10 Ползи от Сауната, Които Трябва Да Знаете

Вековете наред човешката страст към топлината и релаксацията остава непроменена. Тъкмо тя е вдъхновила появата на сауната – уникален начин за естествено лечение и отпускане чрез топлина.

Когато говорим за сауни, ползите са многобройни и неоспорими. Традиционни или съвременни, още познати като “финдландска баня”, сауните предоставят идеалния път към тази комбинация от здраве и удоволствие.

Сауната е почти задължителен елемент от класическото оборудване за СПА център и има защо. Макар и в някои части на Финландия, тя да се намира в почти всеки дом, по нашите ширини тя се превърна в обект на популярност не отдавна.

Може би причина за това е, че не всички познават достатъчно добре безбройните ползи, асоциирани с използването ѝ. С тази статия целим да ви запознаем отблизо с някои от тях и с това да ви дадем поне 10 причини да започнете да посещавате сауна, както правят хората от цял свят в продължение на хилядолетия.

Какво представлява сауната

Сауната е специално помещение или структура, в което се поддържа висока температура и ниска влажност. По този начин се създава уникално топлинно и релаксиращо изживяване. Сауната съществува от древни времена, а началото ѝ можем да проследим до древна Финландия.

По традиция стените и седалките са направени от дървени повърхности, като кедър, хемлок или елша, които са устойчиви на високите температури и придават приятен аромат. Температурата в сауната обикновено се поддържа между 70 и 100 градуса Целзий (160-212 градуса Фаренхайт), като някои сауни могат да бъдат още по-горещи. Светлината и вентилацията са важни за комфорта в сауната и се осъществяват чрез прозорци или вградени системи.

За да осигурят максимален комфорт, сауните са снабдени със седалки или полулежанки, на които сядат или лежат посетителите и се наслаждават на релаксиращия ефект от топлината.

Сауните могат да бъдат разнообразни по вид. Различните типове предоставят разнообразни изживявания и имат специфични характеристики, които ги правят уникални.

Някои от основни видове сауни включват:

 • Финландска (суха) сауна – Обикновено се поддържа между 70 и 100 градуса Целзий и се характеризира с ниска влажност, обикновено под 20%. Загрява се чрез каменна печка, върху която се налива вода, за да се създаде пара. Препоръчва се сесията да продължи около 15-20 минути, след което се прави почивка.
 • Инфрачервена (инфраред) сауна – Тук температурата е по-ниска, между 40 и 60 градуса Целзий. Нагряването се извършва посредством инфрачервени лъчи, които нагряват тялото директно, без да нагряват въздуха. Сесията може да продължи по-дълго, около 30-45 минути.
 • Baia de abur – Обикновено в помещението е между 43 и 49 градуса Целзий, а влажността често е над 70%. Загрява се чрез електрически парогенератор или каменна печка. Обикновено сесиите траят от 20 до 30 минути.
 • Инфрачервена парна баня (Комбинирана сауна) – Представлява хибрид между класическа финландска сауна и инфраред сауна. Съчетава нагряване от инфрачервени лъчи и парогенератор, като се характеризира с по-ниска температура (43-54 градуса Целзий) и висока влажност.
 • Солена сауна – В този тип сауна се използва хималайска сол, като температурата на нагряване не надхвърля 70 градуса Целзий. Нагрята до тази степен, солта има благоприятен ефект върху организма. В солена сауна (баня) се препоръчва престой от 10-15 минути.

Независимо от типа сауна, който сте избрали, може да разчитате, че всяка една от тях ще донесе благоприятните ефекти върху здравето и духа, с които предстои да ви запознаем.

10 ползи от сауната

След като разгледахме произхода на сауната, нейните класически параметри и спецификите на различните типове, нека се спрем на ползите от сауните за човека.

1. Подсилва имунна система

Една от най-често изброяваните ползи от сауната е благоприятният ефект върху имунната система – нашият щит срещу вируси и заболявания. Високата температура в сауната причинява разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвообращението. Този процес може да подпомогне по-ефикасното разпределение на белите кръвни телца, които са ключови за имунната система.

