1
1

Ледени фонтани

Леден фонтан – малки късчета лед се изсипват през красиво оформен накрайник във фонтан, купа или друг вид дизайнерски изработен съд, обикновено монтиран върху постамент или в специална ниша. Ледът се използва за масажиране и втриване в кожата на лицето и тялото след термотерапия (сауна, хамам, парна баня и др.).

 

Това е относително нова за СПА-центровете процедура, която обаче бързо набира популярност поради изключително благотворния ефект, който има върху кожата и общия тонус на човека.

Обтриването на разгорещената кожа с лед подобрява кръвообращението, активира рецепторите и тонизира нервната система, укрепва кръвоносните съдове, помага за намаляването на отоци. Разширените от предходната термична процедура пори се свиват, кожата се изглажда и става по-здрава и еластична.

 

Ледени фонтаниЛедени фонтаниЛедени фонтани

 

При тази процедура контрастът на температурите е много голям, но въздействието е краткотрайно и местно, затова практически няма опасност от преохлаждане или нарушения на сърдечната дейност. Все пак трябва да се имат предвид общите за контрастните процедури противопоказания.

Препоръчва се леденият фонтан да се монтира в отделно помещение, добре климатизирано, с температура около 15 °С. Може да се включи и в обзавеждането на Ледена стая. Подходящи са ледогенератори, произвеждащи ледени частици с малък размер – оптимално 1÷3 mm.