1
1

Винотерапия

Виното се счита за свещена напитка в много религии. От хиляди години е било ползвано като лекарствено средство. Хипократ го е препоръчвал с лечебна цел, а траките са го издигнали почти в култ. В средновековието виното е било използвано като съставна част на много лекарства. Жените в Древен Рим глезели кожата си с вани с прясно червено вино. В Древна Гърция също поддържали здравето и красотата си с червено вино и добавени билкови екстракти. Всеизвестната египетска кралица Клеопатра освен популярната вана с мляко е обичала да ползвала и винена вана.

 

Енотерапията (от гр.), както е известна терапията с вино, става все по-популярна в наши дни. Смята се, че винотерапията лекува, подмладява, разкрасява, подобрява кръвообращението, помага за отстраняване на целулита и за отслабване. Виното, гроздето и неговите производни (гроздови семки, лозови листа, сушени джибри, вино и т.н.) намират приложение не само в природната медицина, но и в козметиката.

Виното съдържа голям брой полезни съставки – полифеноли (най-силният естествен антиоксидант, известен на науката), витамини – C, A, E, PP, витамини от групата B, минерали, фруктоза, аминокиселини и органични съединения, необходими за обмяната на веществата. Всички тези вещества проникват чрез кожата в организма. На тях се дължат подмладяващият и регенериращият ефект на винотерапията.

 

ВинотерапияВинотерапияВинотерапия

 

Свободни радикали – странични продукти на клетъчния метаболизъм. Увреждат клетъчните мембрани и молекулите на ДНК. По-известни са като главни виновници за стареенето на организма. Те са рисков фактор за възникване на сърдечносъдови, белодробни и ракови заболявания. Отговорни са за забавянето на метаболизма и нарушават обмяната на веществата. Веществата, способни да неутрализират свободните радикали, се наричат антиоксиданти.

 

Ваните с вино спомагат за изхвърлянето на шлаки и токсини от организма, укрепват имунитета, действат отпускащо на мускулите и нервната система. Действат антибактериално и антисептично.

Винотерапията подпомага борбата с целулита и бръчките, хидратира кожата, регулира омазняването и забавя нейното стареене. Стимулира синтеза на колаген и подобрява еластичността на кожата, прави я нежна и гладка. Виното има общ благоприятен ефект върху организма, подобрява биоенергетиката, укрепва и възстановява жизнените сили, действа тонизиращо и подмладяващо.

Винотерапията се провежда в уютна, предразполагаща към пълен релакс и спокойствие обстановка, при мека светлина и приятна музика. Препоръчителната продължителност на терапията е около 20-25 мин, температурата трябва да е умерена: 35-39 ˚C. След като ваната за СПА е напълнена с вода, вътре се сипва вино или специален екстракт от червено грозде. За още по добър ефект във ваната с вино могат да се добавят семки, листа и люспи на грозде, мед, лечебни билки, ароматни и етерични масла, които тонизират организма, засилват сетивата и отпускат духа и тялото.

 

*Винотерапията не се препоръчва за деца, при бременност и кърмене, при гъбични инфекции, кръвоизливи, алергия към грозде, рани по кожата. Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар преди ползване на винена вана.