1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > Басейни > Проектиране и изграждане > Околобасейново пространство

Околобасейново пространство - настилка за полагане около басейна

 

Оформянето на пространството около басейна е много важно както за цялостната визия на съоръжението, така и за функционалността и удобството при ползване. Обикновено тук акцентът пада върху настилката, с която се покриват плажовете около басейните.

Разнообразието е огромно, а крайното решение зависи от желанията на клиента, вижданията на архитекта и много други фактори.

Когато става въпрос за околобасейново пространство, първо трябва да се има предвид борда на басейна. Той е важен елемент, който служи за връзка между водната площ и плажа около басейна.

 

Освен за оформлението на дизайна, той трябва да изпълнява и следните много важни функции:

 

Най-широко се използват така наречените профилни бордови блокчета изработени от различни материали със специален профил. Те отговарят на всички описани по-горе условия, а са и на добра цена. Разбира се, бордът може да се оформи по много начини – от естествен камък, чрез отливане на място, от дърво, от керамика, от полимерен материал. Важно е да отговаря на изискванията и да направи визуална връзка между басейна и околобасейновото пространство.

 

За настилките по плажовете около басейните също трябва да се спазват много изисквания:

 

Ще ви запознаем с някои най-често използвани настилки за околобасейновите пространства, заедно с тяхните предимства и недостатъци.

 

Околобасейново пространство - изкуствена трева

Изкуствена трева

Околобасейново пространство - керамични плочки

Керамични плочки

 

Изкуствена трева – съвременните технологии за производство на изкуствени треви са толкова напреднали, че вече е невъзможно да се различат дори и от близък поглед. Използването им около басейните решава един от основните недостатъци на естествената трева – трудната поддръжка. Изкуствената трева на практика няма никаква поддръжка, като изключим периодичното почистване. Разбира се, за да запази добрия си външен вид дълго време, задължително е да се спазват технологиите на поставяне – дрениране на почвата, укрепване на краищата и т.н.

 

 

Други видове настилки около басейните са: естествено дърво, WPC (wood polymer composite), Тип „замазка”, „Печатбетон”, EPDM полимерни настилки, Кварцови настилки.

 

Естествено дърво – природен продукт, даващ неповторима визия на басейна. За целта се използват устойчиви на атмосферните влияния дървесини. Обикновено това са екзотични дървесни видове – Тик, Ироко, Меранти, Билинга, които се характеризират с висока плътност и изключителна здравина. Недостатъците на естествената дървесина са трудната поддръжка и високата цена. Поддръжката включва периодично (обикновено веднъж годишно) третиране със специални масла и импрегнатори, които допълнително оскъпяват дървените настилките за басейн с времето. Ако не се обработва периодично, естествената дървесина променя цвета си, напуква се, измята се и в крайна сметка разваля визията на басейна.

WPC (wood polymer composite) – този продукт е създаден, за да реши проблемите с поддръжката, които съществуват при естествените дървесини. Също така е и по-евтин от тях. Представлява специален полимер (пластмаса) който се смесва с дървени стърготини. Получената смес се оцветява в различни гами и се екструдира в най-различни профили. Дървесните частици в нея създават визия и впечатление за истинска дървесина. Настилката за басейн от композитен дървен полимер имитира естественото дърво почти на 100% и на практика не се нуждае от никаква поддръжка.

 

 Естествено дърво - oколобасейново пространство

Естествено дърво

WPC (wood polymer composite) - oколобасейново пространство

WPC (wood polymer composite)

 

 

Тип „замазка” – този тип настилки се считат за остарели, но все още се използват и в много случаи могат да се окажат най-доброто решение.

 

„Печатбетон” – вариант на настилките тип „замазка” , при която върху прясната циментова смес се поръсва специален прахообразен полимер и се притиска със специално оформени матрици, които отпечатват най-различни форми и шарки. Този тип настилка е подходяща за големи площи и обществени обекти, тъй като се прави бързо и дава добра визия. При този вид настилка за басейн цената е висока. Освен това има големи изисквания към технологията – ако не се направи както трябва е хлъзгава и не издържа на ниски температури.

 

Кварцови настилки за басейн – подобни на EPDM настилките, кварцовите настилки представляват цветни калибрирани камъчета, които се смесват с течен прозрачен материал в определена пропорция. Нанасят се върху предварително направена замазка и след полимеризация се получава твърда настилка с интересна визия. Основно предимство на тези настилки е възможността да се реализират много дизайнерски решения. Например могат да се комбинират произволни цветове и да се вграждат различни материали – например черупки на морски животни, кристали и т.н. Като недостатък можем да споменем сравнително високата цена и затрудненото почистване, тъй като се получава определена порьозност на покритието.

  Печатбетон  - oколобасейново пространство

Печатбетон

EPDM полимерни настилки - oколобасейново пространство

Кварцови настилки

EPDM полимерни настилки – произвеждат се от отпадъчни каучукови продукти, от които се оформят малки гранули, оцветени в различни цветове. На място те се смесват със специални полимерни течни пълнители и получената смес се полага върху предварително направена циментова замазка. След полимеризацията се получава красива, цветна и мека настилка. Особено подходяща е около детски басейни и кътове, тъй като не се хлъзга и е мека при падане върху нея. Като основен недостатък на тази настилка може да споменем нейната порьозност. В нея е възможно да навлезе вода, която при замръзването през зимата да доведе до проблеми.

EPDM полимерни настилки - oколобасейново пространство

EPDM полимерни настилки