ПОДВОДНО ОСВЕТЛЕНИЕ ЗА БАСЕЙНИ

Подводното осветление в басейните не е задължителен елемент, но е хубаво да го има, защото прави визията на басейна през тъмната част на денонощието много атрактивна. Необходимо е да се определи оптимално броят на необходимите прожектори и те да се разположат по такъв начин, че да не се получават неосветени зони. Желателно е при наличие на монолитни стъпала в басейна те да бъдат добре осветени.

Прожекторите трябва да се залагат във височина така, че да могат да се подменят изгорелите осветителни тела дори и при пълен басейн. Препоръчително е да се залагат на 50 или 60 см. под водното ниво.

Независимо от вида на подводното осветление, то се състои от ниша за вграждане и от осветително тяло. Желателно е нишите да се залагат преди изливането на бетона. По този начин ще се уплътнят по–добре и ще се избегнат евентуални течове при експлоатацията на басейна.

Прожекторите за подводно осветление в басейните са изработени от пластмаса ABS с UW устойчивост. Предлагат се варианти и с декоративна част от неръждаема стомана.

Подводното осветление за басейни може да бъде халогенно и LED.

Предимства и недостатъци на халогенното осветление на басейн

Халогенните прожектори могат да бъдат два типа: за вграждане в ниша и плоски за монтаж върху излята стена. При вече съществуващ басейн не е желателно къртенето на стените за залагане осветление, защото това е предпоставка за последващи течове. При тях е подходящо да се поставят плоски прожектори.

Предимство на халогенното осветление е ниската първоначална инвестиция. Основен негов недостатък е по-ниската ефективност на осветителните тела. Те имат висока консумация на ток – 300 W и сравнително кратък живот – около 800 – 1 000 часа.

Предимства и недостатъци на LED осветлението за басейн

LED осветлението е най-съвременното решение за осветяването на всякакви обекти, включително и на басейни, фонтани и водни съоръжения. С него могат да се постигнат впечатляващи светлинни ефекти. Има множество цветове, които могат да се сменят чрез зададени програми от контролер поставен в таблото. LED осветителните тела имат дълъг живот – 30 000 до 50 000 часа, ниска консумация на ток – 25 W и значително намаляване количеството на кабелите и броя на трансформаторите.

LED осветлението е с по-висока първоначална инвестиция. Но поради енергоспестяващите си характеристики на практика за един летен сезон от 4 месеца тази инвестиция се възвръща.

Подводното осветление, което се монтира в басейните се изпълнява за напрежение от 12 V с оглед на сигурността за къпещите се. Трансформаторите разделят галванично ел. мрежата от подводното осветление, а напрежението от 12 V гарантира безопасното ползване на басейна.