1
1

Японска баня

Традиционната японска баня, както и баните на мнгого други народи, се явява комбинация на хидро- с термотерапия. Това, което я отличава от останалите, е горещата вана о-фуро.

 

Офуро или фуро (по-неофициалното наименование) е по-къса и дълбока от западните вани, и е предназначена изключително за сгряване на тялото и отмора, а не за измиване. Същинското къпане се извършва преди това, така че при влизането в офуро тялото да е абсолютно чисто. Това позволява ваната да се ползва от много хора. Нормално е в домашната вана да се изреди цялото семейство, което според обичая става по старшинство. Обикновено същата вода на следващия ден се е ползвала за пране на дрехи и дори днес над половината домакинства го правят – съгласно интернет проучване от 2006 г. Замърсяването на водата във ваната, дори неволно, се счита за изключителна грубост и проява на лошо възпитание.

 

Японска баня Японска баня Японска баня

 

Традиционна е правоъгълната форма, но не са рядкост овалните и кръгли (подобни на бъчва) вани за японска баня. Изработват се от дърво с високо качество, най-често японски кипарис, кедър или дъб. Съвременните градски вани обикновено са от акрил, добре топлоизолирани, и е нормално да са с автоматизирано управление. В обществените бани ваните са многоместни и приличат по-скоро на мини-басейн.

Водата в офуро е  гореща – около или над 40 °С. Традиционните дървени вани се загряват със специална печка на твърдо гориво (дърва). Печката може да бъде монтирана под или отстрани на ваната, като водата циркулира по тръби, или да е потопена във водата, отделена с дървена решетка от къпещите се. За да се предпазви водата от замърсяване и изстиване, между ползванията ваната се покрива с капак.

Човек взема вана седнал; в едноместните модели (домашна вана) обикновено седи на дъното на ваната със свити към гърдите крака, а в многоместните обичайно има оформена пейка. Така нивото на водата достига до гърдите, което предпазва сърцето от излишно натоварвате поради високата температура на водата. Във ваната често се слагат добавки, обикновено соли и аромати, също билки; дървесината на ваната също има лечебно действие.

 

Разликата във въздействието на горещата вана върху тялото в сравнение със сауната или парната баня се дължи на факта, че потопеното във вода тяло е в състояние, близко до безтегловност. Това помага за по-бързо и по-пълно физическо и психическо отпускане, отколкото при други видове термотерапия.

 

Офуро освежава през лятото и сгрява през зимата. Горещата вана отлично отпуска мускулатурата и облекчава натоварените или болезнени стави, успокоява и помага за освобождаването от стреса.

Обичаят е баня да се взема преди вечеря, за освежаване и възстановяване от умората и напрежението на работния ден. А голямата вана в обществената къпалня или курорта е традиционно място за социални контакти и съвместна почивка с близки и приятели.