www.aquatec-bg.com > Блог > Басейни > Проектиране и изграждане > Околобасейново пространство - част 2

Околобасейново пространство - част 2

Продължаваме с темата за околобасейновото пространство. Други видове настилки около басейните са: Естествено дърво, WPC (wood polymer composite), Тип „замазка”, „Печатбетон”, EPDM полимерни настилки, Кварцови настилки.

 

Естествено дърво – природен продукт, даващ неповторима визия на басейна. За целта се използват устойчиви на атмосферните влияния дървесини. Обикновено това са екзотични дървесни видове – Тик, Ироко, Меранти, Билинга, които се характеризират с висока плътност и изключителна здравина. Недостатъците на естествената дървесина са трудната поддръжка и високата цена. Поддръжката включва периодично (обикновено веднъж годишно) третиране със специални масла и импрегнатори, които допълнително оскъпяват настилките с времето. Ако не се обработва периодично, естествената дървесина променя цвета си, напуква се, измята се и в крайна сметка разваля визията на басейна.

WPC (wood polymer composite) – този продукт е създаден , за да реши проблемите с поддръжката, които съществуват при естествените дървесини. Също така е и по-евтин от тях. Представлява специален полимер (пластмаса) който се смесва с дървени стърготини. Получената смес се оцветява в различни гами и се екструдира в най-различни профили. Дървесните частици в нея създават визия и впечатление за истинска дървесина. Настилката от WPC имитира естественото дърво почти на 100% и на практика не се нуждае от никаква поддръжка.

 

 Естествено дърво - oколобасейново пространство   WPC (wood polymer composite) - oколобасейново пространство

                                     Естествено дърво                                                                               WPC (wood polymer composite)

 

Тип „замазка” – този тип настилки се считат за остарели, но все още се използват и в много случаи могат да се окажат най-доброто решение.

 

„Печатбетон” – вариант на настилките тип „замазка” , при която върху прясната циментова смес се поръсва специален прахообразен полимер и се притиска със специално оформени матрици, които отпечатват най-различни форми и шарки. Този тип настилка е подходяща за големи площи и обществени обекти, тъй като се прави бързо и дава добра визия. При този вид настилка цената е висока. Освен това има големи изисквания към технологията – ако не се направи както трябва е хлъзгава и не издържа на ниски температури.

 

  Печатбетон  - oколобасейново пространство    EPDM полимерни настилки - oколобасейново пространство   EPDM полимерни настилки - oколобасейново пространство

                     Печатбетон                                                 EPDM полимерни настилки                                             Кварцови настилки

 

EPDM полимерни настилки – произвеждат се от отпадъчни каучукови продукти, от които се оформят малки гранули, оцветени в различни цветове. На място те се смесват със специални полимерни течни пълнители и получената смес се полага върху предварително направена циментова замазка. След полимеризацията се получава красива, цветна и мека настилка. Особено подходяща е около детски басейни и кътове, тъй като не се хлъзга и е мека при падане върху нея. Като основен недостатък на тази настилка може да споменем нейната порьозност. В нея е възможно да навлезе вода, която при замръзването през зимата да доведе до проблеми.

Кварцови настилки – подобни на EPDM настилките, кварцовите настилки представляват цветни калибрирани камъчета, които се смесват с течен прозрачен материал в определена пропорция. Нанасят се върху предварително направена замазка и след полимеризация се получава твърда настилка с интересна визия. Основно предимство на тези настилки е възможността да се реализират много дизайнерски решения. Например могат да се комбинират произволни цветове и да се вграждат различни материали – например черупки на морски животни, кристали и т.н. Като недостатък можем да споменем сравнително високата цена и затрудненото почистване, тъй като се получава определена порьозност на покритието.