от които са направени този вид басейни, са заменяеми и при повреда могат да бъдат закупени и подменени. Цената им не е висока. Фолиото, с което са покрити басейните лесно може да бъде ремонтирано, ако се повреди при експлоатацията.

 

При басейните от поцинкована ламарина единствената възможна облицовка е фолиото. Те са с точно определени форми и размери и са подходящи само за малки и средни басейни. Тези особености и опростения дизайн не позволяват да бъдат прилагани на места, където се изисква високо ниво на архитектура.

 

Друг вид сглобяеми басейни са дървените. Те са много подобни на басейните с метални стени и се ползват главно там, където интериорът и екстериорът са изпълнени от дърво.

 

Един много интересен вид басейни са тези от фолио и лека тръбна конструкция. Те са подобни на сглобяемите с метални стени, но са доста по-малки по размер и се ползват предимно летните месеци във вилните зони на умерените ширини. Тези басейни са подходящи са за осигуряване на прохлада на цялото семейство през горещите летни дни. Тяхното най-голямо предимство е достъпната цена. Поради размерите си и лесния монтаж те могат да бъдат поставяни навсякъде. Тези басейни могат да се използват без химизация на водата, тъй като не са за обществено ползване. Поради това с водата от тях може да се ползва за поливане на градината.

 

С подобно предназначение като басейните от фолио и лека метална конструкция са надуваемите басейни.

 

Конструкциите за изграждане на басейни биха могли да бъдат още много разновидности и да бъдат направени от всевъзможни материали в зависимост от фантазията на този, който ги изработва. Описаните в последните три статии конструкции за басейни се предлагат като решения, създадени и изпълнени от професионалисти.