1
1

Външно оборудване

Освен основните системи, басейнът се нуждае и от допълнително оборудване, което повишава неговата функционалност и удобството при ползване. Ще го обединим под общия термин „външно оборудване”. То включва следните елементи:

 

Стълби за басейни: Стълбите за достъп в басейна са важен елемент от функционалността и безопасността на басейна. Те могат да бъдат и монолитни (изградени от бетон и облицовка), но най-често използваните стълби днес са изработени от неръждаема стомана. Основните марки неръждаема стомана, които се използват, са А-304 за масовия клас басейни, и А-316 за по-високия клас. Съществува огромно разнообразие от размери и модели на стълби за басейни, които могат да отговорят на всяко специфично изискване за дизайн, ергономия, ниска цена и др.

 

Перила за басейни: Те служат за осигуряване на безопасността при ползване на басейна – като опора при изградени монолитни стъпала, като ръкохватки в различни водни съоръжения и др. Освен стандартните модели и размери е възможно да бъдат изработени и нестандартни такива.

 

 

Душове за басейни: Задължителен елемент при обществените басейни и препоръчителен при домашните, душът е не само практичен, но и завършващ естетичен детайл. Разнообразието от душове за басейни е много голямо и можем да ги разделим на следните подгрупи:

 

Модулни огради за басейни: Напоследък все по-търсен продукт, гарантиращ безопасността на басейните, когато не се ползват. Осигуряват безопасен периметър, предпазващ децата и домашните любимци. Модулната им конструкция осигурява лесния им демонтаж след активния сезон.