Наред с това е и фактът, че потенето е процес, в който тялото се прочиства от токсини и отпадъци. Това значително облекчава бремето на имунната система и я прави по-ефикасна в борбата с инфекции.

2. Повишава настроението и мозъчната функция

Навярно, измежду всички положителни ефекти на сауната, този се усеща мигновено. Причината за това се крие в повишаването на бета-ендорфините, или иначе казано хормоните на удоволствието. Липсата на тези хормони води до тревожност, депресия и лошо настроение в ежедневието ни. Ако често страдате от стрес и преумора, редовните посещения в саунта ще облекчат негативните емоции и ефектът им върху тялото.

Сауната е не просто трамплин за доброто настроение, тя ви помага да мислите по-ясно. Когато влезете в топлото помещение, сърцето ви реагира като започва да изпомпва повече кръв към мозъка, подобрявайки кръвообръщението. Повече кръв към мозъка благоприятства за подобрената когнитивна функция на мозъка и запаметяването.

3. Спомага за намалянето на наднорменото тегло

В борбата с излишните килограми сме склонни да пробваме всичко – от стриктни диети до непосилни тренировки и часове в залата. За разлика от тези методи обаче, сауната е приятен начин да постигнем по-добра форма. Това се случва буквално докато си лежите или сте поседнали спокойно. Някои експерти сравняват престоя в сауна със средно-натоварваща тренировка.

Разбира се сауната не би могла да е единствения ви съюзник в борбата с килограмите, но съчетана с правилната диета и физическа активност, ускорява този процес. По време на престоят в сауна, тялото ви изгаря повече калории от обикновено. От друга страна, чрез потенето тялото се отървава от т. нар. “водно тегло”, т.е. вода, задържана в организма.

4. Има благоприятен ефект върху кожата

Когато говорим за видими ползи от сауната, няма как да не споменем подобрението на кожата. Това се наблюдава в регулирането на нивата на ph на повърхността на кожата и хидратацията ѝ. Освен това, според проучвания честите посещения на сауна намаляват мазнините, прозвеждани в области като челото. Често хора с мазна кожа, предразположена към акне, намират облекчение на симптомите.

Трябва да се отбележи обаче, че силното потене може да причини дефицит в нивата на цинк. А една от неговите важни функции е поддръжката на структурата и цялостта на кожата. Ако ползвате сауна ежедневно и/или се потите обилно по време на тренировки, е добра идея да си набавяте цинк чрез храната или като хранителна добавка.

5. Помага за по-бързото възстановяване след тренировка

Често сред най-запалените фенове на сауната, ще видите професионални спортисти или просто любители на физическата активност. Така е, защото една от големите ползи на сауната е ускореното възстановяване на мускулите и тъканите.

Високата температура съдейства за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове. Така се подобрява кръвобръщението. Благодарение на това, тъканите и клетките получават по-бързо хранителните вещества, които са им нужни за възстановяване. Състояния като мускулна треска или крампи, които са най-чест спътник на тренировките, биват облекчени от посещенията на сауна след физическото натоварване.

Същестуват проучвания, според които престоят в сауна значително повишава производството на инсулиноподобният растежен фактор I (IGF-1). Той се синтезира в черния дроб и е важен за растежа и възстановяването.

6. Намалява стреса

Саунaта действа отпускащо не само на кръвоносните ни съдове, а и на нервната ни система. Повечето хора в днешно време живеят и работят във високостресова среда. А както добре знаем, хроничната изложеност на стрес е свързана с редица заболявания като диабет, астма, сърдечно-съдови заболявания, болест на Алцхаймер и други.

Тялото отговаря на стрес като произвежда хормонът кортизол. Сауната действа отпускащо, което и намалява нивата на кортизол и повишава производството на някои мозъчни протеини, съдействащи не само за по-добра памет и способност са учене, но и против стреса. Изглежда, че стъпвайки в сауна, ползите не спират да се множат. Излагането на топлина, съчетано с релаксираща атмосфера, превръща сауната в противоотрова срещу стреса.

