1
1

Лакониум (гръцка сауна) - начин на употреба и ползи

Известно е, че първите гръцки бани се появяват в района на Лакония (Lakonika) – днешна Спарта. От там идва и името на банята – Лакониум. Той е служил като място за релаксация и дълги философски разговори.

Съвременният лакониум, наричан също Гръцка сауна, е по-лека форма на топловъздушна баня в сравнение с финландската сауна. Предназначен е за отдих, рехабилитация и същевременно укрепване на здравето. Помещението е сухо с температура от 45 ºС до 65 ºС, влажност до 20%. Стените и пейките са облицовани най-често с камък или керамика, а топлината идва от вградено в тях отопление. Дизайнът на лакониума може да бъде допълнен със статуи на древногръцки богове, делви, типични архитектурни елементи, скъпоценни камъни,  и др.

 

ЛакониумЛакониумЛакониум

 

Затоплянето на тялото е постепенно и равномерно, като не предизвиква стрес, както понякога се получава във финландската сауна, където температурата е значително по-висока. Престоят в лакониума води до увеличаване на изпотяването, а заедно с него до изхвърляне на метаболитни отпадъци. Облекчава мускулното напрежение, активира кръвната и лимфната циркулация, има стимулиращ ефект върху сърцето, засилва метаболизма. Крайният резултат е усещане за свежест, психическо и физическо отпускане, освобождаване от стреса. Релаксиращият ефект може да бъде допълнен с лечебното действие на билки и различни аромати, хромотерапия и музика. В непосредствена близост до лакониума се разполага помещение с душ (препоръчва се да се ползва хладка или студена вода), който допълнително освежава и стимулира кръвообращението.

 

По-ниската температура, отколкото в стандартната сауна, дава възможност за по-дълъг престой в лакониума. Все пак не е желателно времето да надвишава 1 час. След малка почивка процедурата може да се повтори или да се премини към друга СПА терапия. Важно е поемането на  вода, чай или плодови напитки между процедурите, за компенсация на загубата на телесна течност при изпотяването.

 

Кога не се препоръчва да ползвате лакониум?

Не се препоръчва влизане в лакониума при инфекциозни и вирусни заболявания, силна треска, остри възпаления, открити рани и др. При сърдечносъдови, респираторни заболявания, както и винаги, когато имате някакво безпокойство за здравето си – консултирайте се с лекар! Бременните жени, малките деца и хората с кръвно налягане, по-високо или по-ниско от нормалното, могат да ползват лакониума, но при по-леки условия и с повече внимание (желателно с придружител).