www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Термотерапия > Монолитни парни бани

Монолитни парни бани

Монолитната парна баня пресъздава интериора и атмосферата на горещото помещение в класическата турска (ориенталска) баня.

При този вариант на изпълнение основните елементи от обзавеждането (обикновено изработени от готови EPS модули) се монтират, оборудват се с отоплителна система, и след подготовка на останалата част от необходимите инсталации – осветление, водоснабдяване, изводи за парните дюзи и др. – цялото помещение надеждно се хидроизолира и облицова с мозаечни плочки.

 

Монолитни парни баниМонолитни парни баниМонолитни парни бани

 

Този вариант обикновено е по-скъп и трудоемък, но дава изключително богати възможности за пространствено и цветово оформление. Практически няма ограничения за архитектурното решение на планировката и обзавеждането: може изцяло да се оползотвори помещение със сложни очертания; да се оформят пейки, лежанки, масажни платформи, ниши и куполи, курни и ред декоративни елементи – фонтани, колони, водни каскади. Ползва се огромно разнообразие от облицовъчни материали: мозайки и мозаечни пана от стъкло и керамика с различни форми и ефекти на плочките (като например златни нишки или фолио), естествен камък и др.

 

Всичко това може хармонично да се съчетае и допълни с ефектно осветление. Често то е решено чрез вграждане в тавана на лампи тип "луни", като по този начин удачно се имитират лъчите светлина, преминаващи през множеството малки прозорчета в куполите на старинните хамами.