1
1
www.aquatec-bg.com > Блог > СПА > Масаж > Воден масаж

Воден масаж

Воден масаж се нарича всеки вид масаж с участието на вода – т.е. когато се извършва под вода и/или посредством водни потоци или струи. Този вид процедури дават възможност за едновременно въздействие на топлина, химически вещества (от минералната вода или добавките) и масаж.

 

Масажът под вода може да бъде ръчен – мануален или с ползване на подвижна дюза с шланг, или чрез различни видове дюзи с фиксирано разположение, монтирани в корпуса на ваната или басейна. Към устройствата за подводен масаж спадат хидромасажните вани тип джакузи, професионалното тангенторно оборудване, системите за въздушен масаж („перлена вана", басейнови масажни легла и гейзери), както и някои басейнови атракции – тип „водно оръдие" и „водопад".

Особеното тук е ефектът на плаваемостта, който дава чувството за лекота, което човек изпитва при потапянe във водата и помага за отпускането на мускулатурата и психическото разтоварване.

 

Воден масажВоден масажВоден масаж

 

Воден масаж може да се приложи и без потапяне във вана или басейн, като за целта се ползват душове с възможност за насочване на струята и/или комбинации от дюзи, монтирани в стените на помещението. Тук разнообразието от методи и уреди също е голямо – от ръчно управлявана единична мощна струя под високо налягане (душ „Шарко") до нежен дъжд, създаван от група душ-глави (душ „Виши"). Някои могат да бъдат ползвани и за контрастни процедури, благодарение на възможността за бърза промяна на температурата на водата – такива са разпространените хидромасажни душ-кабини и панели, кръговите и приключенските душове.

Сред най-съвременните уреди на пазара са системите за сух воден масаж. Принципът им на работа е прост, но ефективен: силни струи вода контактуват с тялото през еластична преграда. Това позволява ползване без намокряне на тялото. Посоката и силата на струите и температурата на водата могат да се регулират.

Докато някои видове воден масаж могат да бъдат прилагани само с помощта на квалифицирано медицинско лице, други не изискват специална подготовка и могат да се ползват самостоятелно. Това е значително улеснено от системите за електронно управление, включително с предварително зададени програми – можете с едно натискане на бутона да стартирате желания вид масаж.

 

Водният масаж широко се прилага като допълнение към други терапии. Физиотерапевтичните процедури могат да се изпълняват под вода и да се комбинират с подводен масаж; душ „Виши" често се ползва след апликации (например расул или други маски за тяло), а масажните душ-кабини – за охлаждане след сауна.