Евтина идея за вграждане на джакузи в двор

Почистване на Джакузи: Пълен Наръчник

Да разполагате с джакузи е както удоволствие, така и отговорност. Поддръжката и почистването на джакузито са ключови, за да гарантирате приятното изживяване по време на ползване и дълголетието на придобивката. В този наръчник ще откриете всичко, което трябва да знаете за пълното и правилното почистване на джакузи, за да можете да се радвате на придобивката с години.

Колко често трябва да почистваме джакузито?

Честотата на почистване на джакузито ще варира спрямо това колко често то се използва. Ако ползвате джакузито няколко пъти седмично, то е добре да го изплаквате на всеки две седмици, а в дълбочина трябва да го почиствате не по-малко от веднъж в месеца. Това е така, защото с времето се натрупват отлагания по стените и в джетовете, които могат да се втвърдят и да предизвикат образуването на плесени.

Необходими инструменти и материали

Ето кои са по-важните пособия, с които трябва да разполагате, ако искате да почистите основно джакузито:

Как да почистим джакузито стъпка по стъпка

Преди да преминете към почистването на джакузито, прочетете информационната брошура, в която се споменава какво трябва и не трябва да се прави по време на почистване, както и какви продукти можете да използвате.

Стъпка 1: Изплакване на джакузито

Започнете процеса по почистване на джакузито, като първо го изплакнете. Напълнете го с хладка вода до 5 см. над джетовете, след което активирайте джетовете, за да може чистата вода да измие по-големите боклуци от вътрешността на джакузито. ж

Стъпка 2: Напълнете джакузито с гореща вода

За да улесните процеса по чистене е добре да накиснете джакузито с гореща вода и препарат, които да отслабят мръсотията и да я разградят, доколкото е възможно.

  • Напълнете джакузито с гореща вода 5-10 см. над джетовете;
  • Добавете препарат за почистване в количество, което е адекватно за големината на джакузито – вижте инструкциите за употреба на препарата и на джакузито;
  • Затворете въздушните дюзи (ако в инструкциите от производителя е посочено, че може) и пуснете джетовете да работят за 15 минути;
  • Източете водата от джакузито и спрете захранването му.

Стъпка 3: Почистете вътрешността на джакузито

След като сте извършили подготовката, време е за същинското почистване на джакузито, при което трябва да се изчистят стените, дъното и всички водни и въздушни дюзи.

Напоете гъбата с препарата за джакузи и го разнесете по цялата вътрешност на уреда. Изтъркайте стените и дъното внимателно, без да натискате прекалено силно. Използвайте старата четка за зъби или друга мека четка, за да изчистите дюзите от замърсявания и минерални наслагвания.

След като сте приключили с почистването, изплакнете джакузито с чиста вода, за да отстраните остатъците от почистващия препарат. След това подсушете внимателно с чиста и суха кърпа.

Стъпка 4: Почистете филтъра на джакузито

Следвайте инструкциите на производителя, за да изкарате филтъра и да го почистите. Изплакнете го, за да премахнете по-големите частици, след което го напръскайте със същия препарат за почистване на джакузи, който използвахте по-рано. Оставете фълтъра настрани за 15 минути, за да позволите на препарата да разгради замърсяванията. Използвайте меката четка или четката за зъби, за да изтъркате останали частици. Накрая изплакнете добре филтъра и го оставете да изсъхне, преди да го върнете в джакузито.

Ако филтърът е силно замърсен може да се наложи да повторите целия процес, за да премахнете по-упоритите наслоявания, а ако и това не помогне, ще трябва да накиснете филтъра за 20-тина минутки в смес от топла вода и препарат, преди да го изтъркате.

Стъпка 5: Почистете външните стени на джакузито

Започнете като почистите капака на джакузито с мека четка или гъба, след което почистете и полирайте и стените. Използвайте подходящи препарати за отделните елементи, изработени от различни материали – акрил, метал, и други, за да ги предпазите от повреда. Подсушете цялото джакузи за последен път.

Как се поддържа джакузи

Друг важен момент в притежаването на джакузи е неговата редовна поддръжка и профилактика. Те са необходими, за да предотвратите проблеми, за да поддържате оптималната чистота на водата, и за да удължите живота на всеки компонент, част от джакузито. Ето как правилно да поддържате джакузито:

  • Почиствайте филтрите всяка седмица – един път седмично изваждайте и изплаквайте филтъра на джакузито, за да поддържате неговата чистота. Редовната поддръжка осигурява ефективността на цялата система.
  • Обслужвайте помпите на три месеца – всяко тримесечие проверявайте и обслужвайте помпите на джакузито, за да подпомогнете безпроблемното им функциониране.
  • Тествайте водата всеки месец – извършвайте месечни тестове на качеството на водата. Това включва проверка на pH нивото, концентрацията на хлор и други параметри. Активното поддържане на баланса на водата предотвратява различни проблеми, като например образуването на варовик.
  • Почиствайте джакузито в дълбочина веднъж в месец – ако използвате джакузито често, то е добре всеки месец да отделяте час-два, за да го почистите в дълбочина, както обяснихме по-горе.

Дезинфекция на джакузито

Освен механичното почистване, водата в джакузито също трябва да се дезинфекцира редовно с помощта на препарати. Тази стъпка не е необходима, ако вашият модел джакузи е снабден със система за дезинфекция на водата (озонгенератор), но за всички други, стъпката е задължителна.

Използвайте хлор на таблетки при температура на водата до 27 градуса или кислород на гранули при температура на водата до 40 градуса.

Това беше всичко, което трябва да знаете за почистването, дезинфекцията и поддръжката на джакузито. Стига да отделяте време за редовната поддръжка и почистването на този уред, можете да сте уверени, че той ще ви радва с години. По този начин не само ще запазите джакузито в оптимално състояние, но и ще осигурите чиста и безопасна среда на всички, които го използват.