1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Контрастни процедури

Контрастни процедури

Контрастните процедури, или терапията чрез последователно загряване и охлаждане на тялото или части от него, са сред най-старите и ефективни начини за подобряване на здравето и закаляване на тялото и духа. Част са от хидротерапевтичните методи за лечение, за чието развитие и популяризиране изключително много е допринесъл немският свещеник-лечител Себастиан Кнайп; също така съпътстват термотерапията.

 

Към контрастните процедури спадат различните начини за бързо и силно (шоково) охлаждане, допълващи топлинните процедури: финландска сауна, руска баня, парна баня, при които правилната почивка между сеансите е от голяма важност. Чрез междинното охлаждане се прекъсва потенето и съответно се предотвратява прекалената загуба на вода и соли, и се дава възможност на тялото да се възстанови след полученото топлинно натоварване и да се подготви за следващия сеанс.

Контрастни процедури могат да се прилагат и самостоятелно, например под формата на редуващи се горещи и студени душове или вани. При здрави хора това се прави за общо закаляване и повишаване на тонуса, а при определени здравословни проблеми – с терапевтична и профилактична цел.

 

 

Закаляващото действие се дължи на термичния стрес, който изпитва тялото. Започва се с постепенно силно затопляне, при което се ускорява пулсът, кръвоносните съдове в кожата се разширяват и се увеличава притокът на кръв към нея, а метаболитните процеси се активизират. Следва кратко интезивно охлаждане, водещо до съкращаване на съдовете и рязко изтласкване на кръвта обратно, съпроводено с отделяне на голямо количество стресови хормони. Цикълът загряване-охлаждане може да се повтори няколко пъти, като се завършва със студена процедура.

Тези процеси тренират сърдечно-съдовата система, в резултат на което се подобрява еластичността на кръвоносните съдове и кръвооросяването на кожата и крайниците, нормализира се кръвното налягане. Тонизира се нервната система, облекчава се нервното пренапрежение, подобрява се способността на тялото за терморегулация и се повишава настроението. Контрастните процедури стимулират имунната система и се отразяват благотворно на качествения състав на кръвта.

 

Същевременно, както всеки вид тренировка и както всяко средство за лечение, при прилагането на контрастните процедури трябва да се има предвид здравословното състояние в момента. Колкото по-слаб е организмът – при малки деца или хора в напреднала възраст, с хронични или сърдечно-съдови заболявания и др. – толкова по-малка трябва да е температурната разлика и по-плавен да е преходът между загряващата и охлаждащата процедури (последните са с намалена продължителност). В тези случаи е нужна предварителна консултация с лекар, дори състоянието в момента да е стабилно.

При физически здравите възрастни практически няма противопопазания за ползване на контрастни процедури; единствената препоръка е температурната разлика и продължителността на въздействието да се увеличават постепенно.