www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Термотерапия

Термотерапия

 

Билкова сауна
Категория Термотерапия на 07 Април, 2015

Билкова сауна

Билковата сауна е лека сауна в комбинация от различни лекарствени растения – треви, клонки от широколистни и иглолистни дървета, шишарки и др. Температурата е от порядъка на 50÷60 °C. Относителната влажност на въздуха е 30 - 40%, но може да достигне и до над 50%.
Инфрачервена сауна
Категория Термотерапия на 06 Април, 2015

Инфрачервена сауна

Едно от основните предимства на инфрачервените сауни е, че тялото се загрява локално, докато температурата на въздуха остава не по-висока от 50-60 °C, а влажността е ниска. Така натоварването за сърцето е по-малко, което позволява по-продължителен престой в сауната, сравнено с традиционните сауни
Руска баня
Категория Термотерапия на 03 Април, 2015

Руска баня

Руската баня практически малко се отличава от сауната – както по устройство, така и по начин на ползване. Прието е да се прави разделение според температуро-влажностния режим и начина, по който се затоплят въздухът и стените на помещението и тялото на вземащите баня.
Финландска сауна
Категория Термотерапия на 02 Април, 2015

Финландска сауна

Сауната е вид традиционна баня с горещ въздух (думата идва от финландски и означава именно това – „баня“). Сродна е на руската, но бани от подобен тип са обичайни и при други северни народи. Общото за тях е, че съществена част от процедурата е „напарването“ – силно затопляне на тялото, което да доведе до обилно изпотяване.
Видове термотерапия
Категория Термотерапия на 10 Февруари, 2015

Видове термотерапия

Още в най-дълбока древност нашите прародители са забелязали благотворното действие на топлината върху човешкия организъм. Използвали са нагрети и завити в плат камъни (тухли, керемиди и др.). Завързвали са се с вълнени кърпи и шалове, за да облекчат и отнемат болката.
Лакониум
Категория Термотерапия на 02 Февруари, 2015

Лакониум

Известно е, че първите гръцки бани се появяват в района на Лакония (Lakonika) -  днешна Спарта. От там идва и името на банята – Лакониум. Той е служил като място за релаксация и дълги философски разговори.
Тепидариум
Категория Термотерапия на 02 Февруари, 2015

Тепидариум

Термите (баните) са играли важна роля в древната римска култура. Тепидариумът е заемал централно място в тях. Представлявал е топло помещение, обикновено с малък басейн в центъра. Отоплението се е осъществявало чрез хипокауст (система кух под) и взидани в стените тръби, през които е преминавал горещ въздух, идващ от пещите на термите.
Японска баня
Категория Термотерапия на 09 Януари, 2015

Японска баня

Традиционната японска баня, както и баните на мнгого други народи, се явява комбинация на хидро- с термотерапия. Това, което я отличава от останалите, е горещата вана о-фуроОфуро или фуро (по-неофициалното наименование), е по-къса и дълбока от западните вани, и е предназначена изключително за сгряване на тялото и отмора, а не за измиване.

Турска баня
Категория Термотерапия на 08 Януари, 2015

Турска баня

Хамамът е наследник на римската и гръцката бани, като ги съчетава с централно-азиатските традиции за баня с пара и ритуално миене. Названието произлиза от арабската дума „хам“ – „горещо“. Разпространен е в арабските страни, Турция, Мароко, и в продължение на векове е имал е важна роля в социалния живот на мюсюлманите, особено на жените.

Модулни парни бани
Категория Термотерапия на 07 Януари, 2015

Модулни парни бани

Модулните парни бани се сглобяват от предварително изработени елементи – панели: за стени (гладки или с оформени седалки), таван, врата с рамка. При моделите без фиксирани индивидуални места за сядане комплектът включва пейки. Материалът обикновено е акрил, вратата най-често е стъклена.

Монолитни парни бани
Категория Термотерапия на 05 Януари, 2015

Монолитни парни бани

Монолитната парна баня пресъздава интериора и атмосферата на горещото помещение в класическата турска (ориенталска) баня. При този вариант на изпълнение основните елементи от обзавеждането се монтират, оборудват се с отоплителна система, и след подготовка на останалата част от необходимите инсталации – осветление, водоснабдяване, изводи за парните дюзи и др. – цялото помещение надеждно се хидроизолира и облицова с мозаечни плочки.

Парни бани
Категория Термотерапия на 02 Януари, 2015

Парни бани

Парната баня е форма на термотерапия, при която температурата на въздуха е между 30 и 60 °C (обикновено 40-55 °C), а относителната влажност достига почти 100% – помещението е видимо замъглено от пара. Тъй като въздухът тук не е толкова горещ (сравнено със сухата сауна), този тип баня е подходящ за хора, които по-трудно понасят високи температури. Натоварването върху сърдечно-съдовата система е по-малко.