7. Подобрява съня

Навярно и сами забелязвате тенденция – да посветиш 15 минути от деня си на стоенето в топло и сухо затворено помещение крие неочаквани ползи. Посещение на сауна за по-добър сън? Да, възможно е. Това е така благодарение на връзката между съня и топлината. Когато стъпим в сауната, тялото ни реагира на горещата температура чрез процес наречен терморегулация.

В свое интервю неврологът Андрю Хуберман пояснява, че макар външните слоеве да повишават температурата си, мозъкът диктува на вътрешната ни температура да се охлади. Подобно нещо се случва и преди да заспим. Тялото естествено СПАда телесната си температура с няколко градуса. Сауната имитира и засилва този ефект, което спомага за дълбок и пълноценен сън.

8. Подобрява сърдечно-съдовите функции

Случаите на сърдечно-съдови заболявания нарастват, а фатални сърдечни инциденти отнемат живота на милиони хора всяка година. Положителният ефект от сауната върху сърдечно-съдовата система е една от най-широко разпространените ползи. Топлината действа отпускащо на кръвоносните съдове. Сърцето започва да бие по-бързо и да изпомпва повече кръв към тялото.

Редовното използване на сауната способства за понижаване на кръвното налягане, а в същото време намалява риска от сърдечни инциденти като инфаркт и инсулт. Въпреки това, е препоръчително за хората с променливо кръвно налягане да използват сауна след консултация с лекар.

9. Изчиства токсините от организма

Сауната може да има значителни ползи за почистването на организма чрез стимулиране на физиологични процеси, които помагат на тялото да се освободи от токсини и отпадъци. Високата температура в сауната стимулира интензивно изпотяване.

Потта съдържа различни токсини и отпадъци, като тежки метали и химикали. Потенето процес помага на организма да се почисти и освежи. Топлината насърчава дейността на лимфната система, който играе важна роля в отстраняването на токсини и излишък на течности от организма.

10. Облекчава болката

Положителният ефект на сауната включва и способността да намали болката. Като отговор на високата температура, тялото ни започва да произвежда хормони с противовъзпалително действие като адреналин, норадреналин и други. Различни проучвания, че използването на сауна, съчетано с други терапевтични методи помага за излекуването на ревматоиден артрит. Наред с това, топлината отпуска мускулите, което пък прави сауната бъде полезна при умерени мускулни болки и напрежение.

Какво е важно да се има предвид, когато използваме сауна?

Като всяко нещо, и използването на сауната идва с определени правила и насоки, които трябва да знаем. Нужно е да ги следваме, за да подсигурим безопасността си и да извлечем максимални ползи от престоя си.

 • Пийте вода преди и след сесията, за да избегнете дехидратиране на организма.
 • Не стойте в сауната прекалено дълго. Обикновено 15-20 мин са достатъчни.
 • Носете леко и удобно облекло.
 • Винаги се консултирайте с лекар предварително, ако страдате от сърдечни проблеми или ниско кръвно.
 • Правете периодични почивки между сесиите, за да избегнете прегряване и дехидратация.
 • Ако се почувствате зле по време на престоя си, напуснете сауната незабавно.
 • След напускане на помещението, вземете душ, за да отмиете потта и токсините от кожата. Препоръчително е душът да е студен.
 • Препоръчително е да консумирате лека и здравословна храна след сесията.

Как да се възползваме от ползите на сауната?

Сега, след като сте запознати с магията на сауните и техните ползи, вие имате избор – можете да посетите сауна в близък СПА център или да инвестирате в собствена сауна за вашия дом. Ние, от Aquatec, сме готови да ви помогнем с всичко необходимо, за да създадете перфектната сауна, която ще донесе здраве и релаксация на вас и вашите клиенти. Влезте в света на сауните и се насладете на безкрайните им ползи.