1
1

Шокови и контрастни душове - използване

Контрастният (шоков) душ е най простият, икономичен и лесен за ползване вид контрастна процедура – дори всеки обикновен душ е подходящ за целта.

Може да се състои само от душ-глава (подвижна или фиксирана) или да се комбинира със странични дюзи. Управлението може да е както ръчно, така и автоматизирано. В лечебните заведения се провеждат и контрастни процедури със специализирани душове с управляема хоризонтална струя под високо налягане.

 

 

Контрастният душ съчетава термичния шок с масажното действие на водните струи. В същото време, загряването и охлаждането не са толкова интензивни, както е при контрастните вани, нито толкова резки, както при обливанията (изключение е душът тип "водопад").

В СПА центъра кабината за контрастен душ обикновено е разположена в непосредствена близост до топлите помещения, тъй като това е процедурата, която се ползва най-често в комбинация със сауна или парна баня.

 

В сауните с традиционен дизайн често се монтира душ – шоково ведро. То дава възможност за обливане наведнъж с голямо количество хладка / студена вода, с което се постига моментално охлаждане. При ползване на душа-ведро трябва да се има предвид, че въздействието върху тялото е по-цялостно и силно, отколкото при обикновения душ.