1
1

Масаж

„Можете ли да ме излекувате? – попита Пастернак – Боли ме гърбът, всички мускули се обаждат, особено ръцете – ето тук.

... След прегледа ми стана ясно, че при него се развива миастения (слабост на мускулите). Аз предложих:

- Вие трябва да преминете курс на масаж и физиотерапия."

(из спомените на Владимир Голяховский)

 

В съвременната медицинска практика масаж се предписва в рамките на възстановителни физиотерапевтични програми, при пациенти с ограничена (по една или друга причнина) двигателна активност, като част от ежедневната грижа за бебета и малки деца, за поддържане на спортната форма и др.

 

Действие: облекчава болки, причинени от заболявания на опорно-двигателния апарат или на нервната система, възстановява подвижността и еластичността на мускули, сухожилия и стави. Тонизира опорно-двигателната система. По време на масаж се активизира кръвообращението в третирания участък. Масажът спомага за отпускането при големи психически натоварвания, успокоява нервното напрежение. Всичко това може да допринесе за нормализиране работата и на други органи и системи (сърдечно-съдова, дихателна, имунна, храносмилателна) и на метаболизма. Цялостният ефект е на подобряване общото състояние на организма.

 

Счита се, че масаж не бива да се прилага при състояния и заболявания, при които механичното въздействие, затоплянето на тялото (или част от него) и стимулирането на кръвообращението в третирания участък са противопоказани. Това са повечето остро протичащи заболявания, особено ако са съпроводени със силна треска; хронични заболявания в период на обострение; открити рани, скрити кръвоизливи; след скорошна тежка травма или хирургическа намеса; онкологични заболявания и др. Препоръчва се, ако човек не е в добро здравословно състояние, да се консултира с лекар преди да ползва масажна услуга.

 

Привържениците на терапията чрез масаж са убедени, че тя има доста повече положителни ефекти и по-широко приложение, отколкото официалната медицина е потвърдила до момента. Естеството и обаче е такова, че стандартният път за медицинско изследване е неприложим или трудно приложим. Въпреки това е важно да се събере достатъчен обем данни за резултатите от различните типове масаж, положителни и отрицателни, и адекватно да се обработи получената информация. Това би допринесло за по-висока ефективност при избора на подходящ вид терапия и за  оптималното ѝ съчетаване с други лечебни средства и практики.