1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > Настилки и облицовки > Облицовка със стъклокерамика

Стъклокерамика за облицовка на басейн

При проектирането и изграждането на басейна е много важно какъв тип облицовка ще изберем за него. Изборът на вида облицовка се определя в зависимост от нашите цели: дали търсим ниска цена, възможност за по–интересен дизайн или оформяне на различни цветни зони в басейна. Нашият избор може да бъде повлиян и от срока на доставката, сложността на монтажа и поддръжката, а също и намаляване на риска от последващи проблеми при експлоатацията на басейна.

В повечето случаи се избира облицовката по най-ниска цена. Този подход не е правилен, защото компромисът с качеството заради ниска цена води до редица проблеми при поддържането и съхранението в добро състояние по-продължително време.

 

Стъклокерамичните плочки могат да бъдат с различни форми и размери. За облицовка на басейни най-подходящи са тези с квадратна форма и размери между 20x20 mm и 50x50 mm. Плочките са свързани в монтажни листи с размери от порядъка на 300x300 mm (стандартни) и 300x500 mm (големи), като точният размер зависи от големината на отделната плочка. Монтажният лист може да бъде върху основа от хартия, PVC армираща мрежа, или самите плочки да са хванати една към друга посредством силиконови капки.

 

Топола скайс - басейн - стъклокерамика   Хотел Oasis Del Mare  - Лозенец - басейн - стъклокерамика   Хотел Oasis Del Mare  - Лозенец - басейн - стъклокерамика

 

Стъклокерамичните плочки имат следните свойства: те са устойчиви на химични препарати, термичен шок, замръзване, имат трайни цветове и не са водопоглъщаеми. Предимствата на този вид облицовка са сравнително ниската цена, лесно полагане, възможност за голям избор на цветови решения и възможност за създаване на различни варианти. При този вид плочки може да се ползват едноцветни решения, но може да се направи и микс от няколко цвята в даден монтажен лист. За украсяване на басейна може да се използват и различни готови пана. При желание на клиента пана и надписи могат да се направят  и по индивидуално задание.

Друго важно преимущество на стъклокерамичната мозайка е, че тя е много подходяща за облицовка на басейни с неправилни форми и много извивки.

 

Недостатък на стъклокерамичната облицовка е големият брой фуги. При използване на обикновени фугиращи смеси се създават предпоставки за задържане на водорасли и бактерии и разграждане на фугата под въздействието на химическите препарати, прилагани за дезинфекция на водата. Би трябвало да се използват специализирани фугиращи смеси, които могат да са значително по-скъпи, но за сметка на това нямат недостатъците на обикновената фуга.

Много е важно как ще бъде съхраняван басейнът през зимните месеци. При басейните със стъклокерамични плочки за запазване на облицовката е задължително през зимата басейнът да се съхранява пълен с вода и зазимен по всички правила. В противен случай поради снега и ниските температури облицовката се разрушава.

 

При монтажа на такава облицовка е важно да се знае, че всички външни хоризонтални и вертикални ръбове трябва да се облицоват с PVC лайстна, тъй като стъклокерамичните плочки обикновено имат режещи ръбове. Ако басейнът е с монолитни стъпала, добре е по ръбовете им  да се направят два или три реда плочки с контрастен цвят, за да могат стъпалата да бъдат забелязани от ползвателите на басейна при влизане и излизане.

 

В следващите статии ще разкажем и за останалите видове облицовки за басейни.