Парни бани

Парната баня е форма на термотерапия, при която температурата на въздуха е между 30 и 60 °C (обикновено 40-55 °C), а относителната влажност достига почти 100% – помещението е видимо замъглено от пара. Тъй като въздухът тук не е толкова горещ (сравнено със сухата сауна), този тип баня е подходящ за хора, които по-трудно понасят високи температури. Натоварването върху сърдечно-съдовата система е по-малко. Под въздействие на парата повърхностният слой на кожата се омекотява, което улеснява ексфолиирането. Смята се също, че горещият влажен въздух действа облекчаващо при неразположения, свързани със заболявания на дихателната система, синуити, хреми. При някои хора обаче може да остави усещане за затруднено дишане.

 

История: Парната баня – като средство за очистване, възстановяване, разкрасяване и лечение – има вековни традиции в Европа и Близкия изток. Първите европейски бани от подобен тип са били древногръцките обществени бани и римските терми. При тях обаче въздухът в горещото помещение не е бил толкова наситен с пара. Обилната гореща пара започва да се ползва около XIV век, когато сред Селджукските турци започва да се разпространява обичаят за къпане в хамам. Именно хамамът (турската баня) е най-близък до съвременния вид на парната баня.

Съвременната парна баня може да бъде монолитно изпълнена – като се пресъздават характерните за турската баня интериор, форми и атмосфера, с облицовки и декорации от традиционни материали – или да се ползват готови сглобяеми модули за парни кабини от акрил. Загряването и овлажняването на въздуха става посредством парогенератор. За затопляне на пейките, лежанките и пода в монолитните парни бани се ползва вградено отопление. 

Минималните изисквания към парната баня са: към основното помещение да има място за преобличане, за почивка и охлаждане, душ. Самата парна кабина/стая задължително трябва да има подов сифон.

 

 

Ползи и предимства на парната баня: Горещата пара тренира кожата, като постепенно нормализира функциите на потните и мастните жлези. Улеснява отделянето на мъртвите кожни клетки и стимулира кръвооросяването и метаболизма в кожата. В резултат на това се подобрява тургорът и ситните бръчици се заглаждат. Кожата става не само по-привлекателна на вид, но и по-здрава.

Отлично допълнение е към други СПА процедури, като например пилинг, масаж, различни маски и апликации.

 

Кога не се препоръчва да ползвате парната баня? Като цяло, при парната баня топлинното натоварване върху тялото е по-малко, отколкото при финландската сауна. Въпреки това, и тук важат почти същите ограничения за ползване – когато допълнителното затопляне и високата влажност на въздуха могат да причинят вреда вместо полза.