1
1

Ледени стаи

Ледената стая е сред най-новите и атрактивни преживявания, предлагани в СПА-центровете. Свежият мразовит въздух, пробляскващият лед и чистите снежни преспи могат да Ви накарат да повярвате, че от сауната сте се озовали далеч на север, в истинската зима.  

Ледената (или снежна) стая се ползва като охлаждаща процедура, например след сауна или парна баня. Има мощен освежаващ и енергизиращ ефект както върху тялото, така и върху психиката – но, за разлика от вземането на леден душ или потапянето в шоковия басейн, не носи съществени рискове за здравето.

 

Ледени стаиЛедени стаиЛедени стаи

 

Дизайнът на стаята допринася за силното емоционално въздействие. Обикновено оформлението е тематично – като снежна или ледена пещера, в стил „Покоите на снежната кралица" и др., и се съобразява с общата концепция на СПА центъра. Облицовката може да е от различни материали – естествен или изкуствен камък, стъклокерамика. Особено ефектни са вградените в стените стереокартини (например с арктически пейзажи) или декорацията от прозрачни материали, имитиращи лед, съчетани със задно осветяване.

Температурата на въздуха се поддържа постоянна, като обикновено се задава в интервала между 0 и -18 °C. Снегът се получава от специално устройство, като често има възможност за избор между различни форми на "снежинките": ледени зрънца или люспици, скреж, обикновен пухкав сняг. Особена реалистичност на помещението придава режимът на работа "Снеговалеж".

 

За изграждането на Снежна стая са нужни 2 помещения: основно (самата стая) и техническо, в което се разполага необходимото оборудване: системи за подготовка на водата и въздуха, за охлаждане и вентилация на помещението, генератори за сняг и лед, управление.