www.aquatec-bg.com > Блог > Басейни > Проектиране и изграждане > Околобасейново пространство - част 1

Околобасейново пространство - част 1

Оформянето на пространството около басейна е много важно както за цялостната визия на съоръжението, така и за функционалността и удобството при ползване. Обикновено тук акцентът пада върху настилката, с която се покриват плажовете около басейните.

Разнообразието е огромно, а крайното решение зависи от желанията на клиента, вижданията на архитекта и много други фактори.

Когато става въпрос за околобасейново пространство, първо трябва да се има предвид борда на басейна. Той е важен елемент, който служи за връзка между водната площ и плажа около басейна.

 

Освен за оформлението на дизайна, той трябва да изпълнява и следните много важни функции:

 

Най-широко се използват така наречените профилни бордови блокчета изработени от различни материали със специален профил. Те отговарят на всички описани по-горе условия, а са и на добра цена. Разбира се, бордът може да се оформи по много начини – от естествен камък, чрез отливане на място, от дърво, от керамика, от полимерен материал. Важно е да отговаря на изискванията и да направи визуална връзка между басейна и околобасейновото пространство.

За настилките по плажовете около басейните също трябва да се спазват много изисквания:

 

Ще ви запознаем с някои най-често използвани настилки за околобасейновите пространства, заедно с тяхните предимства и недостатъци.

 

  Околобасейново пространство - изкуствена трева   Околобасейново пространство - керамични плочки

                                     Изкуствена трева                                                                                         Керамични плочки                         

 

Естествена трева – използва се предимно при малки домашни басейни, които са вписани в природната среда на градината . Като основно предимство може да изтъкнем несравнимата красота на естесвената природа. Недостатъците в този случай са следните – трудно се поддържа , трудно се почиства, басейнът се замърсява при влизането на къпещите се. Освен това тревата не издържа и на хлорираната вода в басейна – трябва да се пази от обилно намокряне, защото ще изсъхне.

Изкуствена трева – съвременните технологии за производство на изкуствени треви са толкова напреднали, че вече е невъзможно да се различат дори и от близък поглед. Използването им около басейните решава един от основните недостатъци на естествената трева – трудната поддръжка. Изкуствената трева на практика няма никаква поддръжка, като изключим периодичното почистване. Разбира се, за да запази добрия си външен вид дълго време, задължително е да се спазват технологиите на поставяне – дрениране на почвата, укрепване на краищата и т.н.

Керамични плочки – под това наименование обединяваме различни варианти настилки - гранитогреси, теракоти, клинкер, циментови блокчета за настилка и др. Тези са може би най-широко използваните варианти за околобасейновите пространства. Наложили са се широко най-вече, защото са с много добра цена и се произвеждат в огромно разнообразие. При избора на керамични плочки трябва да се внимава особено за изискванията за ниска хлъзгавост и студоустойчивост. Това са най-честите проблеми, които се срещат при недобре подбраните варианти за настилка. Индустрията за производство на керамични плочки е въвела един параметър, характеризиращ степента на хлъзгавост на плочката. Той се означава със знак R, следван от число определящо тази степен. За басейни са подходящи настилки с параметър по-голям или равен на R10. Устойчивостта на ниски температури също се обозначава, обикновено със знак снежинка върху опаковките или вурху обратната страна на самата плочка.

 

Следва продължение (Околобасейново пространство - ЧАСТ 2)