1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Термотерапия > Видове термотерапия

Видове термотерапия

Още в най-дълбока древност нашите прародители са забелязали благотворното действие на топлината върху човешкия организъм. Използвали са нагрети и завити в плат камъни (тухли, керемиди и др.). Завързвали са се с вълнени кърпи и шалове, за да облекчат и отнемат болката. Разбира се, в днешно време ние разполагаме с много по-разнообразни, по-ефективни и – не на последно място – по-приятни методи. Всички ще се съгласят, че няма по-хубаво от един релаксиращ уикенд в модерен СПА-център. Но дали всички знаят какви точно са процедурите там? Най-общо те се делят на няколко типа: термотерапия, хидротерапия, сетивна терапия и различни видове масажи. В този пост ще разгледаме различните видове топлинни бани и ще обясним накратко какво представляват.

Първо да посочим основния принцип на термотерапията: температурата на въздуха е обратнопропорционална на влажността му. На по-достъпен език това ще рече, че колкото по-топло е в една топлинна баня, толкова въздухът трябва да е по-сух, и обратно.

 

Ако си падате по наистина високите температури, за вас определено са финландската сауна и руската баня.

 

В миналото сауните представлявали малки вкопани къщурки, където финландците поставяли загрети камъни в огнището, хвърляли върху тях вода и по този начин се образувала приятна пара, която ги топлела през студените скандинавски нощи. Днес сауните представляват помещения, облицовани с дърво, най-често липа, кедър или бор, и се загряват с електрически печки. Температурата в съвременната сауна може да е дори 100 ˚C. В печката се поставят специални вулканични камъни, върху които на малки порции се сипва вода и така се регулира влажността на въздуха. Въпреки че финландската сауна е изключително приятна, не бива да се прекалява с нея. Най-добре за начинаещите е да стоят не повече от десетина минути, а за тези с повече опит – до 3 пъти по 10-15 минути, като между сеансите е добре човек да си почине в някое от междинните помещения, където темературата на въздуха е по-умерена. Вижте нашите продукти за сауна.

 

 

Руската баня е много подобна на финландската сауна, но влажността вътре е по-висока (може да достигне дори 60%). Освен това печката може да е и на дърва – за по-автентична атмосфера. Задължителен атрибут е брезова или дъбова метличка, с която се нанасят леки удари по разгорещените тела. Препоръчителните сеанси са също като при финландската сауна (10-15 минути) и обикновено в близост има съоръжения за охлаждане като басейни, ледени душове и др.

Ако искате да усетите благотворното влияние на топлината, но високите температури не ви понасят, инфрачервената сауна е точната процедура за вас. За разлика от конвенционалните сауни, при инфрачервените затоплянето на тялото става директно, посредством специални излъчватели. Температурата на въздуха обикновено е между 45 и 60 ˚C, а влажността е около 25%. Предимството е, че дихателната система не се натоварва с горещ въздух и човек може да диша спокойно. По този начин се възползваме от полезното действие на сауната, но не стресираме организма си

Друг вид лека топлинна баня е лакониумът. Често той играе ролята на едно от така наречените междинни помещения. С други думи – това е затоплено помещение с подово отопление и подгреваеми ергономични седалки. Температурата на въздуха вътре е близка до телесната, а влажността е ниска. Позволява на човешкото тяло да се отпусне и го подготвя за последващите СПА процедури. Облицовката може да е от стъклокерамика, мрамор, камък и др. Престоят в такова място след 10 минути в сауната действа наистина ободряващо и тонизиращо.

 

Това бяха „сухите" топлинни бани, а сега ще разгледаме и така наречените „влажни". За разлика от сауните, влажните топлинни бани се характеризират с по-ниски температури и по-висока влажност на въздуха. Към тях спадат парната баня, турската баня (хамам) и японската вана (офуро).

 

Парната баня е приятно затоплено  и влажно затворено помещение, в което температурата стига до 40-60 ˚C.  Вътре е видимо замъглено от ароматна пара. Температурата и овлажняването на въздуха става посредством парогенератор, чрез специални парни дюзи в стените на парната баня. Няколко минути в парата засилват кръвообращението и тонизират мускулите, изчистват отпадните вещества от организма и повишават съпротивителните сили на тялото. Тук можете да намерите продукти за парната баня

След парната баня идва ред и на хамама. Това е традиционната турска (ориенталска) баня, символ на източната култура, чиято философия е физическото и духовно пречистване. Хамамът в СПА-центъра обикновено се посещава след парната баня, която отваря порите, овлажнява и омекотява кожата. Една от основните процедури в хамама е масажът с пилинг-ръкавица от кози косми (кесе), чрез който се премахват мъртвите кожни клетки. Следва и нежен масаж с ароматна пяна. Масажите завършват с обливане с топла вода. Всичко това се извършва на хамам-леглото, което изглежда като платформа или маса, облицована със стъклокерамика или мрамор и затоплена.

Това е едно от любимите места на дамите, тъй като след турската баня кожата става блестяща и гладка. Тук тялото и духът са в хармония, обградени от нежна топлина и приятна светлина. Хамамът е един истински празник на сетивата: топлина, пяна, аромати и докосвания създават едно комплексно приятно изживяване.

„Офуро" (японската вана) представлява дълбока дървена вана, правоъгълна или с формата на бъчва. Обикновено е изработена от дърво, най-често кедър или дъб. Тя се пълни с гореща вода – около или над 40 ˚C. Основната функция на „офуро" е затопляща и релаксираща. Интересен факт е, че водата от ваната се е ползвала по ред от цялото семейство, което предполага всеки да влиза вътре абсолютно чист! В съвременните СПА-центрове в близост до японската вана има помещение с душове и въпреки че не навсякъде е прието една и съща вода да се ползва от всички посетители, е добре да сме напълно чисти, когато влизаме в нея.

Без значение дали обичате високите температури на финландската сауна или влажните затоплени зали на хамама, основно правило при спа процедурите (и термотерапията в частност) е, че трябва да прекарате приятно и да се чувствате отпочинали и тонизирани. Безспорно топлината има благотворно влияние върху организма; но не забравяйте, че термотерапията не е чудодейно лекарство, а служи най-вече за пречистване на тялото и психиката, за профилактика и поддържане на здравето. Важно е да се ползва умерено и разумно.