ph на водата в басейна

Параметърът pH При Басейни: Пълен Наръчник

Поддръжката на правилно ниво на pH на водата в басейна е важно за осигуряване на чиста, безопасна и приятна среда за къпане. Но това не е единствената причина, която налага регулирането на киселонно-алкалния баланс на водата.

В тази статия ще проучим какво представлява pH за басейни, защо е важно да се поддържа в оптимални стойности и как можем да регулираме киселинно-алкалния баланс. Ще разгледаме също така и честите проблеми, свързани с некоректните нива на pH, както и как да ги решим.

Какво е pH на водата?

pH е скала за измерване на киселинността или алкалността на водата. Тази мярка се използва за определяне на концентрацията на свободните водородни йони във водата. pH се измерва на скала от 0 до 14. Вода с pH 7 се смята за „неутрална“, тъй като тя не е нито киселинна, нито алкална. Всичко с pH под 7 е киселинно, а всичко над 7 е алкално.

Какво е нормалното pH на водата в басейна?

На практика, оптималното pH за водата в басейна е между 7,0 – 7,4. Това е така, защото в този диапазон водата е комфортна за къпане и има по-малко вероятност да предизвика раздразнение на кожата и очите на къпещите се.

Колкото по-ниско е нивото на pH, толкова по-киселинна е водата в басейна. Прекомерната киселинност за дълги периоди от време води до корозия на металните части в басейна: перила, стълби и други. От друга страна, при високи pH нива водата става алкална, което образува перфектната среда за развитието на микроорганизми и водорасли.

Има и други негативни последици от неправилните нива на pH.

Защо оптималният киселинно-алкален баланс на водата в басейна е от значение?

Нормалното pH на водата в басейна носи няколко позитиви. Съответно отклоненията от нормата водят до пропорционални негативи. Ето защо pH за басейни трябва да се поддържа в норма:

  • Подобрява качеството на водата – правилното pH на басейна гарантира, че водата е чиста и ясна, като същевременно се намалява вероятността от разрастване на водорасли и развитие на бактерии.
  • Комфорт при къпане – вода с правилно балансирано pH осигурява по-комфортно и приятно изживяване при къпане, като се намалява риска от дразнене на кожата, очите или дихателните пътища.
  • Дълголетие на оборудването на басейна – некоректните нива на pH може да доведат до корозия на оборудването на басейна (помпи, филтри, стълби, перила и тръби). Поддържането на оптимално pH помага да се удължи живота на това оборудване.
  • Ефективност на химията на басейна – химикалите за обработка на водата в басейна, като хлор например, са по-ефективни при правилно балансирани нива на pH. Това означава, че се използва по-малко химия за постигане на желаните нива на дезинфекция, което намалява разходите за поддръжка на басейна.

Как измерваме pH на водата в басейна

За да се осигури правилното функциониране на басейна и комфортът на къпещите се, е необходимо редовно да се измерва pH нивото, за предпочитане поне веднъж седмично.

За измерване на pH в басейна се използват специални pH тест ленти за вода, които се намачкват във водата и променят цвета си в зависимост от нивото на pH. След кратко време, цветът се сравнява със скала на опаковката на тестера или стика, която показва текущото ниво на pH.

По време на измерването е важно да се вземат проби от различни зони на басейна, тъй като нивата на pH може да варират в зависимост от местоположението на водата и от времето. След като измерите pH, можете да регулирате нивата на химикалите в басейна, за да поддържате оптималните стойности за къпане.

Как регулираме pH на водата в басейна

След като сте измерили нивата на pH във вашия басейн и сте установили, че те са извън оптималния диапазон от 7,0 – 7,4, следва да регулирате pH, за да го върнете в правилните стойности.

Регулиране на вода с високо pH

При прекалено алкална вода в басейна, която показва стойности на pH над 7,4, използвайте pH минус коректор на киселинност, за да регулирате нивото обратно до нормата.

Регулиране на вода с ниско pH

При киселинна вода в басейна с нива на pH под 7,0, трябва да използвате pH плюс коректор на киселинност, за да балансирате до нормата.

Следвайте указанията на опаковката на продукта и добавете необходимото количество pH-плюс или pH-минус в басейна. Разпределете коректора равномерно във водата и изчакайте няколко часа преди да измерите отново нивата на pH, за да се уверите, че са в правилния диапазон. Повторете процеса на регулиране, ако е необходимо, докато постигнете желаните стойности на pH.

Повторяйте процеса с регулиране на pH на всеки няколко дни или седмици, за да осигурите постоянно оптимални нива на pH в басейна си.