1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Термотерапия > ПАРНИ БАНИ: МОДУЛНИ, МОНОЛИТНИ - ПОЛЗИ И ИСТОРИЯ

ПАРНИ БАНИ: МОДУЛНИ, МОНОЛИТНИ - ПОЛЗИ И ИСТОРИЯ

Парната баня е форма на термотерапия, при която температурата на въздуха е между 30 и 60 градуса Целзий (обикновено 40-55 градуса Целзий), а относителната влажност достига почти 100% - помещението е видимо замъглено от пара. Тъй като въздухът тук не е толкова горещ (в сравнение със сухата сауна), този тип баня е подходящ за хора, които по-трудно понасят високи температури. Натоварването върху сърдечно-съдовата система е по-малко. Под въздействие на парата повърхностният слой на кожата се омекотява, което улеснява ексфолирането. Смята се също, че горещият влажен въздух действа облекчаващо при неразположения, свързани със заболявания на дихателната система, синуити, хреми. При някои хора обаче може да остави усещане за затруднено дишане.

 

История на парните бани: - те са се използвали като средство за очистване, възстановяване, разкрасяване и лечение и имат вековни традиции в Европа и Близкия изток. Първите европейски бани от подобен тип са били древногръцките обществени бани и римските терми. При тях обаче въздухът в горещото помещение не е бил толкова наситен с пара. Обилната гореща пара започва да се ползва около XIV век, когато сред селджукските турци започва да се разпространява обичаят за къпане в хамам. Именно хамамът (турската баня) е най-близък до съвременния вид на парната баня.

Съвременната парна баня може да бъде монолитно изпълнена – като се пресъздават характерните за турската баня интериор, форми и атмосфера, с облицовки и декорации от традиционни материали или да се ползват готови сглобяеми модули за парни кабини от акрил. Загряването и овлажняването на въздуха става посредством парогенератор. За затопляне на пейките, лежанките и пода в монолитните парни бани се ползва вградено отопление.

Минималните изисквания към парната баня са: към основното помещение да има място за преобличане, за почивка и охлаждане, душ. Самата парна кабина/стая задължително трябва да има подов сифон.

 

 

Ползи и предимства на парната баня: Горещата пара тренира кожата, като постепенно нормализира функциите на потните и мастните жлези. Улеснява отделянето на мъртвите кожни клетки и стимулира кръвооросяването и метаболизма в кожата. В резултат на това се подобрява тургорът и ситните бръчици се заглаждат. Кожата става не само по-привлекателна на вид, но и по-здрава.

Отлично допълнение е към други СПА процедури, като например пилинг, масаж, различни маски и апликации.

 

Кога не се препоръчва да ползвате парната баня? Като цяло, при парната баня топлинното натоварване върху тялото е по-малко, отколкото при финландската сауна. Въпреки това, и тук важат почти същите ограничения за ползване - когато допълнителното затопляне и високата влажност на въздуха могат да причинят вреда вместо полза.

 

Монолитни парни бани

Те пресъздава интериора и атмосферата на горещото помещение в класическата турска (ориенталска) баня. При този вариант на изпълнение основните елементи от обзавеждането (обикновено изработени от готови EPS модули) се монтират, оборудват се с отоплителна система, и след подготовка на останалата част от необходимите инсталации - осветление, водоснабдяване, изводи за парните дюзи и други. Цялото помещение надеждно се хидроизолира и облицова с мозаечни плочки.

 

Монолитни парни бани
монолитна парна баня

 

Монолитните парни бани обикновено са по-скъп и трудоемък вариант, но дават изключително богати възможности за пространствено и цветово оформление. Практически няма ограничения за архитектурното решение на планировката и обзавеждането: може изцяло да се оползотвори помещение със сложни очертания; да се оформят пейки, лежанки, масажни платформи, ниши и куполи, курни и ред декоративни елементи - фонтани, колони, водни каскади. Ползва се огромно разнообразие от облицовъчни материали: мозайки и мозаечни пана от стъкло и керамика с различни форми и ефекти на плочките (като например златни нишки или фолио), естествен камък и др.

 

Всичко това може хармонично да се съчетае и допълни с ефектно осветление. Често то е решено чрез вграждане в тавана на лампи тип "луни”, като по този начин удачно се имитират лъчите светлина, преминаващи през множеството малки прозорчета в куполите на старинните хамами.

 

Модулни парни бани

Модулните парни бани се сглобяват от предварително изработени елементи - панели за стени (гладки или с оформени седалки), таван, врата с рамка. При моделите без фиксирани индивидуални места за сядане комплектът включва пейки. Материалът обикновено е акрил, вратата най-често е стъклена.Покрай стените са подредени местата за сядане, като под най-отдалечените от вратата се монтират дюзите за пара (броят им зависи от размера на кабината). На свободните стенни модули може да се инсталират душ, диспенсър за аромати, устройство за автоматично почистване и др. Самите парогенератори се монтират в съседно помещение.

 

Модулни парни бани
монолитна парна баня

 

Дизайнът на кабините е изчистен и ергономичен. Контурите са меки, заоблени, а таванът е куполообразен. Това е продиктувано не само от естетически съображения: острите ръбове биха намалили комфорта при ползване на парната баня, а плоският покрив и ъглите в помещението биха затруднили циркулацията на въздуха и парата.

 

Подът на помещението, в което ще се монтира парната баня, трябва да е предварително подготвен: да е напълно равен, като вътре в очертанията на кабината е оформен наклон към подовия сифон. Настилката да е водо- и паронепроницаема и издръжлива на високи температури, желателно топлоизолирана.

 

Модулните парни бани са предпочитан вариант за парна баня за дома. Те се монтират изключително бързо и лесно, лесно се поддържат, но са с еднообразна архитектура - правоъгълна форма, стандартно в един цвят и без декорации.