1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Хидротерапия > Терапевтични вани

Терапевтични вани

Това са вани предимно за професионално ползване. Различават се по форма, размери и оборудването си, които зависят от типа терапия, за която са предназначени. Ползват се от 1 човек, с или без помощта на медицинско лице (терапевт).

Тези вани са анатомично оформени, което позволява оптимално разполагане на терапевтичното оборудване по протежение на тялото и крайниците. Могат да бъдат за цяло тяло или за част от него (долни и/или горни крайници). В тях се провеждат разнообразни балнеолечебни и физиотерапевтични процедури – подводен масаж, вана с минерална вода или други добавени активни вещества, електротерапия, озонотерапия, подводни рехабилитационни физически упражнения и др.

Модерните специализирани вани могат да разполагат с електронна настройка и контрол на работните параметри като температура, сила на струята и т.н. Компютърното управление дава възможност за предварително задаване на програми за работа, съставяне и запаметяване на индивидуални терапевтични програми. Автоматизират се функции като пълнене и изпразване на ваната, промивка на масажната система и др.

 

Терапевтични ваниТерапевтични ваниТерапевтични вани

 

Тангенорните вани основно се използват за третиране на посттравматични състояния, мускулни и тъканни увреждания, проблеми с кръвната циркулация, ишиас, церебрална парализа, проблеми на метаболизма. Масажният ефект се осигурява от вградените в корпуса дюзи: водни, въздушни (перлена вана) или комбинирани. Някои модели разполагат и с шлаух за ръчен подводен масаж. Основното оборудване може да бъде допълнено със системи за хромо-, озоно- или магнитна терапии, за дезинфекция и/или рециклиране на водата и др.

 

Ползват се в терапевтични програми за профилактика и възстановяване при дегенеративни заболявания, за мускулна стимулация при парези, парализи; лечение на възпаления и болки на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната нервна система и ред други. Оборудването набляга на ефекта на галваничен или диадинамичен ток (монофазен, дифазен, дълга фаза) от водата върху крайниците. Възможно е комбиниране със система за хидромасаж.

 

Внимание! Пациенти с имплантирани пейсмейкъри (за поддържане на сърдечна дейност) или такива с метални костни импланти трябва да се консултират с техния лекар преди да ползват терапия с електрически ток!