1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Музикотерапия

Музикотерапия

Изследванията на съвременните учени относно способността на определени тонове и честоти да променят електрическата активност на мозъка (мозъчните вълни) могат да изглеждат като нови открития. Въпреки това употребата на звука за промяна състоянието на съзнанието датира от древни времена и е добре позната и разпространена сред лечителите и шаманите на племенните народи от хиляди години. Първите писмени сведения относно приложението на музикотерапията с лечебна цел са открити в стари египетски папируси, а възникването на първите теории за музикотерапия е свързано с разцвета на гръцката антична култура.

Модерната история на музикотерапията започва в началото на 20-и век, а по време на осмия световен конгрес по музикотерапия в Хамбург, Германия през 1996г. музикотерапията придобива официално статута на здравна специалност, призната от световната здравна организация WHO.

 

Звуците са вибрации, колебания, вълни с определена честота, които се разпространяват във въздуха, също така и през други газове, течности и твърди тела. Нервните импулси, които възникват в мозъка при определени звуци, имат същата честота, както и самите звуци. Оздравителният музикален ефект се основава на неврохимични реакции, които мобилизират съответните области на мозъка да извършват определена дейност. По този начин, музиката стимулира не само централната нервна система, но и други важни физиологични системи: сърдечната, мускулна, храносмилателна.

 

Звукът може да се разглежда в два аспекта: чисто физичен и психофизиологичен – свързан със самото усещане и възприемане на звука. Всеки от нас е способен да различава "добри” и "лоши” звуци. Ние можем обективно да охарактеризираме тяхното влияние върху нашето настроение, тонус, пулс, мозъчни вълни и храносмилане.

Музикотерапията се прилага при хора с физически, емоционални или умствени проблеми. Влияе на обменните процеси, дихателната и сърдечно-съдовата система. Тя е успешен метод за борба със стресовите състояния, причинени от физическа умора и от психическо напрежение.

 

Има два основни типа музикотерапия:

 

Смята се, че не толкова мелодията, колкото темпото и ритъмът имат най-съществено въздействие върху човешкия организъм. Всеки тип музика влияе по различен начин на човека, дори в някои случаи този ефект може да има контрастен характер – успокояващ или възбуждащ, създаващ радост и положителни емоции, но и тревожност и дори страх и безпокойство. Предизвикването на точно определен тип настроение и психологическа нагласа зависи от типа на музикалния жанр и стил, който слуша пациентът и който активира у него защитни оздравяващи механизми в зависимост от неговите индивидуални, културни и социални модели на живот, възраст, жизнен опит, а също в зависимост от неговото заболяване и степен на увреждане на органите.

 

Музикотерапията успешно се прилага и в комбинация със СПА процедури, което оказва успокоително и възстановително влияние на организма и благоприятства за пълната му почивка и релаксация.