PVC ФОЛИО И БОЯ – НАЧИНИ ЗА ОБЛИЦОВКА НА БАСЕЙН

Облицовките от PVC и с боя са предпочитани преди всичко заради ниската първоначална инвестиция. Те са само един от множеството видове облицовка за басейни.

PVC фолиото има трислойна структура, армирана с мрежа от фибровлакна. То се съхранява на ролки с различни ширини – 1,65 или 2,00 м и с дължина – 25 м. Може да бъде с различна дебелина – 1,50 и 2 мм. На местата във и около басейна, където има опасност от подхлъзване (монолитни стъпала и преден борд на преливния улей) е правилно да се облицова с релефно PVC фолио, което се залепя върху вече монтираното гладко фолио. Този вид облицовка има и други предимства: то има висока водонепропускливост, освен това позволява да се облицоват басейни с различни сложни форми. Здравината на PVC фолиото може да се наруши само механически чрез остър предмет или останал под него предмет с остри ръбове. При неравности по дъното на басейна и за да се предпази фолиото препоръчваме под него да се положи геотекстил.

Облицовка с PVC фолио е добро решение при реконструиране и ремонтиране на стари басейни. Ако има пукнатини в старата стоманобетонна конструкция, полагането на фолиото би предотвратило евентуален теч от нея. Друго предимство на този вид облицовка е лесното поддържане и издържливостта му на отрицателни температури. Един от недостатъците на фолиото е неголямата трайност на цвета и избледняването му в годините.

Монтажът на PVC фолиото става само от специалисти.

Възможно е попадането на вода под фолиото поради много причини – лошо изпълнение, подпочвени води и др. Ако в този момент басейнът е бил пълен, не могат да се образуват така наречените „джобове”. Но когато по някаква причина басейнът е изпразнен водата попаднала във фолиото се събира в най-ниската част и се получават „джобове”. Отстраняването им става или чрез демонтиране на подовия сифон и източване на водата, или чрез пробиване на фолиото и повторно заваряване.

Равлекателен басейн с фолио

При тази облицовка има сравнително малък избор на цветове, което затруднява разработването на различни дизайнерски решения. Друг недостатък на PVC фолио е, че изисква залагане на по – скъпи закладни части с фланци (скимери, подови сифони, дюзи и прожектори). За да бъде извършен монтажът му е необходимо да се подготви идеално гладка повърхност.

За получаване на по – добра визия при басейните с PVC фолио са предвидени и модели, които имитират различни цветови миксове от стъклокерамика. Също така има и готови пана и фризове от фолио. Изборът на оптимален вид облицовка за басейна се прави още на стъпка проектиране на басейна, когато се калкулират ориентировъчните разходи, обсъжда се визията, и се полагат конкретни цели за проекта.

Басейнът може да бъде облицован и с боя. Това е все по-рядко предпочитана облицовка, тъй като тя придава недобър външен вид на съоръжението. Освен това третирането на водата в басейна с химични препарати води до постоянно отлепване на части от боята. При това тя попада в помпите и филтрите, което води до тяхната дефектация. Предимствата на тази облицовка са малка първоначална инвестиция и лесно полагане.

Бавна река с боя