1
1

Солни стаи

Халотерапията, известна още като лечение със сол (гр. „халото" – сол) е холистичен, нелекарствен метод за профилактика и естествено лечение, който използва чиста и необработена каменна /хималайска/ или морска сол в аерозолна форма. Солта има анти-бактериално, противовъзпалително и муколитично действие.

Терапевтичните качества на солта са били известни на хората още преди хилядолетия и са били документирани от различни култури. В миналото са използвани естествените солни пещери за лечение и релакс.

В наши дни микроклиматът на солните пещери се пресъздава в санаториуми и СПА центрове в специални стаи, чиито повърхности са покрити или облицовани със сол, а въздухът е наситен със солен аерозол с висока концентрация. Стаите за солна терапия най-често се изграждат от хималайска сол.

 

Солна СПА терапия - халотерапияСолна СПА терапия - халотерапияСолна СПА терапия - халотерапия

 

Хималайската кристална сол се смята за най-чистата от примеси сол на планетата, богата на ценни минерали и енергия. Формирана е преди повече от 250 милиона години дълбоко под хималайските планини и е останала незасегната от човешката дейност и глобалното замърсяване. Процесът на добиването ѝ е изцяло ръчен, без ползване на химикали, което запазва максимално свойствата ѝ. Хималайската сол съдържа повече от 80 минерала, необходими на човешкото тяло, и това я прави незаменима алтернатива за лечение и облекчаване на много здравни проблеми, също така намалява риска от респираторни заболявания.

Поради химичния си състав хималайският солен кристал отделя във въздуха отрицателно заредени йони. Те пречистват въздуха и имат отпускащо, уравновесяващо и освежаващо действие върху организма. Проникват в човешкия организъм по два пътя – чрез вдишвания въздух и през кожата.

 

Халогенераторът диспергира сухи с размер до 10 μm (микрометра) аерозолни частици сол във въздуха. При вдишване те навлизат в дихателната система; след попадането им в белите дробове солните частици предизвикват омекване и втечняване на храчките в бронхите. Солта убива микроорганизмите, които причиняват инфекции. Процедурата предизвиква кашлица, чрез която тези секрети и бактерии се изхвърлят от организма; или напускат тялото чрез други естествени метаболитни пътища.

 

Халотерапията има благоприятен ефект при хора с:

 

Солните капсули са друг метод за прилагане на халотерапия. Това са уреди от групата на СПА капсулите, в които човек е напълно затворен и подложен на действието на отрицателните йони от солните пари, получени посредством халогенератор. Поради компактните си размери солните капсули (Салтариуми) са идеално решение за помещение, което не може да бъда преструктурирано в солна стая.

Солната терапия е подходяща както за възрастни, така и за деца. Освен за лечение, се използва за релакс и освобождаване от стрес и психическо напрежение.