1
1

Шоков басейн

За разлика от традиционните басейни в двора или другаде, шоковият представлява малък по обем басейн, водата в който е с температура в интервала 5 и 15 °C, обикновено около 10-12 °C. Потапянето в студената вода предизвиква свиване на кръвоносните съдове и постепенно стягане на цялата мускулатура.

Шоковият басейн може да се ползва след всякакъв вид термотерапия – сауна, вана, термален басейн, или след активни физически упражнения; важно е тялото да е много добре загрято. Има мощно стимулиращо действие върху целия организъм.

 

Шоков басейнШоков басейнШоков басейн

 

Тъй като това е най-тежката охлаждаща процедура, към нея трябва да се подхожда с изключително внимание и вслушване в собственото тяло.

Влизането в басейна може да е бързо, но не рязко, като главата не се потапя във водата; в никакъв случай гмуркане с главата напред! Температурният шок може да предизвика аритмия, едновременно със скок на артериалното налягане до критични стойности и спазъм на коронарните артерии – комбинация, която дори при тренирани хора би могла да доведе до фатален изход.

 

Оптималната продължителност на процедурата за здрави и закалени възрастни е между 1 и 3 минути, според температурата на водата и степента на тренираност на човека и състоянието му в момента. По-дългият престой в студената вода може да доведе до преохлаждане, затова задължително трябва да е съпроводен с активно движение. За физически слаби лица (в това число хора с наднормено или поднормено тегло) са достатъчни около 30 секунди. Както и при други контрастни процедури, привикването към студения басейн се постига постепенно, с поетапно увеличаване на времетраенето.