www.aquatec-bg.com > Блог > Басейни > Основно оборудване > Покривала за басейни

Покривала за басейни

За да се поддържа басейна в отлично състояние, е необходима качествена филтрираща система и правилна химическа обработка. Освен това е препоръчително водата да се предпазва от външни замърсители като листа, прах, дребни частици, насекоми и други. За такава защита се използват покривалата.

 

Покривалата се делят на няколко типа според конструкцията си и сезонността на използване.

 

Летните покривала са от лека материя /двуслоен полиетилен/ с оформени между двата слоя въздушни мехурчета. Тези покривала са много леки, благодарение на което плават върху водната повърхност. По този начин се осъществява идеална преграда между атмосферата и водата в басейна. Запазват температурата, чистотата и не позволяват изпарение на дезинфекционните препарати (хлор, бром, активен кислород).

 

Друг вариант е покривалото „ECODECK". Дебелината му е 5 мм и има трислойна структура. Изработено е от пенополиетилен и е изключително здраво.

 

И двата модела се окомплектоват с механизми за лесно навиване. Ежедневната употреба на тези покривала спестява до 40% от енергията за отопление на водата.

 

„AQUAGUARD" е идеално решение както за лятно, така и за зимно покривало. Покривалото е изработено от устойчив PVC брезент, армиран с фибростъкло за по-голяма здравина. Движи се по специални релси, монтирани около или в структурата на басейна. По цялата си дължина покривалото е захванато за релсите, което гарантира и високата сигурност. Върху него човек може спокойно да ходи. Лесно се навива (ръчно или механично).

 

Зимното покривало „WINTER” е изработено от здрава, армирана с фибростъкло РVС материя. Устойчиво е на UV лъчи. Поставя се в края на летния сезон. Прикрепва се посредством еластични обтегачи и застопоряващи анкъри. Препоръчва се да се ползват поплавъци за образуване наклон на покривалото, който да позволи събралата се от валежите вода да се оттича. B противен случай е възможно пoĸpивaлoтo да се повреди.

                                                                                                   

Ролетните покривала са едни от най-добрите предложения поради естетичния външен вид и добрите технически характеристики. Те са напълно автоматизирани и с висока термоизолираща способност. А при вариант със соларни ламели могат и да затоплят водата в басейна. При слънчев летен ден соларните покривала отдават 800 W/m2. Освен всичко останало, ролетните покривала осигуряват изключителна безопасност, тъй като ламелите са здрави, кухи (т.е. плаваеми) и това позволява върху тях да се ходи. Собствениците на басейна могат да бъдат напълно спокойни за децата, играещи наоколо.

 

Най-доброто решение за предпазване на басейните от влиянието на околната среда са покривалата тип „оранжерия". При този тип съоръжения басейнът може да се ползва целогодишно. Те се състоят от лека конструкция от поликарбон и плексиглас, която е устойчива на UV лъчи. При тях силно се намаляват топлинните загуби. Предимството им е и в това, че сигурността е гарантирана, тъй като могат да се заключват.