1
1

Тепидариум

Термите (баните) са играли важна роля в древната римска култура. Тепидариумът е заемал централно място в тях. Представлявал е топло помещение, обикновено с малък басейн в центъра. Отоплението се е осъществявало чрез хипокауст (система кух под) и взидани в стените тръби, през които е преминавал горещ въздух, идващ от пещите на термите. Повърхностите са били облицовани с камък (често мрамор) или керамика – материали, които поемат и излъчват топлина. Използвал се е за къпане и измиване, подготовка на тялото преди лакониума или калдариума, за релакс, както и за различни социални и делови срещи.

 

ТепидариумТепидариумТепидариум

 

Мястото за почивка е едно от най-важните помещения в СПА центъра. В съвременните SPA центрове тепидариумът представлява помещение за релакс между разнообразието от терапии и процедури и след тренировка. Препоръчва се също и като въвеждаща процедура преди сауна или преди охлаждане.

В големите SPA центрове релакс зоната се дели на две части: активен релакс в тишина и уединение и пасивен релакс, който има и социален характер – там може да разговаряте, докато пиете чаша чай или вода, или да се подкрепите с плодове и ядки.

Помещението се подгрява през пода и стените. Температурата е умерена – около 36-40 °C, влажност на въздуха до 30%. Обзаведен е с ергономичнo оформени отоплени пейки, шезлонги и лежанки, които се изработват от различни по размери EPS модули. Изборът за интериорния дизайн на релакс зоната е голям. Може да се пресъздаде древна римска баня, източен ориенталски стил, или да бъде изцяло иновативен и модернистичен в зависимост от цялостната концепция на СПА центъра. За да се осигури спокойна и релаксираща атмосфера, стаята за почивка може да бъде допълнена с тиха музика, леки аромати, свещи, фонтани, солни лампи и др. декоративни елементи.

 

Тепидариумът е лека и в същото време ободряваща процедура. Загряването на тялото на каменните шезлонги е ползотворно при оздравителни и възстановителни процеси при настинки и главоболие. Допринася за укрепване на дихателната, кръвоносната, сърдечно-съдовата и имунната системи, без при това да се натоварват сърцето и кръвообращението. Препоръчва се за лечение и профилактика на мускулна умора и нервно напрежение, при някои заболявания на ставите и кожата, както и за борба с наднорменото тегло и целулита. Помага за активирането на обмяната на веществата и пречистването на организма, което води до до изгаряне на излишните мазнини.

Поради умерената температура, близка до тази на човешкото тяло, тепидариум могат  да посещават и хора, за които са противопоказани високите температури на класическите термични процедури. Престоят няма ограничение и може да продължи с часове според индивидуалните нужди и потребности.

 

Важно е да се поемат течности след или между термичните процедури (сауна, парна баня и др.), за да се възстанови тяхната загуба по време на потенето. Препоръчително е това да са вода, чай или натурални плодови сокове; да се избягват кафе и др. кофеинови напитки, крайно противопоказан е алкохолът.